”Med katalytisk arbejde og Collective Impact vil fondene tage et øget ansvar for at skabe samfundsforandringer. Men når fondene vælger at påtage sig det ansvar, så flytter de sig samtidig ind på andres spillebane. Nemlig på det felt i et klassisk repræsentativt demokrati, hvor der er nogle, der er valgt til at træffe beslutninger om, hvilken vej samfundet skal udvikle sig. I hvert fald, når vi taler om velfærdsområderne.”
Det var en af Mads Lebechs centrale pointer, da han torsdag den 17. november holdt oplæg om samarbejdende fonde for cirka 200 tilhørere på PwC’s Fondskonference.
Direktøren for Industriens Fond betonede flere mulige konsekvenser af danske fondes stigende fokus på at gennemføre samfundsforandringer inden for deres vedtægtsbestemte indsatsområder.
Som nuværende fondsdirektør og forhenværende borgmester for Frederiksberg Kommune har han haft lejlighed til at følge udviklingen fra begge parters side.
Og selvom fondenes indsats er et ekstra gode for samfundet, så mener Mads Lebech, at de ambitiøse og samarbejdende fonde må være forberedte på, at der kan være flere meninger om deres samfundsengagement.
”Det er ikke dårligt, at fonde øver indflydelse og skaber forandringer indenfor deres indsatsområder, men det er klart, at når de nærmer sig noget, som traditionelt opfattes som det offentliges opgave, så opstår der en diskussion,” sagde han.
Mads Lebech mener, at fondene særligt har mulighed for at præge samfundet ved at skabe visionær social fornyelse.
”Og det er her diskussionen opstår i forhold til, hvad det offentlige skal gøre som svar på, at fondene træder ind på den offentlige sektors område. Betyder det, at det offentlige bør bidrage med nogle penge til fondenes projekter på velfærdsområderne – eller betyder det, at det offentlige skal trække sig?” spurgte Mads Lebech.
Og selv han ikke kunne give et svar på, hvad det offentlig bør gøre, når fondene tilbyder deres hjælp, så gav han selv et bud på, hvordan stat, regioner og kommuner sandsynligvis ofte kommer til at reagere på fondenes initiativer i praksis.
”Jeg tror man er nødt til at affinde sig med, at det offentlige på nogle områder bliver mindre eksperimenterende, når fondene går ind og tager et ansvar. Men jeg mener, at fondene skal gøre det alligevel. Det ligger i ånden ved at være almennyttig og uddelende,” sagde han.
Opbygning af legitimitet
Mads Lebech fortalte desuden, hvordan Industriens Fond forsøger at være på forkant i forhold til at afstemme interessenternes forventninger. Fondens overordnede formål er at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Og her har fonden valgt at lave en klar afgrænsning netop i forhold til det offentlige og de folkevalgtes ansvar for dansk erhvervslivs grundbetingelser.
”Det er utroligt vigtigt for dansk erhvervslivs konkurrenceevne hvordan rammevilkårene ser ud, men vi har valgt at sige, at det skal vi som fond ikke blande os i eller forsøge at påvirke. Vi skal ikke lobbyere. Vi skal simpelthen skabe en-til-en-viden for industri og erhvervsliv inden for fire fokusområder,” forklarede Mads Lebech.
Til gengæld gør bestyrelsen en del ud af at opnå legitimitet for sine prioriteringer blandt fondens interessenter.
”Vores bestyrelse har følt et særligt ansvar for at sikre, at der var en politisk legitimitet for de områder vi har valgt at have uddelinger inden for. Derfor samler vi cirka hvert andet år en kreds af 50 erhvervsfolk, som gennem en hel dag, og blandt andet på baggrund af megatrend-analyser, diskuterer hvor der skal skabes ny viden. Og det er så i det katalog, at vores bestyrelse hvert år udvælger en række særlige fokusområder,” sagde Mads Lebech på PwCs Fondskonference 2016.