Kunstig intelligens (AI) er blevet en stor del af samfundsdebatten, og udviklingen af AI-teknologier har medført en række nye muligheder og dilemmaer. Det er udgangspunktet for et nyt fireårigt forskningsprojekt på Aalborg Universitet, som er støttet af Poul Due Jensens Fond med 24 millioner kroner.
Projektet hedder ‘Responsible AI for Value Creation’ og udspringer af det tværfaglige AAU-center AI For The People.
"Der er masser af værdiskabende potentiale i AI, men vi risikerer også at skade vores demokratiske samtale, menneskerettigheder og privatliv, når vi bruger det. Som virksomhedsejere føler vi os derfor kaldet til at bidrage til at udvikle en ansvarlig praksis omkring brugen af teknologierne. Derfor er vi meget glade for at kunne støtte dette projekt," siger fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted i en nyhed på Poul Due Jensens Fonds hjemmeside.
Projektet er båret af et stærkt ønske om at bidrage til det store arbejde med at udvikle lovgivning og politikker på AI-området. I projektet bliver der derfor også lagt stor vægt på udveksling med og formidling til en bred vifte af interessenter fra politikere til erhvervsliv. Formidlingen sker i partnerskab med konsulenthuset Mandag Morgen.
Nyt projekt skal styrke udsatte fædre på barsel
Vi fortsætter ugens uddelingsrundtur til Fonden for Socialt Ansvar, som nu starter et nyt toårigt pilotprojekt, der skal medvirke til at styrke udsatte fædre på barsel ved at understøtte fædrenes forældrekompetencer. Målet dermed er, at børn i socialt udsatte familier får den bedste start på livet, skriver Fonden for Socialt Ansvar i en nyhed på sin hjemmeside.
Projektet ‘Far er vigtig – En barselsunderstøttende indsats’ er støttet af en toårig bevilling fra Egmont Fonden og Ole Kirks Fond. Det udspringer blandt andet af undersøgelser, som peger på, at nogle fædre er usikre på farrollen og på, hvordan de bedst understøtter det lille barns udvikling.
Mai-Britt Haugaard Jeppesen, der er direktør for frivilligt socialt arbejde i Fonden for Socialt Ansvar, oplyser, at projektet bygger videre på erfaringer fra fondens indsats kaldet ’Baba’.
”Vi ser frem til at understøtte fædrene i at opbygge en tæt relation til deres barn tidligt i forældreskabet og skabe grundlag for, at også fædre i udsatte positioner tager øremærket barsel, og at barslen bliver en succes for barnet, faren og hele familien. Vi er glade for, at vi med bevillingen fra Egmont Fonden og Ole Kirks Fond kan bygge videre på vores erfaringer i Baba og kan udvikle fællesskaber for fædre på barsel,” siger Mai-Britt Haugaard Jeppesen.
Ny forskning i forbedret luftkvalitet på skoler
Statens Serum Institut har netop modtaget en bevilling på fem millioner kroner fra den filantropiske forening Realdania til et pilotprojekt, der skal undersøge, om forbedret luftkvalitet i landets skoler kan mindske risikoen for luftvejsinfektioner såsom covid-19.
Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.
Det er muligt, at vi med relativt enkle greb, der kan forbedre luftkvaliteten, kan forebygge sygdomme på steder, hvor mange mennesker er samlet
Henrik Ullum – Direktør, Statens Serum Institut
Som start på projektet skal en række af landets skoler afprøve alt fra regelmæssige udluftninger til avancerede ventilationsanlæg.
”Projektet kan give os vigtig viden om, hvordan luftvejssygdomme i fremtiden kan forebygges. Det er muligt, at vi med relativt enkle greb, der kan forbedre luftkvaliteten, kan forebygge sygdomme på steder, hvor mange mennesker er samlet. Perspektiverne er således meget store, men før vi som samfund påtager os de investeringer, luftrensning kræver, bør vi indsamle data om effekterne,” siger direktør hos Statens Serum Institut Henrik Ullum.
Pilotprojektet vil forløbe over to år, hvorefter et større projekt efter planen vil kunne gennemføres. Det sker i samarbejde med Danmarks Tekniske Institut, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Lunds Universitet og Teknologisk Institut.
Flere penge til datacenter på børnehospital
For knap et år siden blev Center for Data og Effektforskning i forbindelse med det kommende Mary Elizabeths Hospital i København etableret. Det skete med en donation fra Børneriget Fonden.
Nu støtter Børneriget Fonden datacentret med yderligere fem millioner kroner, skriver fonden i et opslag på det sociale medie LinkedIn.
Centret indsamler data om sygdomsforløb hos børn, unge og gravide i hele Danmark. Målet er at omsætte data til viden om langsigtede helbredsmæssige og socioøkonomiske konsekvenser for patienten og den berørte familie.
”På Danmarks nye børnehospital er det nemlig ambitionen at tilbyde en hospitalsramme og et sammenhængende forløb, der støtter familien i deres livs sværeste tid, så de kommer hele ud på den anden side af alvorlig sygdom,” skriver Børneriget Fonden.
Den øgede støtte skal bruges til at ansætte specialister, der kan analysere komplicerede patientforløb og arbejde fokuseret med målet om at danne skole for, hvordan man binder data og klinikerne endnu stærkere og mere systematisk sammen.
Mary Elizabeths Hospital – tidligere kaldet ’Børneriget’ – åbner for de første patienter i 2026.
Fondspris til kræftforsker
Professor Sir David Lane er en globalt anerkendt forsker inden for kræft og cellebiologi med en imponerende portefølje på over 380 publikationer, som vidner om en betydningsfuld og vedvarende indsats.
Nu kan professoren også kalde sig modtager af Jacobæus Prisen 2023. Novo Nordisk Fonden oplyser nemlig i en nyhed på fondens hjemmeside, at David Lane i år modtager Jacobæus Prisen som anerkendelse af hans mangeårige banebrydende forskning, der omfatter opdagelsen og forståelsen af P53-proteinet. P53 er essentielt for kroppens forsvar mod kræft og spiller samtidig en vigtig rolle i en række fysiologiske og endokrine funktioner.
Prisen er på 1,5 millioner kroner og tildeles årligt en førende global forsker, som inviteres til at holde en forelæsning om sin forskning.
”Jeg er henrykt over at modtage prisen på vegne af mig selv og mit team. Man føler altid en vis ydmyghed, fordi der er så mange andre fantastiske mennesker, som har arbejdet med området. Men jeg er selvfølgelig bare begejstret,” siger David Lane, der er professor ved afdelingen for mikrobiologi, tumor og cellebiologi ved Karolinska Instituttet i Sverige.
Stor udvidelse af specialefterskole
De seneste år har specialefterskolen Finderup Efterskole ved Skjern oplevet en markant større søgning, og det har udfordret skolens fysiske rammer.
Med en bevilling på 28 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond kan skolen nu sætte gang i en udvidelse og udvikling af de fysiske rammer. Det skriver A.P. Møller Fonden på fondenes hjemmeside.
Projektet skal føre til, at der bliver skabt større sammenhæng mellem bevægelse, udeliv, kreativitet, håndværk, socialt samvær og boglig undervisning for eleverne, der er i alderen 14 til 18 år. Det vil styrke efterskolens muligheder for at give den enkelte elev et bedre afsæt til livet efter efterskolen.
Et af hovedelementerne i projektet er en ny fløj, der skal indeholde en foredragssal, undervisningslokaler og et billedkunst- og håndarbejdslokale. Også udenfor kommer der flere forskellige ’grønne rum’, som kan bruges til både undervisning og socialt samvær.
Nyt mødested til unge i Aarhus
Det handler også om unges trivsel i den sidste af ugens udvalgte fondsuddelinger, og igen er Den A.P. Møllerske Støttefond i giverens rolle.
Ifølge en pressemeddelelse fra KFUM og KFUK i Danmark gør en donation på syv millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond det nu muligt for KFUM og KFUK at åbne det første såkaldte ’Fairhus’, som skal være et møde- og gørested for unge. Huset placeres i Aarhus.
Unge er nemlig først og fremmest stærke og har potentialer
Jørgen Kvist – Generalsekretær, KFUM og KFUK
Fonden støtter ifølge pressemeddelelsen det nye mødested, fordi der er brug for nye men velafprøvede måder at hjælpe unge med den mistrivsel, der rammer mange unge mennesker.
Ifølge Jørgen Kvist, der er generalsekretær i KFUM og KFUK i Danmark, er baggrunden for initiativet, at mange unge oplever, at samfundet og deres forældre har høje forventninger til deres præstationer i skolen og alle andre steder.
”Det skaber et unfair stort pres på de unges mental sundhed. Fairhuset er KFUM og KFUK’s svar på dette pres. Unge er nemlig først og fremmest stærke og har potentialer. I Fairhuset giver vi mulighed for, at unge kan blive opslugt af aktiviteter og engageret i noget udenfor dem selv,” siger Jørgen Kvist.