Usikkerhed om finansiering af udstillinger og et stort tidsforbrug med at søge til enkeltudstillinger hos mange forskellige fonde skaber ofte frustrationer hos kunsthaller og udstillingssteder.
En af Danmarks store kulturfonde Augustinus Fonden er i stigende grad gået over til at give helårlige bevillinger til et samlet udstillingsprogram, så kunsthaller og udstillingssteder på den måde ved, hvad de kan regne med for et helt år ad gangen.
For at gøre det endnu nemmere for ansøgerne har fonden netop indført én årlig ansøgningsfrist for kunsthaller og udstillingssteder, der ønsker at søge om støtte til deres samlede udstillingsprogram det kommende år.
Vi er en ansøgerdreven fond, og vi vil gerne give ansøgerne en bedre planlægningshorisont
Inger Krog – Seniorrådgiver, Augustinus Fonden
”Vi er en ansøgerdreven fond, og vi vil gerne give ansøgerne en bedre planlægningshorisont. Så de allerede i det tidlige efterår kender økonomien for det kommende år og ikke skal hoppe fra tue til tue, søge finansiering til enkeltudstillinger og få finansieringen på plads i sidste øjeblik,” siger Inger Krog, seniorrådgiver inden for kunst og kultur hos Augustinus Fonden.
Den første årlige ansøgningsfrist er den 29. juni, hvor kunsthaller og udstillingssteder kan søge om midler til 2024.
”Som fond er vi blot én af mange bidragsydere i det samlede puslespil, men ved at støtte det samlede udstillingsprogram og sætte en årlig ansøgningsfrist med svar i september, giver vi dem et bedre og hurtigere overblik. Så de ikke i sidste øjeblik må skære i udstillingsambitioner, fordi de ikke kommer i mål med finansieringen. Nu vil de allerede i det tidlige efterår kunne indgå bindende aftaler med kunstnere, fordi de der vil have afklaring fra fonde som Statens Kunstfond og fra os,” siger hun.
Tydelig kommunikation
Beslutningen om at indføre én årlig ansøgningsfrist til samlede udstillingsprogrammer er også taget for at skabe tydelig og klar kommunikation om søgemuligheder til potentielle ansøgere.
”Vi håber, at ændringen vil gøre det klarere for ansøgere, hvornår de skal søge, og hvornår de får svar,” siger Inger Krog.
Derudover lægger udviklingen i fondens uddelinger også til grund for beslutningen. For 10 år siden uddelte Augustinus Fonden under en million kroner i støtte til kunsthaller og udstillingssteder. Primært i hovedstadsområdet og til enkelte udstillinger.
I 2022 lå beløbet til samme gruppe på langt over fem millioner kroner. Med en stor stigning i støtte til hele udstillingsprogrammer og fordelt over hele landet.
”Tidligere har vi kørt med løbende ansøgninger, men såvel den øgede geografiske spredning som den stigende interesse for at søge til hele udstillingsprogrammer har gjort det interessant at gøre det mere systematisk til gavn for ansøgerne,” siger Inger Krog.
Det kunstneriske vækstlag
Augustinus Fonden ser kunsthallerne som særlige vigtige, når det gælder formidling af samtidskunsten, fordi kunsthallerne har en speciel rolle for det kunstneriske vækstlag, der her får mulighed for at nyproducere større værker og stedsspecifikke udstillinger til en professionel kontekst. Dermed er de til stor gavn for fødekæden inden for billedkunst, forklarer Inger Krog.
Fonden har i 2022 støttet det samlede udstillingsprogram for 2023 på en række kunsthaller og udstillingssteder i hele landet, blandt andet Copenhagen Contemporary, Den Frie Udstillingsbygning, Gl. Holtegaard, Kunstforeningen Gl. Strand, Kunsthal Aarhus, Regelbau 411 og Viborg Kunsthal.
Fonden bidrager typisk til udstillingsproduktion, kunstnerhonorarer og formidlingsaktiviteter.
Augustinus Fonden lægger i sit filantropiske arbejde primært vægt på kunst og kultur, men fonden uddeler også til forskning og sociale indsatser i Danmark og internationalt.
I 2022 uddelte fonden 477 millioner kroner, heraf 353 millioner kroner til kunst og kultur.
Der er ingen fast bevillingsramme koblet på den nye årlige ansøgningsfrist for samlede udstillingsprogrammer til kunsthaller og udstillingssteder.
Det vil fortsat være muligt at søge fonden om støtte til enkeltstående udstillinger løbende.