Der ligger et stort potentiale gemt i patenter og forskningsresultater på de danske universiteter. Men der ligger også en udfordring i at bringe universiteternes viden, patenter og opfindelser ud i erhvervslivet, så de kan omsættes til gode produkter og løsninger i danske virksomheder. Det skriver Industriens Fond i en pressemeddelelse om det nye initiativ Åbent Entreprenørskab, der har til formål at finde en løsning på udfordringen gennem et samarbejde med fire danske universiteter.
Selvom kommercialiseringen af forskningsresultater længe har været på dagsordenen i Danmark, er der stor forskel på hvordan opgaven løses – og på resultaterne. Med en bevilling på 35 mio. kr. vil Industriens Fond styrke det nationale samarbejde og muligheden for at lære af hinanden – og af udenlandske erfaringer.
”Som det ser ud i dag, sker der kun en meget lille erfaringsudveksling på tværs af forskningsinstitutionerne. Det vil vi gerne ændre på, så best practices kan benyttes flere steder og bidrage til at højne antallet af nye virksomheder og produkter, der kommer ud af universiteternes forskning. Derfor ser vi det som et godt første skridt, at få etableret initiativet på fire universiteter i håb om at der senere bliver grundlag for at brede projektet yderligere ud,” siger Mads Lebech i pressemeddelelsen.
De fire universiteter der er med når Åbent Entreprenørskab for alvor sættes i gang hen over foråret er Danmarks Tekniske Universitet, IT-Universitetet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Det er her de fire forretningsenheder oprettes.
”Forretningsenhederne skal placeres decentralt på det enkelte universitet og beskæftige sig med et bestemt teknologisk felt, der indeholder et stort markedsmæssigt potentiale, og hvor forskningen har høj international klasse. Desuden skal forretningsenhederne bemandes med personer, der både har faglig forståelse for området, men som først og fremmest har erfaringer med entreprenørskab og virksomhedsdrift og som har et godt netværk og markedskendskab inden for det specifikke teknologiske felt, som den pågældende forretningsenhed fokuserer på,” forklarer Mads Lebech i pressemeddelelsen, og fortsætter:
”På den måde samles en stærk teknologi, et interessant marked og et hold af dygtige folk, der kan bringe forskningen succesfuldt ud på markedet i form af for eksempel en ny spinout-virksomhed.”
Initiativet fra Industriens Fond og det nye nationale samarbejde bliver hilst velkommen på de fire universiteter.
”Hvis universiteterne skal skabe værdi i samfundet med de teknologier der opfindes der, så skal det entreprenørielle økosystem på og omkring universiteterne styrkes. Aarhus Universitet er nu klar til at afprøve næste generations teknologioverførsel, ved at gå ind i et samarbejde som Åbent Entreprenørskab. Vi ser det som en fordel for både forskningen og industrien, hvis de innovative og entreprenørielle miljøer på begge sider åbner sig mod hinanden,” siger John Westensee, vicedirektør for forskning og eksterne relationer på Aarhus Universitet i pressemeddelelsen.
For at kvalificere arbejdet og hjælpe med at vurdere resultaterne følges projektet tæt af et internationalt advisory board med viden, erfaringer og ekspertise fra udlandet.
Bevillingen på 35 mio. kr. fra Industriens Fond er givet med det forbehold at projektet er er inddelt i flere faser, der løbende skal evalueres og leve op til en række specifikke målsætninger.