Udskiftning til klimarigtig opvarmning af idrætshaller, aldersspredning blandt frivillige i et lokalsamfund eller anti-ryge-kampagner rettet mod byens børn og unge.
Det er eksempler på nogle af de temaer, som seks lokalt arbejdende fonde i sidste uge debatterede og delte erfaringer omkring.
Arrangementet var den første årlige heldagskonference i lokalfondsnetværket og fandt sted i Frederiksbergfondens lokaler, der danner lokalefælleskab for fire mellemstore fonde.
”Det er et uafhængigt netværk, som lægger vægt på at udveksle viden og erfaringer om for eksempel uddelingsindsatser, afvikling af lokale kampagner, sekretariatsbetjening og evaluering,” siger direktør i Frederiksbergfonden Martin Dahl
Allerede for halvandet år siden tog han initiativ til at etablere netværket for fonde med lokale uddelingsformål.
Lokalfondsnetværket
I dag består netværket af syv - otte fonde, der mødes tre til fire gange om året.
”Jeg er glad for, at vi nu har et netværk, hvor der kan deles viden og erfaringer om, hvordan en lokalt uddelende fond kan arbejde for at styrke et lokalsamfund,” siger han.
Fokus på lokalfilantropi
Martin Dahl understreger, at det er vigtigt for netværket, at der netop er fokus på strategiske uddelinger, filantropiske arbejdsmetoder og lokale partnerskaber.
”Der er flere netværk, hvor man kan få viden om fondsgovernance og administrative problemstillinger. Men der har været et udtalt ønske om at dele viden og erfaringer om, hvordan man som fond kan bidrage til vedvarende styrkelse af et lokalsamfund,” siger han.
Som eksempel på relevante emner nævner han problemstillinger omkring tiltrækning og fastholdelse af frivillige, som er helt afgørende for lokale sportsklubber, foreninger og kulturelle tilbud.
”Hvordan sikrer man for eksempel en aldersspredning blandt de frivillige i civilsamfundet, sådan er der også bliver plads til nye generationer af frivillige, der kan tage over og videreføre arbejdet? Der kan være behov for holdningsbearbejdning så eksempelvis de tre 75-årige ældre i foreningen oplever, at de har et ansvar for at hive unge kræfter ind til opgaverne i stedet for, at de kommer til at lukke sig om sig selv og deres kammeratskab,” siger han.
Et andet eksempel på vidensdeling er spørgsmålet om eventuelt at skalere succesfulde projekter eller kopiere fra et lokalsamfund til et andet, sådan at hver fond ikke behøver at opfinde strategiske indsatser fra bunden.
I virkeligheden er et meget stort antal mellemstore og mindre fonde orienteret mod deres oprindelsessted og dermed samfundsansvar i et lokalt område
Martin Dahl – Direktør, Frederiksbergfonden
”Uddelende fonde i Danmark opleves overvejende som tematiske, det vil sige, om de uddeler til forskning, sundhed, kulturen eller andet. Men i virkeligheden er et meget stort antal mellemstore og mindre fonde orienteret mod deres oprindelsessted og dermed samfundsansvar i et lokalt område, som det også kendes fra community foundations i for eksempel Storbritannien og USA eller borgerfonde i Tyskland. Der er meget inspiration at hente internationalt, hvilket der også bliver lejlighed til at arbejde videre med i netværket,” siger Martin Dahl.
Netværket er aktuelt i dialog med yderligere tre - fem fonde, som kan passe til netværkets sammensætning, og Martin Dahl forventer en størrelse på 15–20 fondsmedlemmer i løbet af de kommende par år.