I oktober sidste år blev Kreditforeningsdirektør Vagn Terpager og hustru Birgitte Terpagers almennyttige Fond stiftet med det formål at støtte uddannelsen af yngre musikere og danskere fra Det Kongelige Teater. Nu har den nye fond uddelt sine første toårige legater, som begge er på 125.000 kroner.
Modtagere er violinist Kumi Shimizu og korpsdanser Sebastian Suhr, skriver Det Kongelige Teater i en pressemeddelelse.
Kumi Shimizu er uddannet ved Tokyo University of the Arts og Royal Academy of Music i London. Hun har været ansat som soloviolinist i Det Kongelige Kapels 1. violingruppe i fire år og beskrives i fondens motivation for tildelingen af legatet som en meget aktiv orkester- og kammermusiker, der har løftet en imponerende stor kunstnerisk og kollegial opgave ved at varetage positionen som koncertmester i Kapellet i lange perioder.
”Ved disse lejligheder har Kumi udvist et stort kunstnerisk engagement og potentiale samt en empatisk og forstående tilgang til kollegerne i orkestret og i kommunikationen med dirigenter,” siger kapelchef Jesper Rützou Rosenkilde.
Sebastian Suhr er uddannet fra Det Kongelige Teaters Balletskole, hvor han som seksårig blev optaget i 1. klasse. Sebastian Suhr blev optaget som aspirant i Den Kongelige Ballet i 2019 og ansat som korpsdanser sidste år.
”Sebastian er på trods af sin unge alder en særdeles alsidig, nysgerrig og energisk danser. Han besidder umiddelbar og naturlig teatralsk flair i sin sceneoptræden. Han er meget passioneret og dedikeret til sit fag og har en ufravigelig disciplin og arbejdsmoral. Han er derfor den første danser fra Den Kongelige Ballet, som modtager Terpagers nystiftede legat,” siger balletmester Nikolaj Hübbe.
Uddelingen af legatet finder sted hvert år den 13. september, som er ægteparrets bryllupsdag og Vagn Terpagers fødselsdag.
Universitet og fond vil styrke digitalt demokrati
Vi tager et stort spring både tematisk og økonomisk til nyheden om, at Trygfonden netop har bevilget 12 millioner kroner til et nyt Fellowship-program på Syddansk Universitets Digital Democracy Centre, som skydes i gang i foråret 2024 for en femårig periode.
Målet med programmet er at forstå og adressere de udfordringer, som digitale teknologier giver for demokratiet.
”Vi skal som samfund blive bedre rustet til at forstå, tale om og debattere samt udvikle de digitale teknologier på en måde, så de styrker og ikke svækker den demokratiske samtale og den måde, vi tager beslutninger på, som er kernen i vores demokrati,” siger Claes de Vreese, der står i spidsen for Digital Democracy Centre, i en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet.
Der er brug for at inddrage mange forskellige kompetencer og aktører, som kan bygge bro mellem forskningen og samfundet, så den viden, vi skaber, forhåbentlig kan kvalificere og påvirke samfundsdebatten og de politiske beslutninger
Claes de Vreese – Leder, Digital Democracy Centre, Syddansk Universitet
Udviklingen går rigtig hurtigt, teknologierne er komplekse, og udfordringerne, der følger med, kan derfor sjældent løses ud fra ét perspektiv alene, pointerer Claes de Vreese.
”Der er brug for at inddrage mange forskellige kompetencer og aktører, som kan bygge bro mellem forskningen og samfundet, så den viden, vi skaber, forhåbentlig kan kvalificere og påvirke samfundsdebatten og de politiske beslutninger,” siger han.
De første fellows på det nye program vil begynde i foråret 2024, og planen er, at fire-fem fellows med forskellige profiler årligt bliver tilknyttet programmet.
Sundhed og trivsel i landsbyer skal øges
Selvom Danmark er et lille land, er der en stor geografisk ulighed i sundhed. Faktorer som alder, uddannelsesniveau og adgang til sundhedsydelser spiller statistisk set en rolle for danskernes sundhed, og her er byerne generelt foran på point. Bor man derimod i en landsby, har man blandt andet typisk længere til læge, specialistbehandling og sygehus.
Det er baggrunden for et nyt projekt kaldet ’Sundhedslandsbyer’, som støttes af Nordea-fonden med knap 3,4 millioner kroner. Projektet løber frem til ultimo februar 2026.
Målet er gennem sociale sundhedsnetværk at øge sundheden og trivslen blandt landsbyborgere. Det sker i et samarbejde mellem Landdistrikternes Fællesråd, Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Sjælland.
”Når livet er svært eller slår en kolbøtte, så er deltagelse i fællesskaber af allerstørste betydning for vores robusthed,” siger uddelingschef i Nordea-fonden Christine Paludan-Müller i en nyhed på fondens hjemmeside.
Parterne bag projektet går snart på jagt efter tre-seks pilotlandsbyer, der skal bidrage med ny viden om, hvordan landsbyfællesskaber kan blive en aktør indenfor den fysiske og mentale sundhed. Forventningen er at kunne hjælpe op mod 200 landsbyborgere ud af ensomheden og ind i sociale fællesskaber.
54 kulturhuse får penge til nye projekter
Nordea-fonden står også bag støtte på i alt 38 millioner kroner til 54 kultur- og aktivitetshuse rundt omkring i Danmark, som med nye faciliteter, udstyr samt sociale og kulturelle aktiviteter får mulighed for at engagere endnu flere borgere.
I alt har 254 kultur- og aktivitetshuse i de seneste måneder budt ind over for Nordea-fonden med ideer og aktiviteter, der på forskellig vis kan styrke foreningslivet og de lokale fællesskaber i Danmark. Godt hver femte projekt er kommet igennem nåleøjet i fondens kulturhuspulje.
I de lokale kultur- og aktivitetshuse rundt omkring i landet ser vi lige nu et kæmpe engagement og en stor lyst til at skabe aktiviteter, der kan bringe os sammen på nye måder
Henrik Lehmann Andersen – Administrerende direktør, Nordea-fonden
“I de lokale kultur- og aktivitetshuse rundt omkring i landet ser vi lige nu et kæmpe engagement og en stor lyst til at skabe aktiviteter, der kan bringe os sammen på nye måder. Nordea-fonden glæder sig over at kunne bakke op om kulturhusene og de mange lokale ildsjæle bag projekterne, så de kan forløse noget af det store potentiale," siger Henrik Lehmann Andersen, der er administrerende direktør i Nordea-fonden.
Ifølge Henrik Lehmann Andersen er det samtidig en stor gevinst, at mange af de støttede projekter både har grønne ambitioner og konkrete planer om at række ud til flere nye brugere – ikke mindst de unge.
De udvalgte projekter modtager fra 200.000 kroner og op til én million kroner i støtte.
Selvom kulturhuspuljen nu er lukket for nye ansøgninger, er det stadig muligt at søge om støtte til lignende projekter og aktiviteter hos Nordea-fonden under fokusområderne ’Liv i det lokale’ og ’Lyst til at deltage’.
Priser til indsatser mod autisme og diabetes
Vi fortsætter til den årlige prisuddeling fra den erhvervsdrivende fond Bagger-Sørensen Fonden på Munkebjerg Hotel i Vejle.
Fonden har i år hædret fire personer, der hver især arbejder på at besvare følgende spørgsmål: Hvordan nedarves autisme? Hvordan taler hjerne og tarm sammen i appetitreguleringen? Kan en sjælden øjensygdom over tid blive synstruende? Hvordan er det muligt at halvere antallet af diabetiske benamputationer på blot fire år?
Bagger-Sørensen Prisen 2023 på en million kroner blev tildelt professor Anders Borglum fra Aarhus Universitet, oplyser fonden på LinkedIn. Anders Borglum har ydet en banebrydende og internationalt højt anerkendt forskning indenfor autisme. Han modtager prisen for sit store arbejde med at afdække arveligheden af og specifikke sygdomsmekanismer bag autisme.
Den ene af Bagger-Sørensen Fondens priser til unge forskere på 100.000 kroner blev tildelt læge Lasse Malmquist fra Rigshospitalet og Københavns Universitet. Han er internationalt anerkendt for sin øjenforskning og modtager prisen for sin forskning i synsnervesygdommen papildruser.
Den anden pris til en ung forsker blev tildelt læge Nikolaj Rittig fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet. Han får prisen for sit vigtige bidrag til forståelsen af, hvordan hjerne og tarm arbejder sammen i forbindelse med appetitregulering, hvilket er centralt for forståelsen og behandlingen af en række sygdomme, herunder type 2-diabetes og cøliaki.
Bagger-Sørensen Fondens ’påskønnelsespris’ på 50.000 kroner blev tildelt fodterapeut Louise Barth fra Steno Diabetes Center i København. Hun modtager prisen for at have bidraget til en helt ny tilgang til behandlingen af de personer med diabetes, der har højest risiko for at blive benamputeret.
Fond hjælper udsatte børn i Vesthimmerland
Den sidste af ugens udvalgte uddelinger er fra Spar Nord Fonden, som ifølge en pressemeddelelse fra Blå Kors Danmark netop har givet en donation på 350.000 kroner til Barnets Blå Hus i Vesthimmerland.
Det vesthimmerlandske behandlingstilbud hjælper børn, unge og deres familier, der oplever udfordringer på grund af alkohol- og stofmisbrug i familien.
”Vi er meget glade og taknemmelige for donationen. Det betyder, at vi kan fortsætte vores arbejde og aktiviteter med børnene og være det fristed, de har brug for,” siger lederen af Barnets Blå Hus i Vesthimmerland Ole Smed.
Hos Spar Nord Fonden er der stor opbakning til Barnets Blå Hus.
”Barnets Blå Hus gør et vigtigt stykke arbejde for udsatte børn og unge i vores samfund. De forstår at omsætte deres vision til konkrete initiativer og hverdagsnære arrangementer, som kan gøre en stor forskel for de pågældende familier. Det vil vi gerne bidrage til,” siger fondsdirektør i Spar Nord Fonden Bo Uggerhøj.