Der har været fuld gang i fondsuddelingerne både lige op til og i efterårsferieugen, og det er ingen overdrivelse at sige, at vi dermed kommer vidt omkring i denne udgave af ugens udvalgte uddelinger.
Vi lægger ud hos Augustinus Fonden, som inden for fondens treårige satsning på forskning i kulturarv netop har støttet 11 humanistiske forskningsprojekter med tilsammen 30 millioner kroner.
Med uddelingerne ønsker fonden at tilskynde til samarbejde mellem museer og universiteter og styrke indsatsen for forskning i kulturarv i Danmark.
”I en foranderlig nutid og en udfordrende fremtid er det afgørende, at forskning i kulturarv får opbakning. Den bidrager til forståelse af det fundament og de erfaringer, vores samfund bygger på. Derfor tager vi gerne et medansvar for at løfte betydningsfuld humanistisk forskning, og vi ser frem til at følge projekterne i de kommende år,” siger Frank Rechendorff Møller, der er administrerende direktør i Augustinus Fonden.
Fonden oplyser i en nyhed på hjemmesiden, at den har modtaget i alt 56 relevante ansøgninger fra 27 forskellige institutioner til et samlet ansøgningsbeløb på over 150 millioner kroner.
Fra slagteri til samlingssted
I Faaborg er der glæde, efter at den filantropiske forening Realdania har givet tilsagn om at støtte et stort projekt i den tidligere Tulip-bygning og slagterigrund på Faaborg Havn med 60 millioner kroner.
Området skal omdannes til Faaborgs nye kulturelle og gastronomiske samlingssted samt styrke øhavs-turismen. Det sker efter planen med kultur- og bæredygtighedsevents, maritime og gastronomiske workshops, foreningsaktiviteter, pop-up marked og meget andet.
Vi har arbejdet på det her projekt i flere år, så det er dejligt, at Realdania også kan se det store potentiale i byen
Hans Stavnsager – Borgmester (S), Faaborg-Midtfyn Kommune
Hans Stavnsager, der er socialdemokratisk borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, betegner det som en rigtig god nyhed for både Faaborg og kommunen som helhed, at Realdania støtter projektet.
”Vi har arbejdet på det her projekt i flere år, så det er dejligt, at Realdania også kan se det store potentiale i byen. Vi har haft en enormt god dialog med Realdania, så vi glæder os over, at vi nu kan tage det næste skridt sammen med dem,” siger Hans Stavnsager i en pressemeddelelse fra Realdania.
Projektet har et samlet budget på 147 millioner kroner, hvortil Faaborg-Midtfyn Kommune har afsat 32 millioner kroner og optager et realkreditlån, hvis endelige størrelse ikke kendes endnu. Kommunen er i dialog med forskellige fonde om den resterende finansiering.
Det er seks år siden, Tulip lukkede og slukkede i Faaborg efter godt 120 år med slagteri og produktion af middagsretter.
Stor donation til Sagnlandet Lejre
Forleden var der champagne på bordet, da medarbejderne på forskningscentret og turistattraktionen Sagnlandet Lejre var samlet.
Her blev det fejret, at Sagnlandet Lejre har fået en bevilling på 52,3 millioner kroner fra Annie og Otto Johs. Detlefs' Fonde.
”Folk sad og jublede, og så tror jeg sgu også, at jeg kneb en lille tåre,” fortæller Mia Carlsen, der er ansvarlig for dyrene i Sagnlandet Lejre, i en onlinenyhed fra den regionale tv-station TV2 Lorry.
Folk sad og jublede, og så tror jeg sgu også, at jeg kneb en lille tåre
Mia Carlsen – Ansvarlig for dyr, Sagnlandet Lejre
De mange fondspenge betyder, at drømmen om en 330 meter lang panoramagangbro gennem området bliver til virkelighed. Derudover skal der bygges en ny udstillingsbygning og en vinterstald til dyrene.
Forventningen er, at gangbroen og stalden står klar i løbet af 2024, mens dørene til udstillingsbygningen kan åbnes et års tid senere.
Penge til havet omkring Danmark
Glæde er der også hos Danmarks Naturfredningsforening, som netop har fået en bevilling på knap otte millioner kroner fra Velux Fonden.
Bevillingen skal bruges til foreningens arbejde i og for havet omkring Danmark. Målet med projektet kaldet ’Det bæredygtige hav – vidunderligt, vildt og vigtigt’ er, at der igen skal komme store, sunde fiskebestande, masser af bunddyr, vilde tangskove og bølgende ålegræsenge.
”Havet omkring Danmark har store problemer med iltsvind, kollapsede fiskebestande og ødelagte levesteder. Derfor skal vi handle nu, og med den meget flotte bevilling fra Velux Fonden kan vi fokusere skarpt på at gøre havnaturens krise nærværende for danskerne og vores politikere,” siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.
Velux Fonden har gennem mange år støttet havprojekter, der bidrager til et sundt havmiljø.
”Med projektet kommer der et styrket fokus på havet hos befolkningen og på politisk niveau. Et tiltrængt fokus, der kan være med til at sikre et bedre og mere modstandsdygtigt havmiljø,” håber programchef for Velux Fondens miljøprogram Charlotte Mogensen.
Børn skal gøres nysgerrige på natur
Hvordan gør vi små børn mere nysgerrige på naturen i de pædagogiske lærings- og legemiljøer?
Det skal et nyt forskningsprojekt på Københavns Professionshøjskole, som netop har fået 21,7 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, undersøge.
Arbejdet med at styrke børns naturvidenskabelige dannelse handler i høj grad om at støtte dem i at undersøge svaret frem for bare at give dem det, når de møder omverden med undren
Janne Hedegaard Hansen – Forskningsleder, pædagoguddannelsen, Kbh.'s Professionshøjskole
Ifølge Janne Hedegaard Hansen, der er forskningsleder på pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole, er naturvidenskabelig dannelse og børnehavepædagogik ikke to så forskellige størrelser, som det måske umiddelbart kan lyde. I de senere år er der således kommet fokus på, hvordan børns forståelse af både naturvidenskab og matematik bliver grundlagt allerede i de første år, hvor de begynder at være nysgerrige på verden omkring dem.
”Arbejdet med at styrke børns naturvidenskabelige dannelse handler i høj grad om at støtte dem i at undersøge svaret frem for bare at give dem det, når de møder omverden med undren. Det kræver nogle særlige kompetencer hos det pædagogiske personale – nogle science-pædagogiske kompetencer. Det er der allerede institutioner, der arbejder med, men i vores projekt skal vi forskningsbaseret og systematisk undersøge, hvad der skaber de bedste science-pædagogiske lege- og læringsmiljøer,” siger Janne Hedegaard Hansen i en pressemeddelelse fra Københavns Professionshøjskole.
Projektet har fået navnet ’NAVADA’ (Naturvidenskabelig Dannelse i Daginstitutioner) og skal i løbet af en periode på fem år udvikle en certificering, som dagtilbuddene kan bruge, hvis de vil profilere sig med et særligt fokus på science-pædagogik.
Vil øge børns naturforståelse
Vi bliver i naturen set i børnehøjde med nyheden om, at 15. Juni Fonden netop har bevilget en million kroner til at øge naturforståelsen hos børn og unge.
Pengene skal bruges til at udvikle og afholde naturkurser for spejderledere, så de bliver bedre i stand til at videreformidle begejstring og viden om naturen, skriver Det Danske Spejderkorps i en nyhed på organisationens hjemmeside.
”Viden og engagement er en af vejene til en rigere, stærkere og mere mangfoldig natur. Spejder får flere børn og unge ud i naturen end noget andet fritidstilbud, og jo mere børn og unge er ude i naturen, jo mere viden og større engagement får de,” siger administrerende direktør Per Voetmann fra 15. Juni Fonden.
Morten Gade, der er generalsekretær i Det Danske Spejderkorps, er taknemmelig for bevillingen.
”Én af vores største udfordringer er hele tiden at tiltrække nye spejderledere og at give dem kompetencer til at give børn og unge en god spejdertid. Ved at øge naturkompetencerne for ledere i almindelighed og nye ledere i særdeleshed kan vi øge naturkompetencerne hos titusindvis af børn og unge,” siger Morten Gade.
Naturkurserne bliver afholdt forskellige steder i landet fra starten af 2023.
Socialt udsatte skal spille fodbold
Ensomhed, social isolation og stofmisbrug skal skiftes ud med fodbold i Sønderborg.
Det er udgangspunktet for et nyt projekt i Sønderborg Boldklub, hvor alle, der kæmper med sociale udfordringer, fremover én gang om ugen kan spille fodbold gratis i halvanden time på et særligt ’Ombold-hold’. Projektet er støttet af Nordea-fonden.
Fodbold er med til at udvikle mennesker og give værdier, de kan tage med videre i livet
Dergham A. Rahman – Formand, Sønderborg Boldklub
”Sønderborg Boldklubs motto er ’Fodbold for alle’. Det har derfor været naturligt for os at indgå en aftale med DBU og Ombold om at tilbyde mennesker i udsatte positioner at blive en del af vores positive sociale fællesskab. Vi ved, at fodbold ikke blot er en sport. Fodbold er med til at udvikle mennesker og give værdier, de kan tage med videre i livet,” fortæller Dergham A. Rahman, formand for Sønderborg Boldklub, i en pressemeddelelse fra Ombold.
NGO’en Ombold er et fodboldfællesskab for socialt udsatte og mennesker ramt af hjemløshed. Ombold står blandt andet bag det danske hjemløselandshold og har siden 2003 engageret og aktiveret flere end 15.000 voksne, som ikke naturligt opsøger eller er en del af almindelige idrætsforeninger.
Pris til teater og lokal ildsjæl
Vi slutter hos den velgørende erhvervsdrivende fond Frederiksbergfonden, som for 26. gang har uddelt Frederiksbergprisen samt fondens hæderspris.
2022-udgaven af Frederiksbergprisen er gået til Betty Nansen Teatret, mens Frederiksbergfondens hæderspris er tildelt en lokal ildsjæl, der har gjort en forskel for mødre og børn gennem 18 år.
Vi er enormt glade for at ligge på Frederiksberg og være en del af det lokalmiljø, der findes her
Eva Præstiin – Teaterdirektør og producent, Betty Nansen Teatret
Prisen og de medfølgende 100.000 kroner til Betty Nansen Teatret på Frederiksberg Allé begrundes med, at teatret har formået at udvikle ny dramatik, iscenesættelse, instruktion og nyuddannede skuespillere til at blive fremtidens teaterstjerner.
”Vi er utrolig stolte af at modtage Frederiksbergprisen. Det er en meget fin anerkendelse af teatrets mangeårige indsats og vildt skønt at få en lokal pris, for vi er enormt glade for at ligge på Frederiksberg og være en del af det lokalmiljø, der findes her,” siger Eva Præstiin, teaterdirektør og producent på Betty Nansen Teatret, i en pressemeddelelse fra Frederiksbergfonden.
Jette Halling, der er initiativtager til og formand for Mødrehjælpen lokalforening på Frederiksberg, får Frederiksbergfondens hæderspris på 50.000 kroner. Prisen tildeles ’et menneske, som i kraft af sin person, virke eller profession har betydet noget særligt for Frederiksbergs borgere’.
”Jeg har i mange år haft en dejlig bestyrelse, og det betyder jo rigtig meget, og vi har fået oparbejdet et fantastisk korps af frivillige, der arbejder i vores butik. Alle gør en stor indsats for at hjælpe dem, det hele handler om – mødrene og deres børn, som vi efterhånden har lært at kende og har hjulpet gennem flere år,” siger Jette Halling.