Hver gang de danske fonde uddeler seks kroner til et almennyttigt formål, går der en krone til et ikke-almennyttigt formål.
Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Uddelingerne fra de danske fonde og filantropiske foreninger tog i 2022 et gevaldigt spring til 32,2 milliarder kroner. Det er en stigning på 6,3 milliarder kroner i forhold til året før, hvor det samlede uddelingsbeløb udgjorde 25,9 milliarder kroner.
Men hvor fondssektorens uddelinger i 2021 næsten udelukkende gik til almennyttige formål, så er årets stigning i høj grad drevet af ikke-almennyttige uddelinger. Det vil sige den type uddelinger, som enten er udbetalt til en enkelt privatperson, eller til andre formål som ikke kommer en videre kreds af mennesker til gode.
De ikke-almennyttige uddelinger udgjorde hele 5,3 milliarder kroner i 2022, hvilket svarer til 16,5 procent af årets samlede bevillingsbeløb.
Året før var tallet kun 627 millioner kroner, men som Fundats tidligere har kunnet dokumentere, var det ikke-almennyttige 2021-tal væsentlig undervurderet i Danmarks Statistiks opgørelse.
En gennemgang af en række familiefondes legatarlister viste, at mindst 833 millioner kroner i 2021 gik til at understøtte fondsstifternes familiemedlemmer.
Fejlen fik efterfølgende Danmarks Statistik til at ændre praksis for fondenes indberetning af ikke-almennyttige uddelinger.
Tre milliarder til A. P. Møller-familien
Størstedelen af årets uddelingsfremgang i Danmarks Statistiks opgørelse over de ikke-almennyttige uddelinger kommer fra den mindst kendte fond i A. P. Møller-dynastiets fondstrojka.
Som Fundats kunne fortælle tidligere i år, uddelte A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond i alt 3,6 milliarder kroner til efterkommere af skibsredderen og hans hustru. Da familieuddelinger ikke er fradragsberettigede på samme måde som de almennyttige uddelinger, betyder det samtidig, at familiefonden er en ganske betydelige skatteyder, som ifølge fondens regnskab lagde 985 millioner kroner i statskassen.
Fratrækker man de 3,6 milliarder fra årets samlede ikke-almennyttige bidrag på 5,3 milliarder, er der således 1,7 milliarder kroner tilbage, som på grund af Danmarks Statistiks opgørelsesmetoder ikke er yderligere specificeret i fondsstatistikken. For selvom Danmarks Statistik med dette års opgørelse har forsøgt at rette de fejlagtige tal på det ikke-almennyttige område, så har statistikmyndigheden fortsat ikke ønsket at opdele de ikke-almennyttige uddelinger på underkategorier, sådan som det ellers er praksis for de øvrige store hovedområder som kultur, forskning og sociale formål.
Derfor har offentligheden begrænset viden om de 16 procent af fondsuddelingerne, som ikke tjener et alment velgørende eller et almennyttigt formål.
Mangelfuld viden om familieuddelinger
Heller ikke Fondenes Videnscenter arbejder for, at offentligheden skal få mere indsigt i karakteren af de ikke-almennyttige uddelinger herunder omfanget af det milliardbeløb, som går tilbage til fondsstifternes familiemedlemmer.
I Fondenes Videnscenters oversigt over de 100 mest uddelende fonde og filantropiske bevillinger er den A. P. Møllerske familiefond helt udeladt af oversigten. Det skyldes ifølge fondsforeningen, at det alene er de almennyttige uddelinger, der har interesse i top-100-opgørelsen. Således er også de betydelige familieuddelinger fra Det Obelske Familiefond fraregnet i opgørelsen.
Men flere familieuddelende fonde, som ikke selv er medlemmer af Fondenes Videnscenter, fremgår alligevel i videnscentrets opgørelse med det fulde ikke-almennyttige beløb.
Det gælder eksempelvis Claus Sørensens Fond, som i sin lovpligtige redegørelse for fondens uddelingspolitik oplyser, at 75 procent af fondens uddelinger ifølge vedtægterne skal uddeles til familien. Det betød, at fonden sidste år uddelte 76 millioner kroner til stifterens descendenter.
Ligeledes indgik uddelingerne fra Direktør K. W. Bruuns Familiefond i 2021-opgørelsen fra Fondenes Videnscenter [fonden er ikke medtaget i 2022, red.]. Familiefonden uddelte det år 96 procent af sine uddelinger til bilimportør-familien. Også Nils Kevin Jacobsens Familiefond, Svend Andersen Fonden, Johannes Jensen og Helle Mau Jensens Fond, Gudbjörg og Ejnar Honore´s Fond er eksempler på fonde med betydelige familieuddelinger, som indgår på Fondenes Videnscenters top-100-liste .
Heller ikke Købmand Ferdinand Sallings Mindefond er en rent almennyttigt uddelende fond, idet halvdelen af uddelingerne i følge vedtægterne skal gå til medarbejderne i Salling-Group eksempelvis Føtex og Bilka.
Hvad er årsagen til, at I ikke er konsekvente i jeres medregning af ikke-almennyttige uddelinger. På den ene side har I ikke uddelinger med fra A. P. Møllers Familiefond eller Det Obelske Familiefond. På den anden side har I betydelige familieuddelinger med fra andre familiefonde samt fonde med blandede formål?
”Vi stræber efter kun at have almennyttige uddelinger med i vores liste over de 100 mest bevilgende fonde, og vi vil gerne gøre en ekstra indsats for at skelne mellem almennyttige og ikke-almennyttige uddelinger - men vi garanterer ikke, at listen kun indeholder almennyttige uddelinger. I stedet gør vi det, at vi tilpasser listen, når og hvis vi bliver gjort opmærksom på konkrete tal, der bør tilrettes,” skriver Fondenes Videnscenter i et e-mailsvar til Fundats.
I betragtning af at de ikke-almennyttige uddelinger nu udgør 5,3 milliarder kroner og dermed 16 procent af uddelingerne. Hvad mener I da om, at Danmarks Statistik ikke undersøger opdelingen af disse på underformål - lige som man gør på andre kategorier?
”Fondenes Videnscenter har fra starten af samarbejdet med Danmarks Statistik fået en introduktion til fondsstatikkens formål som national statistik, der skal give information på et overordnet, nationalt niveau om fondenes almennyttige bevillinger. Derfor er statistikken ikke detaljeret på de ikke-almennyttige uddelinger,” skriver videnscenteret.
Ifølge Danmarks Statistik er formålet med fondsstatistikken ”at sikre en kontinuerlig belysning af fondenes aktiviteter.”
Artiklen er rettet 21/11 kl. 13:00 med oplysningen om, at Direktør K. W. Bruuns Familiefond ikke er medtaget på dette års top-100-liste fra Fondenes Videnscenter. Ligeledes fremgår det nu, at det kun er halvdelen af Købmand Ferdinand Sallings Mindefonds uddelinger, der går til medarbejderne og ikke hele beløbet.