Første del af det nye 15 etager høje tårn ved Panum Instituttet på Nørrebro er nu klar til at blive taget i brug. Den 18. januar er der officiel indvielse af de nye bygninger, som med mere end 42.000 kvadratmeter blandt andet skal rumme biomedicinske forskningslaboratorier for nogle af verdens førende forskergrupper inden for sundhedsvidenskab. I den nye del af Københavns Sundhedsvidenskabelige fakultet skal der forskes i bl.a. livsstilssygdomme, sund aldring, immunologi og hjerte- og hjernesygdomme.
Mærsk Bygningen, som er navnet på det nye Panum, er tegnet af C.F. Møller. Byggeriet koster 1,5 mia. kr., hvoraf A.P. Møller Fonden bidrager med 600 mio. kroner plus 125 mio. kr. til inventar. Bygningsstyrelsen, der er bygherre og ejer, betaler 672 mio. kr. via et aktstykke fra Folketinget. Københavns Universitet bliver lejer, og det Sundhedsvidenskabelige Fakultet bliver bruger af det nye Panum.
Fakta om Mærsk Bygning
Bygningen består af en base med offentlig adgang til kantine, auditorier, velkomsthal samt et forskertårn. Fra forpladsen og den nye hovedindgang på Blegdamsvej får forskere, studerende og besøgende adgang auditorier, undervisningslokaler, kantine og cykelkælder. Og fra 15. etage byder Mærsk Bygningen på den smukke udsigt over København.
Tårnet er defineret igennem en vindeltrappe, der forbinder etagerne med laboratorier, mødelokaler og kontorer. Bygningen er fremtidssikret med en fleksibel indretning og fokus på bæredygtige og innovative løsninger.
Arkitekturens hovedgreb er skabelsen af sammenhænge både vertikalt igennem en trappe, der binder etagerne sammen og horisontalt med et layout, der skaber mulighed for både isolation og fordybelse. Effekten er uformelle tilfældige møder mellem forskere og studerende for at udveksle viden og inspiration til ny banebrydende forskning.
Bygningen er Danmarks mest energieffektive laboratoriebygninger. Spildenergi fra ventilation genanvendes, der køles med havvand fra Københavns havn og bygningen er designet, så den er smal om mod solen for at reducere behovet for nedkøling af store flader, og facaden er skabt af genbrugskobber.
Overskydende regnvand opsamles på forpladsen og fra byggeriets tage og bruges bl.a. til vanding og toiletskyl.
Mærsk Bygningen er et nyt landmark i København og den åbne bypark omkring tårnet binder Nørrebro bedre sammen ved at skabe sammenhæng mellem Blegdamsvej og Nørre Allé. Parken har offentlig adgang ligesom det vil være muligt for offentligheden lejlighedsvis at besøge 15. etage of udsigtspunkt i tårnet.
Kilde: Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet