Mere i pension eller almennyttige donationer. Eller begge dele. Det bliver det centrale tema når Foreningen Nordea Liv & Pension skal vedtage nye formål for de otte milliarder kroner, som kunderne i Nordea Liv & Pension har hevet ud af TrygFonden. Foreningen blev formelt stiftet den 6. august samtidig med, at de 300.000 Nordea-medlemmer blev udskilt fra TrygFondens ejer, TryghedsGruppen.
Foreningen NLP blev stiftet med et sæt vedtægter, som klart slår fast, at den nye forening skal donere penge til almennyttige formål og samtidig udbetale bonus i form af pensionstillæg til medlemmerne, som alle er liv- pensionskunder i Nordea. Men hvor stor en del af afkastet på de otte milliarder, der skal bruges på hver af de to overordnede formål, er op til den nye repræsentantskab at beslutte. Det samme gælder de konkrete indsatsområder.
TryghedsGruppen har nedsat en overgangsbestyrelse på seks personer, som skal formulere de overordnede strategiske rammer og sikre, at det landsdækkende valg bliver gennemført på demokratisk vis i februar 2016. Den nye bestyrelsesformand, Peter Gæmelke, fastslog efter stiftelsen, at Foreningen NLP har et meget klart ejerforhold:
NLP-foreningen ejes af kunderne, altså dem der har en pensionsordning i Nordea Liv & Pension. De er medlemmer i foreningen og jeg tør godt sige, at de også ejer foreningen. Vi er en forening, der er etableret for at varetage præcis de pensionskunders interesser
– siger Peter Gæmelke, der samtidig bevarer sin bestyrelsespost i TryghedsGruppens bestyrelse.
Ny almennyttig aktør
De årlige kundebonusser vil blive udbetalt til kunderne i forhold til størrelsen af de enkelte pensionsholderes depotkonti. Men stor del af TryghedsGruppens repræsentantskab udtrykte ønske om, at noget af formuen i den nye forening skal bruges til almennyttigt arbejde inden for områder, som har at gøre med pension og livsforsikring.
Ifølge Finansforbundets formand, Kent Petersen, der blev valgt til næstformand i overgangsbestyrelsen skal det netop være medlemsdemokratiet, der afgør, hvad det nye almennyttige arbejde mere konkret skal bestå i. Han har været en af hovedkræfterne bag spaltning af TrygFonden.
Vi har haft det hovedsigte hele vejen i gennem, at det her er medlemmernes penge. Derfor skal det også være medlemmerne, der bestemmer, hvordan de skal bruges. Det ligger fast, at der både skal arbejdes med kundebonus og med noget almennyttigt. Det kunne være spændende at spørge medlemmerne, hvad de har af idéer, sådan at man faktisk får en bruttoliste, som repræsentantskabet kan diskutere ud fra det strategiske sigte, som foreningen får
– siger Kent Petersen.
Et af de seks nyvalgte bestyrelsesmedlemmer er en af initiativtagerne til Bevar Trygfonden, Magnus Skovrind Petersen. Han lægger ikke skjul på, at han ønsker, at så mange penge som muligt til nye gode donationsformål. Allerede inden han blev udpeget til foreningens overgangsbestyrelse har han arbejdet et samlet oplæg til foreningens indsatsområder:
Det gode liv i alderdommen og særligt den forebyggende indsats i forhold til arbejdsmiljø og sundhed. Det er noget er af det, der ligger mit hjerte nært, men der kan også være andre områder, som vi kan prioritere i foreningens kommende almennyttige arbejde
– siger Magnus Skovrind Pedersen, der på opfordring fra andre repræsentanter har tegnet livsforsikring i Nordea Liv & Pension for at være berettiget til stille op til bestyrelsesposten.
Han peger desuden på tre forskellige muligheder for at organisere arbejdet og donationerne:
Foreningen NLP står selv for udførelsen af og samarbejdet omkring det almennyttige arbejder, eller Foreningen NLP stifter en fond under sig, der enten selvstændigt eller i samarbejde med foreningen står for det almennyttige arbejde.
Endelig foreslår Magnus Skovrind Pedersen en struktur, som kombinerer det almennyttige arbejde med en seniorpolitisk organisation som skal forbedre seniorers mulighed for at blive længere tid på arbejdsmarkedet.
"TrygFonden og den nye almennyttige fond under NLP går sammen om at etablere Center for seniorpolitik og fastholdelse på arbejdsmarkedet", fremgår det af det fem siders bestyrelsesoplæg, som Danmarks Fonde er i besiddelse af.