Der er komplekse og alvorlige temaer på dagsordenen i flere europæiske fondsbrancher i den kommende måned. Fondenes potentielle rolle i samfundet bliver belyst i forhold til aktuelle problemer som flygtningekriser, klimaforandringerne, demokratisk underskud og befolkningens aldring. Men også fondsledelse og rammevilkår er på dagsordnen flere steder.
I Tyskland afholder foreningen Bundesverband Deutscher Stiftungen Europas største kongres for fonde, Stiftungstag. Med det overordnede tema Ældre – farverig – anderledes: demografiske forandringer og fonde sættes der fokus på, at samfundets demografiske sammensætning er ved at ændre sig. Om tyve år er knap en tredjedel af alle tyskere over 65 år gamle, og det har vidtrækkende konsekvenser for det tyske samfund. Hvad betyder ændringerne for fondene og hvordan skal de reagere på dem? På Stiftungstag bliver emnet belyst fra mange forskellige vinkler, for eksempel familie- og socialpolitik, ældrepleje, byrum, miljø- og naturbeskyttelse, kapitalmarkedet, indvandring, integration og sammenhængskraft.
De tyske fondsdage bliver afholdt den 11.-13. maj, hvor 1.600 deltagere fra fondsbranchen mødes i Leipzig til over 100 planlagte arrangementer.
Der er også konference i den pan-europæiske fondsforening European Foundation Centre (EFC). Her bliver det diskuteret, hvordan fondene kan bidrage til løsninger på tidens mest presserende spørgsmål. Det sker under temaet Imagining and Investing in our Future.
Konferencen indledes med et åbent plenum om flygtningekrisen, og emnet behandles også på mødet Refugees welcome? Foundations’ response?, som forsøger at finde svar på hvilken rolle fondene kan spille. På kort sigt i forhold til den aktuelle krise, men også på længere sigt i forhold til Europas demografiske ændringer.
Et andet væsentligt tema er den stigende fremmedgørelse i forhold til demokratiske institutioner og til det europæiske projekt. Spørgsmålet er, om fondene kan bidrage til at styrke det europæiske demokrati. Det er temaet for mødet Democracy in Europe, from utopia to dystopia – Where did we get lost? What went wrong?
Også klimaforandringerne er på dagsordenen i EFC. Et af emnerne på konferencen er debatten om eksklusion af investeringer i fossile brændstoffer. Spørgsmålet er om fondene, som langsigtede finansielle investorer, også bærer et ansvar for at påvirke samfundsudviklingen og klimaet via deres kapitalforvaltning.
På mødet To divest or invest – What is the question er der indlæg fra to fonde, som har valgt hver deres vej i forhold til formueforvaltning og investeringer i kul- og olieproducenter.
Tolv danske uddelende fonde og foreninger er medlem af EFC, som holder konferencen i Amsterdam fra den 26. til 28. maj.
I Schweitz fejrer brancheforeningen SwissFoundations sit 15-års jubilæum og inviterer medlemmerne til et éndags-symposium, hvor temaet er tid som kapital for uddelende fonde. Temaet behandles både meget konkret og mere filosofisk. På mødet Zeit ist Geld gennemgår man en rapport om forskellige renteudbytte- og gebyrstrukturer, som en arbejdskreds i SwissFoundations har været med til at skrive, for at hjælpe fonde med begrænset finansiel viden.
På et af de første arrangementer, Stiftungen am Puls der Zeit, diskuterer fondene, om de skal handle mere aktivt på tidens samfundsproblemer – og hvordan. Traditionelt har schweiziske fonde ikke beskæftiget sig med aktuelle og akutte samfundsproblemer, som for eksempel flygtningekrisen.
I Norge holder Stiftelsesforeningen årsmøde med efterfølgende seminar for sine medlemmer. Temaet er Forvaltning af fonde i et langsigtet perspektiv, og der vil være indlæg om forvaltning af relevans for både store og små fonde. Derudover skal foreningen forholde sig til det forestående lovudvalgsarbejde angående en evaluering og ændring af den eksisterende fondslov. Den norske regering har inviteret Stiftelsesforeningen til at deltage i en referencegruppe for det ekspertudvalg, der inden udgangen af året skal komme med forslag til en ny fondslov.