50 millioner kroner til en ny udstillingsbygning ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde. 30 millioner kroner til 11 humanistiske forskningsprojekter. Og 18 millioner kroner til en række humanitære organisationers nødhjælp i forbindelse med krigen i Ukraine.
Det er nogle af de større indsatser, som medvirker til, at 2022 blev uddelingsrekordår for den erhvervsdrivende fond Augustinus Fonden.
Ifølge det årsskrift for 2022, som Augustinus Fonden netop har offentliggjort, uddelte fonden i alt 477,4 millioner kroner sidste år. Til sammenligning uddelte fonden 399 millioner kroner i 2021 og 327 millioner kroner i 2020.
”Vi er ikke så fokuserede på, om det er en rekord eller ej. Men vi glæder os over, at der i 2022 har været mange virkelig gode matches mellem fondens strategi og den måde, vi har kunnet være nyttige og relevante i konkrete projekter,” siger administrerende direktør i Augustinus Fonden Frank Rechendorff Møller.
Flest penge til museerne
Tre fjerdedele, 74 procent, af de penge, der blev uddelt i det forgangne år, tilfaldt kunst- og kulturområdet, og her er der især sket en voldsom vækst inden for støtte til museer. Hvor Augustinus Fonden i 2020 og 2021 uddelte henholdsvis 104 og 102 millioner kroner indenfor støtteområdet ’Museer og kulturarv’, modtog dette område 186 millioner kroner i 2022.
Det gør ’Museer og kulturarv’ til det suverænt største af fondens i alt 24 støtteområder indenfor kategorierne ’Kunst og kultur’, ’Viden og uddannelse’ og ’Sociale indsatser’.
Vi har valgt at spille en større rolle i relation til de kriser, som de senere år har været præget af
Frank Rechendorff Møller – Administrerende direktør, Augustinus Fonden
”Stigningen i det samlede uddelingsbeløb i 2022 sammenlignet med de forrige år har især været drevet af nogle større projekter på museumsområdet, blandt andet vores støtte til planerne om et nyt vikingeskibsmuseum i Roskilde og andre museumsprojekter i lidt mindre skala,” siger Frank Rechendorff Møller.
Han understreger, at det ikke kun er på dette felt, der har været vækst i uddelingerne i 2022.
”Det er også et resultat af, at vi gennem de senere år har etableret puljer især på forskningsområdet, og at vi har valgt at spille en større rolle i relation til de kriser, som de senere år har været præget af. Det har i 2022 blandt andet udmøntet sig i større bevillinger til nødhjælp til flygtninge fra krigen i Ukraine,” siger Augustinus Fondens direktør.
Nærmer sig halv milliard
Han vil ikke afvise, at den store stigning, der var sidste år indenfor museumsområdet, vil fortsætte i år og i årene fremover.
”Det er et spørgsmål om, hvorvidt de rette projekter er der. Man skal dog huske, når man kigger på kulturlandskabet, at 2022 var et år præget af flere større anlægsprojekter som for eksempel det nye vikingeskibsmuseum i Roskilde, renoveringen af Museum Sønderjylland i Tønder og fremtidssikringen af Færøernes Nationalgalleri. Så om vi kommer lige så højt op i 2023 – eller endnu højere – handler også om typen af projekter indenfor museumsområdet, som vi bliver præsenteret for,” pointerer Frank Rechendorff Møller.
Vi har muligheden for at lægge yderligere vægt i skålen, hvis de rette projekter kommer, men ligesom sidste år er det heller ikke i år en selvstændig ambition at skulle sætte uddelingsrekord
Frank Rechendorff Møller – Administrerende direktør, Augustinus Fonden
- I skriver i årsskriftet, at I forventer det samme eller højere uddelingsniveau i de kommende år. Er det realistisk at forestille sig, at I allerede her i 2023 passerer en halv milliard i samlede uddelinger?
”Det vil jeg som sædvanlig ikke gætte på. Det er projekternes relevans og sammenfald med vores strategi samt vores dialoger med ansøgerne, som er afgørende for, hvad vi støtter og hvor vi ender økonomisk. Vi har muligheden for at lægge yderligere vægt i skålen, hvis de rette projekter kommer, men ligesom sidste år er det heller ikke i år en selvstændig ambition at skulle sætte uddelingsrekord,” siger Frank Rechendorff Møller.
A.P. Møller-fonde uddelte over to milliarder kroner
Også fondskollegerne i en anden af Danmarks mest uddelende fonde, A.P. Møller Fonden, har netop offentliggjort et årsskrift for 2022, som fortæller historien om et usædvanligt højt uddelingsniveau i det forgangne år.
Tilsammen uddelte A.P. Møller Fonden og søsterfonden Den A. P. Møllerske Støttefond således mere end to milliarder kroner sidste år fordelt på godt 500 bevillinger.
I forordet til årsskriftet betoner A.P. Møller Fondens direktør Mads Lebech, at der i 2022 blandt andet har været fokus på at støtte skabelsen af rammer for et aktivt ungdoms- og uddannelsesliv, som fonden mener er en af byggestenene for børn og unges liv.
”A.P. Møller Fondens bestyrelse besluttede i 2022 at støtte flere projekter, som inviterer børn og unge til at være aktive, søge fællesskab samt til at tage en uddannelse,” skriver Mads Lebech.
Af de to fondes mere end to milliarder uddelte kroner i 2022 tegnede A.P. Møller Fonden sig for godt 1,5 milliarder kroner, hvilket er betragteligt mere end de 921 millioner kroner, som blev uddelt i 2021, og uddelingssummen på 1,17 milliarder kroner i 2020.
A.P. Møller Fondens bestyrelse besluttede i 2022 at støtte flere projekter, som inviterer børn og unge til at være aktive, søge fællesskab samt til at tage en uddannelse
Mads Lebech – Direktør, A.P. Møller Fonden
Hovedparten af pengene i 2022 tilfaldt projekter indenfor to af fokusområderne: Dels ’Dansk søfart og industri’, dels ’Almennytte i øvrigt’, som blandt andet omfatter uddannelse, sociale formål, bevægelse og fritid samt bevaring af bygninger af kulturhistorisk værdi.
Blandt de største donationer fra A.P. Møller Fonden kan nævnes 88 millioner kroner til et uddannelsescenter og skolehjem for de maritime håndværksfag i Helsingør, 85 millioner kroner til Danmarks Idrætsforbunds forsøg på at skabe mere inkluderende idrætsfællesskaber og 65 millioner kroner til restaureringen af Amaliehaven i København.
Den A.P. Møllerske Støttefond uddelte ifølge årsskriftet i alt 600 millioner kroner til 150 projekter. Også her er der tale om en markant stigning fra 2021, hvor støttefonden uddelte knap 263 millioner kroner, og 2020, hvor bevillingerne samlet set var på 149 millioner kroner.
Største enkeltbevilling i 2022 var på 80 millioner kroner øremærket at give en lang række af Danmarks cirka 2.000 spejderhytter et kvalitetsløft og samtidig opføre nye spejderhytter.