Velux Fondens direktør, Ane Hendriksen, blev valgt til styrelsesrådet da den europæiske organisation for filantropiske fonde og foreninger, European Foundation Centre, afholdt generalforsamling i Amsterdam torsdag den 26. maj. Tre pladser var ledige, efter at blandt andre Realdania trådte tilbage som følge af turnusreglerne. Dermed var det oplagt, at Villum Fonden og Velux Fonden som mangeårige medlemmer af EFC stillede sig til rådighed for ledelsesarbejdet i EFC.
”Vi blev opfordret til at stille op, så det handler også om den ansvarlighed, der ligger i, at man på et tidspunkt bidrager til ledelsen af en organisation, som vi har været glade for at være en del af i en årrække,” siger Ane Hendriksen.
Organisationen har det seneste års tid arbejdet på en ny strategiplan for 2016-2022, som bliver udgangspunktet for det kommende arbejde i det 30 mand store styrelsesråd. Og de nye indsatsområder flugter godt med de ønsker, som de to danske fonde har til det pan-europæiske fondssamarbejde, fortæller Ane Hendriksen.
”Det glæder mig, at det strategiarbejde, der lige er vedtaget i EFC, går i den retning, som vi også ser udviklingen. Det handler om at styrke samarbejdet mellem fondene, men også udbygge dialog med de institutioner og modtagere, som vi støtter. EFC lægger mere og mere vægt på tværfaglighed og på, at flere fonde arbejder sammen og lærer hinanden bedre at kende, så medlemmerne ved, hvad fondene har som uddelingsformål. Derved kan vi bedre bakke hinanden op og samarbejde i forhold til de enkelte uddelingsområder,” siger hun.
Villum Fonden og Velux Fonden stillede desuden op med målsætningen om, at EFC skal arbejde for at skabe mere forståelse for, at fonde er meget forskellige i både deres oprindelse, deres organisation og ikke mindst deres vedtægtsmæssige formål. En forskellighed som også var afspejlet blandt de deltagende fonde på årets generalforsamling og den efterfølgende konference om fondenes fremtid og rolle i de europæiske samfund.
Medlemmerne i EFC dækker en stor mangfoldighed af fondstyper fra holdingfonde, som ejer store koncernselskaber, over regionalt arbejdende community foundations, som uddeler på baggrund af løbende fundraising – og til forskellige former for sparekasse- eller bankfonde både med og uden erhvervsdrift.
”Fondene bliver ofte opfattet meget forenklet, men man kan ikke bare skære fondene over en kam, de er tværtimod meget diverse,” siger Ane Hendriksen.
Kommunikation om effekt
Ane Hendriksen vurderer desuden, at EFC kan spille en større rolle i forhold til synliggørelsen af fondenes samfundsmæssige nytte og effekterne af det filantropiske arbejde.
”Det er lidt en mangel i dag, at man ikke tydeligt nok kan se nytten af det, fondene leverer. Og vi er måske heller ikke selv stramme nok til at kommunikere effekten af det. Spørgsmålet er, hvordan man bliver bedre til at kommunikere effekten af vores indsats uden at skabe større forvirring i civilsamfundet. Det er måske noget af det, vi kan hjælpe hinanden med i EFC,” siger hun.
Netop den kollegiale erfaringsudveksling om såvel fondsledelse som de uddelingsfaglige områder, er noget af det som Velux Fonden hidtil har brugt medlemskabet af EFC til.
”Vi har været med i EFC i flere år. Det var før man begyndte at tale om god fondspraksis i Danmark. Vi syntes egentlig, at vi havde en god intern fondspraksis i huset, men vi ville gerne diskutere med andre, hvad god fondspraksis egentlig er. Det var man startet på i EFC, hvor man havde vedtaget principper for god fondspraksis, som medlemmerne skal vedkende sig, når de træder ind i EFC.
Derudover bruger fonden rent praktisk EFC til at få sparring med fonde i andre lande og få indsigt i, hvordan forskellige fonde i Europa udvikler sig inden for deres områder.
”Det er et forum til at møde kolleger, som vi kan ringe til, og hvor vi kan gøre brug af de informationer og data, som EFC producerer. En del af vores medarbejdere på uddelingsområderne benytter sig af EFCs faglige netværk, for eksempel på det sociale område, ligesom vi også deltager i et fagligt netværk på miljøområdet.”