Landets 16 erhvervsdrivende andelskassefonde slår nu resterne af deres egenkapital sammen og fusionerer i to nye fonde. Den økonomiske udvikling i deres fælles investering – Danske Andelskassers Bank A/S (DAB) – har tæret hårdt på fondenes kapitalbeholdninger. Derfor har fondene heller ikke haft mulighed for at uddele penge til almennyttige formål i de lokalsamfund, som i sin tid skabte andelskasserne.
Bestyrelserne i de 16 fonde arbejder ulønnet og tager nu skridt til at spare yderligere på omkostningerne til administration, årsregnskab og revisorer.
”Vi kan se, at som situationen er nu, er det ikke hensigtsmæssigt med de mange små fonde med hver deres administration. Derfor er vi blevet enige om at fusionere og i stedet lave en fond for Østdanmark og en for Vestdanmark,” siger Børge Ottosen, der er formand for bestyrelsen i Andelskassen Sydjyllands Fond og også sidder i aktionærrådet i Andelskassen Sydjylland. Han understreger, at fusionen ikke skyldes underskuddet i fonden, men alene er begrundet i muligheden for at spare administrationsomkostninger.
Alle fondene har hele deres kapital opsparet i aktier i Danske Andelskassers Bank, da det ene af fondenes hovedformål er at videreføre de gamle andelskassers virksomhed via bankaktieselskabet. Men andelskassebanken har de senere år haft svært ved at tjene penge, blandt andet fordi banken er meget eksponeret mod den trængte danske landbrugssektor. Sidste år gennemførte banken en aktieudvidelse, som betød, at værdien af andelskassefondenes aktier i banken blev nedskrevet til 20 procent af den oprindelige nominelle værdi.
Siden de 16 andelskasser blev omdannet til et børsnoteret aktieselskab i 2011 har fondene derfor ikke modtaget udbytte på aktierne i DAB A/S, og udviklingen i banken har betydet, at fondenes egenkapital ved udgangen af 2015 er skrumpet til en tredjedel af den oprindelige regnskabsværdi.
En af fondene er Andelskassen Sydjyllands Fond. Her betyder kursreguleringen på aktierne i Danske Andelskassers Bank A/S, at fonden indkasserer et underskud på 18 mio. kr. Dermed bliver fondens egenkapital reduceret til godt 9 mio. kr. Den registrerede kapital ved fondens stiftelse for fem år siden var 50 mio. kr.
Stadig lokalt fokus
Selvom ti af fondene bliver til én fond i vest og seks af fondene bliver til en østfond, så er det planen, at den nye konstruktion fortsat skal sikre, at pengene kommer til at arbejde til fordel for lokalsamfundene og de mennesker, som i sin tid var kunder og andelshavere i de lokale andelskasser.
”Vi opgør hvor mange aktiver, hver fond procentuelt har bidraget med. Når vi så på et tidspunkt får et overskud, så vil uddelingsudvalget kunne uddele under hensyntagen til de gamle lokalafdelinger,” siger Børge Ottosen.
Alle fondenes bestyrelser har taget principbeslutning om at deltage i fusionerne, og fondenes revisor, Deloitte og advokater Manzanti-Andersen Korsø Jensen, er i øjeblikket i dialog med Erhvervsstyrelsen, som skal godkende fusionerne.
Først når de to nye bestyrelser er på plads bliver det besluttet, om fondene skal sælge ud af aktierne i Danske Andelskassers Bank for derved at sprede risikoen og øge sandsynligheden for, at den gamle kooperative kapital igen kan virke til gavn for de 16 andelskassesamfund.
Ikke alle andelskasser var med i Sammenslutningen af Danske Andelskasser, og flere af dem er stadig aktive pengeinstitutter. En af de selvstændige andelskasser, Sdr. Lems Andelskasse, lod sig i 2004 opkøbe af Ringkjøbing Landbobank og stiftede i den forbindelse Sdr. Lems Andelskassefond med en egenkapital på 7,2 mio. kr. Sdr. Lem Andelskassesfond uddelte sidste år 406.000 kr. til 13 foreninger i andelskassens virkeområde i Lem og Højmark.