Det er sød musik i ørerne på den nye forperson for Sparekassen Bornholms Fond Mads Akselbo Holm, når der det seneste halve års tid flere gange er blevet sat fokus på, at de små og mellemstore fonde i Danmark skal øge deres samarbejde og udveksling af erfaringer.
I november 2022 efterlyste Frederiksbergfondens direktør Martin Dahl i en artikel i Fundats mere vidensdeling mellem lokalsamfundsfonde og byfonde, og som omtalt i Fundats i sidste uge, var omkring 45 små og mellemstore fonde tidligere i denne måned samlet til etablering af et netværk for små og mellemstore fonde i regi af Dansk Erhverv.
Mads Akselbo Holm understreger, at Sparekassen Bornholms Fonds bestyrelse i høj grad håber, at nogle af de igangværende bestræbelser på at lave netværk for mindre fonde kommer op at køre.
”Vi vil rigtig gerne være med. Vi tror, at fremtiden for små og mellemstore fonde i Danmark skal sikres gennem samarbejde med andre fonde af nogenlunde samme størrelse. I mange små fonde går vi rundt og tænker, hvad de andre mon gør for blandt andet at sikre størst mulig impact af de bevillinger, der bliver givet. De 100 kroner, vi giver til et projekt i en idræts- eller spejderforening, skal jo gerne være mere værd end 100 kroner. Og derfor kunne det være rigtig godt, hvis vi var en del af et forum for erfarings- og videndeling om for eksempel uddelingsstrategi, men et netværk kunne jo også indeholde muligheden for, at flere slår pjalterne sammen om rent administrative opgaver,” siger Mads Akselbo Holm i det første interview, efter at han i marts i år afløste Peter Stange Jensen som formand for Sparekassen Bornholms Fond.
Kan gøre markant forskel sammen med andre
Det er blandt andet Mads Akselbo Holms håb, at deltagelse i netværk med andre mindre fonde vil gøre ham selv og de øvrige fire medlemmer af bestyrelsen skarpere på, hvornår og i hvilke tilfælde det vil være relevant at prøve, som han udtrykker det, at ”sparke nogle døre ind til andre og større danske fonde for at etablere samarbejder om konkrete projekter”.
”I bestyrelsen har vi allerede givet hinanden håndslag på, at vi skal undersøge, om vi i samarbejde med andre kan skabe noget. Det handler også om, at én ting er at være en lokal fond, noget andet er at være en lokal fond på Bornholm. Vi oplever, at der på den anden side af vandet er en stor forkærlighed for Bornholm til glæde for øen. Men virkeligheden er også, at Bornholm er en del af udkantsdanmark med eksempelvis større social udsathed blandt børn og unge, og der er givetvis projekter, hvor vi som lokal fond i samarbejde med andre og større fonde vil kunne gøre en markant forskel,” siger Mads Akselbo Holm.
Også den bornholmske sparekassefonds direktør Tommy Bøgh Thomsen har tidligere i Fundats ytret sin opbakning til tankerne om mere vidensdeling og et netværk for lokalsamfundsfonde.
Der er givetvis projekter, hvor vi som lokal fond i samarbejde med andre og større fonde vil kunne gøre en markant forskel
Mads Akselbo Holm – Forperson, Sparekassen Bornholms Fond
Ifølge Mads Akselbo Holm bliver det dog ikke Sparekassen Bornholms Fond, der tager teten.
”Vi har ikke selv i Sparekassen Bornholms Fond ressourcerne til at sætte os for bordenden og tage initiativ til et netværk, men vil meget gerne læne os op ad og træde ind i netværksinitiativer som det, Martin Dahl fra Frederiksbergfonden og andre har talt om. Hele ideen om, at vi skal tale mere sammen på tværs af sammenlignelige fonde, virker som en no-brainer for mig – selvfølgelig skal vi det! Så er det mindre væsentligt, om det er et formelt netværk med faste møder, eller om det er konferencer med agendaer, der er relevante for os,” understreger Mads Akselbo Holm.
Kan ikke hjælpe alle
Ifølge Mads Akselbo Holm har to og et halvt år i bestyrelsen for Sparekassen Bornholms Fond – de seneste tre måneder med titel af forperson – åbnet hans øjne for både den store, positive forskel, fonden gør, men også de mange udfordringer, driften af en lille fond medfører.
”Det er først og fremmest fantastisk at være en del af en lille lokal fond, som nyder stor lokal opbakning, får mange ansøgninger og har mulighed for at hjælpe mange. Men vi kan ikke hjælpe alle, og det bliver meget virkelighedsnært, når man har sin gang i det lokale miljø. Vi kan helt konkret se resultaterne af den hjælp, vi har givet børn og unge, og de fede kulturtilbud, som vi har støttet, men vi kan også meget tydeligt se, hvad der sker, når vi ikke hjælper. Vi kommer jo også steder, som har fået nej til støtte fra os,” siger Mads Akselbo Holm.
Vi skal virkelig løbe stærkt for at være compliant og leve op til alle de regler og retningslinjer, der er som erhvervsdrivende fond – det bruger vi mange ressourcer på
Mads Akselbo Holm – Forperson, Sparekassen Bornholms Fond
Én ting er ikke at have økonomiske muskler til at hjælpe alle ansøgere – en anden og meget tidskrævende udfordring handler om de krav og regler, fonden skal leve op til.
”Vi skal virkelig løbe stærkt for at være compliant og leve op til alle de regler og retningslinjer, der er som erhvervsdrivende fond – det bruger vi mange ressourcer på, og det er en stor opgave for en relativt lille fond som Sparekassen Bornholms Fond. Og så har vi aktuelt en opgave med at fastholde fondens værdi og økonomiske formåen, når der er kommet inflation, og mulighederne for at opbygge kapital er blevet sværere,” siger Mads Akselbo Holm.
Ind i bestyrelsen med ærefrygt
Sparekassen Bornholms Fond blev stiftet i februar 1990 i forbindelse med, at Sparekassen Bornholm fusionerede med Sparekassen SDS. Sparekassen Bornholms reserver indgik som kapital i fonden.
Ifølge den ny fondsformand er fondens betydning på solskins- og klippeøen stor.
”En fond som vores betyder rigtig meget for de lokale kulturarrangementer og idrætsklubber samt for den generelle samfundsudvikling på øen. Derfor var det også med en vis ærefrygt, at jeg trådte ind i bestyrelsen for fonden i 2021. Det er meget afgørende, at vi fastholder evnen til at uddele penge, fordi pengene virkelig kommer mange til gavn og kan gøre en afgørende forskel – spændende lige fra at støtte en lokal petanqueklubs køb af fire nye bænke til når vi medfinansierer store projekter med nationale fonde, der vil være med, fordi de kan se, at der er lokal opbakning,” siger Mads Akselbo Holm.
Fondens formål er at yde tilskud til almennyttige og velgørende formål på Bornholm efter fondsbestyrelsens frie skøn. Ifølge vedtægterne skal det ske inden for områderne ’fritidsaktiviteter’, ’kunst og kultur på Bornholm’ samt ’initiativer og projekter til udvikling af lokalsamfundet’.
”Vi har i bestyrelsen meget frie rammer til at støtte det, vi synes er mest relevant, og det er på den ene side fantastisk med så frie rammer – men det gør også, at vi som bestyrelse ofte stiller os spørgsmålet, om vi hjælper bedst muligt ved dele så bredt ud, som vi gør, eller om vi skal fokusere noget smallere inden for de kommende tre år. Det er en diskussion, vi netop har taget hul på og som fortsat er i et meget tidligt stadium,” siger Mads Akselbo Holm.
Man kan sige, at vi gerne vil bekræftes i, at det, vi gør, er genialt
Mads Akselbo Holm – Forperson, Sparekassen Bornholms Fond
Han understreger, at udgangen på bestyrelsens strategidiskussion sagtens kan blive, at fonden fortsætter med at dele bredt ud.
”Men vi vil gerne have mere indsigt i, hvad andre gør, så vi dermed kan se hinanden i øjnene i bestyrelsen og sige, at vi fortsat træffer vores beslutninger på et oplyst grundlag. Man kan sige, at vi gerne vil bekræftes i, at det, vi gør, er genialt – men skulle det vise sig, at vi andre fonde deler penge ud på en måde, vi kan lære noget af, er vi meget lydhøre. Netop derfor er netværk så vigtige for en lille fond som Sparekassen Bornholms Fond,” forklarer Mads Akselbo Holm.
Umiddelbart hælder Mads Akselbo Holm personligt mest til at holde fast i princippet om at hjælpe flest muligt bedst muligt.
”For at pille ved det, er det min klare opfattelse, at så skal der virkelig foreligge nogle helt klare signaler om, at der kan opnås større impact ved at gøre tingene anderledes. Sker det ikke, bliver der næppe ændret det helt store. Men uanset, hvad vi ender med, er drøftelsen i bestyrelsen sund,” siger 42-årige Mads Akselbo Holm.
Uddelinger halveret fra 2021 til 2022
For Sparekassen Bornholms Fond blev 2022 et uddelingsmæssigt noget mere afdæmpet år end 2021. Sparekassefonden imødekom sidste år 61 ansøgninger mod 69 året før, og uddelingerne blev næsten halveret sammenlignet med 2021: Fra 6,3 millioner kroner til 3,5 millioner kroner.
Ifølge Mads Akselbo Holm var den primære årsag til, at færre ansøgninger blev blåstemplet, og at det samlede uddelingsbeløb faldt så markant, udviklingen i fondens økonomi.
Netop fordi, vores støtte har så stor betydning for lokalsamfundet, er det vigtigt, at vi rent økonomisk er påpasselige
Mads Akselbo Holm – Forperson, Sparekassen Bornholms Fond
”Vores formål er jo, at fonden skal leve til evig tid, så derfor har vi en klar ambition om at fastholde den realværdi, som fondens penge har. Og i et 2022 med krig i Ukraine, inflation og et blødende aktiemarked måtte vi spørge os selv, om vi skulle smække kassen i eller vedblive med at uddele mindre beløb? Vi besluttede at blive ved med at uddele, men det blev mindre beløb og til færre modtagere end året før ud fra et forsigtighedsprincip. Netop fordi, vores støtte har så stor betydning for lokalsamfundet, er det vigtigt, at vi rent økonomisk er påpasselige,” understreger Mads Akselbo Holm.
Umiddelbart skal foreningerne og andre potentielle beløbsmodtagere på Bornholm ikke forvente, at der i år bliver flere penge at få del i end i 2022.
”Som tingene ser ud nu på aktiemarkedet og med en fortsat inflation, kommer vores uddelinger i år og det kommende par år formentlig til at ligge på 3-3,5 millioner kroner. Jeg ser ikke tegn i sol og måne på, at vi igen foreløbig kommer op på 2021-niveauet for uddelinger,” siger Mads Akselbo Holm.
Indtil videre er der på bestyrelsens første to uddelingsmøder i år blevet givet en opadvendt tommelfinger til 35 ansøgere, som tilsammen har fået 1,5 millioner kroner.
Skal fastholde tillid til donationsmodtagere
Som 42-årig tilhører Mads Akselbo Holm den yngre del af forpersonerne i danske fonde. Samtidig har den tidligere Distortion- og Folkemødedirektør en noget anden baggrund end mange af kollegerne.
Selv håber og tror Mads Akselbo Holm, at han som den bornholmske fonds nye forperson blandt andet kan bidrage med den viden, han har med sig fra sine år i kulturbranchen.
Vi har endnu ikke oplevet nogen beløbsmodtagere, der ikke gjorde deres allerbedste for at komme så langt som muligt med de penge, vi har doneret til dem
Mads Akselbo Holm – Forperson, Sparekassen Bornholms Fond
”Her sad jeg på den anden side af bordet og søgte fonde om midler til projekter og skaffede penge, så deltidsstillinger kunne gøres til fuldtidsstillinger. Jeg minder tit mig selv om, hvordan det var at sidde på den anden side af bordet, og blandt andet derfor er jeg meget opmærksom på, at man som fond skal passe på med ikke at sætte så mange parametre op for evalueringer og tilbagemeldinger, at ejerne af projekterne drukner i krav til afrapportering. Jeg vil gerne have, at vi fastholder en enorm tillid til dem, vi giver penge til, og vi har endnu ikke oplevet nogen beløbsmodtagere, der ikke gjorde deres allerbedste for at komme så langt som muligt med de penge, vi har doneret til dem,” siger Mads Akselbo Holm.
Mads Akselbo Holms blå bog
- Født: 4. april 1981 (42 år).
- Uddannelse: Cand.mag. i arabisk og historie.
- Medlem af bestyrelsen i Sparekassen Bornholms Fond 1. januar 2021 og forperson fra 2023.
- Ejer af rådgivningsvirksomheden MeyaMeya og regional leder i Fonden for Entreprenørskab Bornholm.
- Tidligere direktør for Folkemødet og Distortion.
Samtidig lægger han ikke skjul på, at fonden har fået en ny forperson, der stiller mange spørgsmål.
”Qua min baggrund har jeg den fordel, at jeg ser på tingene med andre øjne end mange andre i fondssektoren. Jeg er som person sådan skruet sammen, at hvis der er noget, jeg ikke forstår, så stiller jeg spørgsmål – jeg er ikke bange for at spørge. Det sagt, så er der da momenter, hvor jeg kan føle mig som en elefant i en porcelænsbutik: Det kan være netværksmiddage med direktører og forpersoner fra andre fonde med mange års erfaring, og i de momenter er jeg glad for, at jeg er 42 og ikke 25 år – for så kunne det da godt være, at jeg ville synes, det var pinligt at spørge om så meget,” siger Mads Akselbo Holm.
Han tilføjer, at han heldigvis i den øvrige bestyrelse i Sparekassen Bornholms Fond og i direktør Tommy Bøgh Thomsen har masser af erfaring, han kan læne sig op ad.
”Jeg tænker selv, at jeg er bevidst om, hvad jeg er god til, og hvor jeg ikke er lige så dygtig som mange andre. Til tider ville jeg da ønske, at jeg personligt havde 17 års erfaring i at drive en fond at trække på,” siger Mads Akselbo Holm med et smil.