Hvert tredje barn i alderen 2-15 år kommer kun ud i naturen én gang om ugen eller sjældnere, og to tredjedele af børnene har aldrig overnattet i naturen eller bygget en hule udenfor.
Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Friluftsrådet, og disse fakta er blandt årsagerne til, at der nu er blevet søsat et nyt partnerskab mellem Friluftsrådet og Danmarks Idrætsforbund (DIF).
Partnerskabet ønsker med et projekt kaldet ’Friluftspavilloner’ at give flere børn og unge et aktivt udeliv med gode naturoplevelser. Med støtte på 8,4 millioner kroner fra Nordea-fonden vil de to organisationer over de kommende fire år udvikle, bygge og teste såkaldte friluftspavilloner som udgangspunkt for friluftsaktiviteter med børn og unge i fem byer rundt om i landet.
”Vi ved, hvor stor en forskel det gør for børn og unge, når de kommer ud og bevæger sig i naturen. De bliver glade og sunde, og særligt det at indgå i fællesskaber i naturen bidrager til øget trivsel og velvære. Samtidig ved vi, at jo kortere benene er, jo kortere skal også afstandene være. Derfor er vi glade for, at Nordea-fonden vil hjælpe os med at bringe friluftsoplevelser tættere på børn og unge,” siger Friluftsrådets formand Annesofie Bjerre i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Vi ved, hvor stor en forskel det gør for børn og unge, når de kommer ud og bevæger sig i naturen
Annesofie Bjerre – Formand, Friluftsrådet
Uddelingschef i Nordea-fonden Christine Paludan-Müller understreger, at naturen har stor betydning for både den fysiske og mentale trivsel.
”Daglig brug af naturen foregår ofte i de bynære naturområder, og her kan friluftspavillonerne blive en model og afsæt for, at flere kommer ud i det fri,” siger Christine Paludan-Müller.
Robotscanner med stort potentiale
Rundturen blandt udvalgte nye uddelinger fra den danske fondssektor fortsætter til Fabrikant Mads Clausens Fond, som netop har doneret en million kroner til anskaffelse af den danskproducerede robotscanner ’Arthur’ til Dansk Gigthospital.
Ifølge professor Oliver Hendricks fra Dansk Gigthospital har robotten ”et enormt potentiale”.
”Den kan gøre det muligt at kontrollere sygdomsaktivitet hos patienter med leddegigt på en hurtig, præcis og sikker måde – uden brug af personaleressourcer. Kontrollen er afgørende for den enkelte patient, fordi man ved tegn på opblussen af sygdommen med det samme kan gribe ind med supplerende eller ændret behandling. På den måde kan vi blandt andet forebygge varige ledskader og nedsat fysisk funktionsevne samt reducere risikoen for tilstødende hjertekarsygdomme,” siger Oliver Hendricks i en pressemeddelelse fra Gigtforeningen.
Donationen fra Fabrikant Mads Clausens Fond er givet under forudsætning af, at det lykkes Dansk Gigthospital at rejse yderligere midler til blandt andet software og forskningspersonale fra andre kilder.
Voldsramte kvinder får nyt hus på Bornholm
Beboerne på kvindekrisecenteret på Bornholm er blandt de mest truede i landet og er ofte søgt mod Bornholm for at komme længst muligt væk.
Nu får beboerne et helt nyt hus, som er bygget specifikt til dem. Det muliggør en bevilling på 36,5 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
Den A.P. Møllerske Støttefond støtter opførelsen af landets første nybyggede kvindekrisecenter, fordi placeringen på Bornholm og det nye byggeri kan tilbyde større tryghed for nogle af landets mest udsatte kvinder og børn, fastslås det i en nyhed på A.P. Møller Fondens hjemmeside.
Krisecentret får plads til seks familier, og vil derudover bestå af fællesarealer, en sansehave samt behandlings- og administrationsområder. Byggeriet forventes at stå klart inden for få år, når den endelige udformning af projektet er på plads.
Ny fond støtter klimafokuseret medie
Vi slutter med nyheden om, at mediet Zetland sammen med den i 2022 stiftede erhvervsdrivende fond Planetary Responsibility Foundation køber sig ind i Foresight Media Group.
Foresight er et danskejet engelsksproget medie, der blev etableret i 2016 og laver journalistik og podcasts om den globale energiomstilling. Foresight henvender sig især til beslutningstagere og udkommer med tre ugentlige artikler online og to gange om året med et printmagasin.
Det klimaorienterede medie vil med investeringen fra Zetland og Planetary Responsibility Foundation oprette en ny sektion med fokus på klima og biodiversitet omkring byer og bygninger baseret på forskningsbaseret viden og løsninger, skriver fagmediet Journalisten med henvisning til en pressemeddelelse fra parterne.
”Vi har meget til fælles med Foresight, blandt andet erkendelsen af, at uafhængig og engageret journalistik kan være med til at skabe fælles vidensdeling og vigtig fremdrift i den bæredygtige udvikling,” siger direktør Tav Klitgaard fra Zetland ifølge Journalisten i pressemeddelelsen.