I Aarhus kan en gruppe ledige, psykisk sårbare unge kvinder nu se frem til at få aflyst deres samtaler i jobcentret. Som led i beskæftigelsesprojektet ’Grobund til fremtiden” skal de i stedet ud i skovene syd for Aarhus, hvor de under trækronerne blandt andet skal vandre, lave mad over bål og danne nye fællesskaber.
Det er ideen bag projektet ’Grobund til fremtiden’, som Det Obelske Familiefond støtter med 3,4 millioner kroner.
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Aarhus Kommune, virksomheden Naturfællesskaber og videnshuset Cabi, der leder projektet, oplyser parterne i en pressemeddelelse.
Kvinderne skal igennem et forløb på først 16 uger i naturen og herefter 13 ugers personlig opfølgning. Målet er, at de får skabt positive erfaringer med at indgå i et fællesskab. Samtidig skal det styrke kvindernes tro på egne evner, så de får mod og kompetence til at komme i job eller uddannelse.
”I Grobund til fremtiden rusker vi op i den traditionelle beskæftigelsesindsats for at hjælpe unge i psykisk mistrivsel til at genfinde troen på en fremtid med job og trivsel. Vi møder de unge i en helt ny ramme, hvor natur og fællesskab er omdrejningspunkt. Vores erfaringer er, at fællesskabet kan være en stor inspiration og drivkraft til at bryde med ensomhed, forbedre det mentale helbred og tage de første skridt mod uddannelse eller job,” siger Anders Winnerskjold (S), der er rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune.
Nye aktiviteter for unge på Nørrebro
Fra Aarhus fortsætter Fundats’ guidede rundtur blandt nogle af den seneste uges fondsuddelinger til Nørrebro i København, hvor boligselskabet AKB står bag et nyt projekt kaldet ’Nørrebro samles på banen’.
Formålet er at skabe aktiviteter for den store gruppe af udsatte børn og unge i bydelen, der ikke har mulighed for at deltage i den organiserede foreningsidræt.
Med denne støtte kan vi give en masse, ofte sårbare børn og unge, der står udenfor foreningslivet, mulighed for at dyrke sport og ikke mindst blive en del af et fællesskab
Søren-Emil Schütt – Bestyrelsesmedlem, boligselskabet AKB i København
Med 5,5 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden bliver det muligt at lave opsøgende arbejde og tilbyde et bredt spektrum af åbne aktiviteter som for eksempel fodbold, klatring, yoga, dans og fælles madlavning for børnene og de unge.
”Med denne støtte kan vi give en masse, ofte sårbare børn og unge, der står udenfor foreningslivet, mulighed for at dyrke sport og ikke mindst blive en del af et fællesskab,” siger Søren-Emil Schütt, der er medlem af bestyrelsen i AKB i København, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Projektet har allerede modtaget støtte fra Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Københavns Kommune til etablering af de bevægelsestorve, der skal danne ramme om de forskellige former for idræt og samvær.
Vil udvikle skalerbar kvantesoftware
Anasua Chatterjee er navnet på en indisk født professor og lektor i faststoffysik ved Niels Bohr Institutet i København. Hun har netop modtaget en million kroner fra Novo Nordisk Fonden som del af fondens ’Pioneer Innovator’-program, der har til formål at understøtte den helt tidlige universitetsforankrede forskning samt opdagelser og udvikling af teknologier, der har kommercielt potentiale.
I en nyhed på Novo Nordisk Fondens hjemmeside fortæller Anasua Chatterjee, at pengene skal bruges til at samle ekspertise fra forskellige felter for at udvikle præcis og skalerbar kvantesoftware med kommercielt potentiale.
Kontrolsoftware spiller en afgørende rolle i at koordinere de komplekse operationer, der kræves for at udnytte kraften i kvantecomputere og hjælpe med at gøre kvantecomputere tilgængelige for forskere og udviklere.
“Ved hjælp af denne bevilling har vores forskningsprojekt til formål at udvikle en præcis og skalerbar kontrolsoftware til kvanteprocessorer, som let kan implementeres for at danne et prototypeprodukt,” siger Anasua Chatterjee.
Bedre forhold på krisecenter og autismecenter
Frelsens Hærs krisecenter Svendebjerggård i Hvidovre hjælper i gennemsnit cirka 100 kvinder, børn og mænd hvert år. Det er et af de eneste krisecentre i landet, hvor der er plads til alle køn og aldre.
Takket være en donation på 20 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond skal krisecentret nu ombygges og renoveres for dermed at blive mere tidssvarende.
Ifølge en nyhed på A.P. Møller Fondens hjemmeside gør donationen det blandt andet muligt at ombygge og renovere 20 værelser, så alle værelser fremover får bad og toilet.
Den A.P. Møllerske Støttefond står også bag en donation på ni millioner kroner til Region Syddanmarks nye specialiserede autismecenter i Fredericia. Pengene gør det muligt at opføre et aktivitetshus og en gangbro, som giver bedre adgang til områdets naturoplevelser og lokalområdet i det hele taget.
Det første spadestik til opførslen af det nye autismecenter blev taget i marts i år. Når centeret er færdigt, kommer det til at rumme 21 boliger til borgere, som har brug for støtte i hverdagen.
Penge til 111 trivselsprojekter
Velliv Foreningens uddelingsudvalg har netop valgt at tilgodese 111 projekter med tilsammen 5,3 millioner kroner under puljen ’Lokal trivsel’.
Den filantropiske forening skriver på sin hjemmeside, at blandt de projekter, der har fået støtte, er Baba Sønderborg, som vil etablere en gruppe især for mænd, der tilhører etniske minoriteter. Målet er at skabe et fællesskab for fædre med fællesspisning, fodboldaftner og fiske- og hytteture.
En anden modtager er Linie 14, som er et værested for stoffrie, socialt udsatte borgere i København, og Thy Sangskole, der vil lave en indsats for unge, der mistrives socialt og mentalt.
14 projekter på Bornholm får støtte
Vi slutter på Bornholm, hvor Sparekassen Bornholms Fond på årets tredje uddelingsmøde ultimo august har uddelt 674.500 kroner til 14 projekter på klippeøen.
Blandt modtagerne af fondspenge er Bornholms Ø-arkiv, der får 100.000 kroner til en film om 100 års udvikling i de bornholmske lokalsamfund.
Der er også 100.000 kroner til Bornholms Heldagsskole, som vil etablere en legeplads i skolegården, mens pistolskytterne i Nyvest Idrætsforening får 4.500 kroner til at sætte gang i en renovering af klubhuset.
Der ligger ligeså fondspenge til grund for, at Østermarie Billard- og Dartklub kan holde et landsdækkende dartstævne i Haslehallen i oktober. Stævnet har fået 15.000 kroner i tilskud fra Sparekassen Bornholms Fond, skriver fonden på sin hjemmeside.