Velux Fonden indkalder projektforslag til en ny ansøgningsrunde, der har fokus på helhedsorienterede indsatser over for udsatte børnefamilier. Projekterne skal udføres i et samarbejde mellem kommuner og ngo’er, og skal først og fremmest søge at fremme barnets trivsel med udgangspunkt i den enkelte families problemer.
Formålet er desuden at sikre en større koordineret indsats mellem de offentlige myndigheders indsats og den hjælp, som civilsamfundsorganisationer tilbyder børnefamilier med sociale problemer Velux Fondens direktør:
”Som myndighed har kommunerne et råderum, og de har nogle bestemte opgaver, de skal træffe afgørelser omkring. Men for at indsatsen kan blive helhedsorienteret og få større betydning er der andre parter eller organisationer, der udfører ikke-kommunale opgaver omkring familien. Det vi søger med dette initiativ er, at familierne oplever, at de forskellige parter, hjælper dem helhedsorienteret og får tingene til at fungere i samråd med familien. Mange familier har pres på ressourcerne og der er ikke overblik og kræfter til, at de skal gennem de mange forskellige indgange, som kommunerne og organisationerne tilsammen står med i forhold til løsning af familiernes udfordringer,” siger Ane Hendriksen til nyhedsbrevet Danmarks Fonde.
Det betyder samtidig, at de konkrete indsatser skal afklares og planlægges i dialog mellem den enkelte familie, den relevante civilsamfundsorganisation og kommunen.
”Projektets aktiviteter skal desuden have fokus på at fremme f.eks. tryghed, tillid, overblik, samhørighed og inklusion i sociale fællesskaber,” skriver fonden i invitationen.
Kommune og ngo i ligeværdigt samarbejde
Velux Fonden lægger i vurderingen af ansøgningerne stor vægt på samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundsorganisation som forudsætning for at opnå støtte. Det er vigtigt, at de enkelte delindsatser afklares i en dialog med familien, samt ikke mindst ved et ligeværdigt samarbejde mellem kommuner og relevante civilsamfundsorganisationer, hvor parternes kompetencer supplerer hinanden.
”Formålet er, at familierne føler, at indsatsen hænger sammen. Det er vigtigt, at kommunerne og de frivillige organisationer orienterer sig i forhold til hinanden med al respekt for, at der selvfølgelig er ting kommunen ikke kan fortælle om den enkelte familie,” siger direktør i Velux Fonden, Ane Hendriksen og nævner, at de frivillige organisationer for eksempel kan være med til at sørge for eftermiddagsaktiviteter, rammer omkring familiens fritidsliv eller hjælpe med at skabe sociale netværk omkring familien på en måde, som kommunerne ikke har mulighed for.
Der er ansøgningsfrist den 24. februar og de projekter, der opnår støtte kan forvente at kunne starte den 1. november 2017, skriver Velux Fonden i projektindkaldelsen.