Siden stiftelsen i 1978 har Ellab-Fonden været medejer af Ellab A/S, som udvikler og producerer præcisionsmåleudstyr til hospitaler og medicinalindustrien. Men nu er det slut med fondsejerskabet, for Ellab-Fonden og stifterens arvinger har netop gennemført salget af hele selskabet til den svenske kapitalfond IK Investment. Med kapitalindskuddet fra salgsprovenuet rykker Ellab-Fonden op i en langt tungere filantropisk vægtklasse.
”Vi er en fond, der har haft meget fokus på at sikre driften af vores datterselskab. Nu skal blikket rettes mere udad, og vi vil fremover fokusere på fondens uddelingsformål,” siger bestyrelsesformand i Ellab-Fonden, Sys Rovsing, der er partner i advokatfirmaet Bech-Bruun.
De senere år har Ellab-Fonden uddelt 3,5 mio. kr. om året til en lang række almennyttige formål. Men efter frasalget forventer bestyrelsen en markant forøgelse af uddelingsniveauet.
”Bestyrelsen har besluttet, at vi vil dele flere penge ud. Vi får et betydeligt millionbeløb for salget af driftsselskabet, og vi har allerede fra indeværende regnskabsår hævet uddelingsrammen til 20 mio. kr. om året. Vi forventer, at det vil være niveauet fremover,” siger Sys Rovsing.
Ellab-Fonden ejede 40 procent af aktierne i datterselskabet, og kilder vurderer ifølge Dagbladet Børsen, at kapitalfonden IK Investment har betalt mellem 800 mio. og en milliard kr. for virksomheden. Dermed kan fonden se frem til en tredobling af egenkapitalen, som inden salget var på 147 mio. kr.
God fondsledelse udgangspunkt for strategidiskussion
Med udsigten til en væsentlig kapitalforøgelse vedtog bestyrelsen i foråret en ny strategi for uddelingspolitikken, som betyder, at den fremover vil lægge mindre vægt på den ansøgningsdrevne filantropi og i stedet fokusere uddelingerne mere strategisk.
”Vi vil gerne bruge nogle flere penge, og vi vil gerne gøre det ved en mere aktiv og opsøgende indsats. Ambitionen er at fremme nogle væsentlige formål, som måske er lidt oversete,” siger Sys Rovsing og nævner Osteoporose-foreningens arbejde for en af de folkesygdomme, som ikke får så meget opmærksom.
Derudover vil bestyrelsen og direktion forsøge at stille skarpt på udvalgte dele af vedtægternes formålsbestemmelser.
”Vi har en meget bred formålsparagraf, men sundhed og skovdrift var to områder som lå stifteren meget på sinde. Derfor arbejder vi blandt andet med at kombinere de to indsatsområder,” siger Sys Rovsing.
Eksempelvis har fonden støttet et projekt hos Soldaterlegatet, som giver danske krigsveteraner med posttraumatisk stresslidelse mulighed for at komme på skovskole og arbejde med skovdrift.
Ud over den helt afgørende forandring af fonden i form af salget af stifterens, Leo Nielsens, gamle virksomhed, så har de nye anbefalinger om god fondsledelse også spillet en væsentlig rolle i den strategiske omstrukturering af fonden.
”Vi har virkelig lagt kræfter i at tilegne os de nye anbefalinger for god fondsledelse. Jeg synes, det er interessant, at man kan bruge de nye governance-principper på de fonde, som ikke har været så aktive og udadvendte. Det har været en god proces, selv om det for en mindre, og hidtil lidt indadvendt fond som os, godt kan forekomme en smule bureaukratisk,” siger Sys Rovsing, der ud over en række andre fondsbestyrelsesposter også sidder Erhvervsankenævnet.
Hun forventer, at den nye strategi kommer til at trække flere ressourcer i bestyrelsesarbejdet. Alligevel er der foreløbig ikke planer om at udvide sekretariatet, som i øjeblikket består af direktør Hans Jørgen Leo Nielsen og en administrativ medarbejder.
”Nu skal vi først lige i gang med arbejdet. Men man må bare erkende, at man ikke kan føre en mere opsøgende og strategisk baseret uddelingspolitik uden at have nogle mennesker til at få idéer, udvikle projekterne og følge op på dem bagefter. Det kræver betydeligt mere arbejde, for det er jo en helt anden uddelingspolitisk tilgang end blot at sætte sig ned og vurdere bunken af ansøgninger,” siger Sys Rovsing.