Artiklen er opdateret den 24.11.2016 med efterfølgende kommentar fra Erhvervsstyrelsens direktør Betina Hagerup (se nederst i artiklen).
Den såkaldte superstyrelse, Erhvervsstyrelsen, har efterhånden fået så mange ressortområder under sig, at det nu giver habilitetsproblemer i en konkret partnerskabsaftale med Realdania. For samtidig med at Erhvervsstyrelsen skal føre tilsyn med den fondslignende forening, er styrelsen partner med Realdania og Kommunernes Landsforening (KL) i en tre-årig projektaftale om at uddele støtte til 25 kommuner i landdistrikterne.
Det er Realdania, der finansierer uddelingerne med i alt 18 millioner kroner, mens styrelsen bidrager med 1,8 mio. kr. samt flere embedsmænd fra styrelsen, der indgår i et fælles På Forkant-sekretariat, som betjener partnerskabets styregruppe.
Men det er en uheldig konstruktion, både for Erhvervsstyrelsen og for offentligheden, mener en forvaltningsretsekspert med speciale i de forvaltningsretlige aspekter, der vedrører selskaber, fonde og øvrige virksomhedstyper.
”Generelt må jeg sige, at kombinationen af aftalepart og myndighed er betænkelig. Det kan håndteres, og sine steder er det forudsat i lovgivningen. Problemet er, at selv om man gør sig store anstrengelser for, at der ikke skal komme falske lodder i vægtskålen, når Erhvervsstyrelsen fører tilsyn med en samarbejdspartner, så giver det let anledning til mistanke om forskelsbehandling, og dermed svækkes tilliden til myndigheden. Det er bestemt ikke hensigtsmæssigt,” siger professor i erhvervsforvaltningsret ved Syddansk Universitet, Bent Ole Gram Mortensen.
Partnerskabsaftalen blev oprindeligt underskrevet i december 2014 af KL, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Miljøministeriets Naturstyrelsen og Realdania. Dengang hed projektet Yderområderne på forkant.
Efter folketingsvalget i 2015 blev Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter nedlagt og i den efterfølgende ressortomlægning blev partnerskabsprojektet overflyttet til Erhvervsstyrelsen. Kort efter valgte KL at trække sine folk ud af den daglige sekretariatsbetjening, og partnerskabsaftalen blev herefter gen-underskrevet i februar i år, nu med Erhvervsstyrelsen som partner.
"Der er opstået et inhabilitetsproblem, da Erhvervsstyrelsen indtrådte som partner i projektet. En myndighed kan ikke være tilsynsmyndighed for en juridisk enhed, som den samtidig er projektpartner med," siger ekspert i forvaltnings- og offentlighedsret, forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen.
Samarbejde med myndigheder skaber værdi
For Realdania er det væsentligt at have de relevante myndigheder med i projektet for at opnå de bedst mulige resultater for landdistriktudviklingen i de involverede kommuner.
”Det er vigtigt for os at have de aktører med i projekterne, der kan flytte på tingene og dermed være med til at løse udfordringerne. Målet med projektet På Forkant er at hjælpe 25 kommuner med at udvikle nogle langsigtede strategiplaner, der skal forbedre deres muligheder for at skabe en positiv udvikling. Og det har i vores optik været centralt at få den myndighed, som planloven hører under, med i den indsats,” siger administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård.
Det er samtidig et kerneprincip i Realdanias filantropiske virksomhed at forsøge at skabe brede og relevante samarbejder omkring de problemstillinger, de arbejder med, forklarer Jesper Nygård.
”Vores fokus er samskabelse, co-creation og ’sammen kan vi løse noget, som vi ikke kan hver for sig’. I det lys ville et sådant projekt om kommunale planer ikke have samme værdi uden kommuner, kommunernes organisation og den nationale myndighed med ansvaret for området. Det gælder dette projekt og en mængde andre projekter, vi arbejder med,” siger han.
Realdania, der sidste år uddelte for mere end 700 mio. kr. til almennyttige formål, er en såkaldt ’omdannet tidligere finansiel virksomhed’ lige som Tryghedsgruppen/Trygfonden og Foreningen Østifterne. I alt findes der kun otte af slagsen. Ifølge lovgrundlaget for den type juridiske enheder skal Erhvervsstyrelsen føre legalitetstilsyn med Realdania.
Erhvervsstyrelsens ledelse har ikke ønsket at stille op til interview om problemstillingen, men i en skriftlig kommentar forklarer styrelsen, hvad den gør for at håndtere inhabilitetsproblemet.
”Styrelsen har i forbindelse med lignende sager om mulighed for tilskud til projekter e.l., som styrelsen engagerer sig i, interne retningslinjer. Organisatorisk indebærer det blandt andet, at det medlem af direktionen, som har ansvar for forvaltningen af en donation, ikke samtidig direkte eller indirekte må have ansvar for andre opgaver i styrelsen med væsentlig direkte eller indirekte betydning for den pågældende giver af donationen. Dette gør sig i særdeleshed gældende ift. styrelsens tilsyns- og kontrolvirksomhed,” skriver styrelsen i en mail til nyhedsbrevet Danmarks Fonde.
Erhvervsstyrelsen uddyber, hvordan de organisatoriske skillelinjer mellem tilsynsmyndigheden og partnerskabsprojektet med Realdania er implementeret i direktionen.
”Som anført ovenfor er mulige habilitetsproblemer bl.a. forsøgt hindret ved, at det er forskellige områder og forskellige vicedirektører i Erhvervsstyrelsen, der varetager rollerne som henholdsvis tilsynsmyndighed overfor omdannede tidligere finansielle virksomheder og som samarbejdspartner i partnerskabsprojektet med Realdania,” skriver Erhvervsstyrelsen i mailen.
---
Præcisering den 24.11.2016:
Danmarks Fonde havde på baggrund af Erhvervsstyrelsens skriftlige kommentar til inhabilitetsproblemstillingen skrevet i underoverskriften i denne artikel, at Erhvervsstyrelsen “erkender”, at den står med et inhabilitetsproblem. Styrelsen er efterfølgende vendt tilbage og gjort opmærksom på, at Danmarks Fonde har misforstået den skriftlige kommentar. Kommentaren skal forstås således, at Styrelsen har forsøgt at hindre mulige inhabilitetsproblemer, som følge af styrelsens dobbeltrolle i forhold til Realdania.
I forbindelse med den efterfølgende henvendelse udtaler Erhvervsstyrelsens direktør Betina Hagerup: ”Styrelsen mener ikke at stå i et habilitetsproblem. Det har vi blandt andet hindret ved, at det er forskellige områder og forskellige vicedirektører i Erhvervsstyrelsen, der varetager rollerne som henholdsvis tilsynsmyndighed overfor omdannede tidligere finansielle virksomheder og som samarbejdspartner i partnerskabsprojektet med Realdania.”