Vi starter overblikket over udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid med en håndfuld uddelinger, der alle har børn og unge som målgruppe.
Den første er fra A.P. Møller Fonden, som har bevilget 85 millioner kroner til en ny indsats fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), der skal sætte nye standarder for fremtidens idræt for børn og unge.
Målet med indsatsen er at styrke foreningernes børne- og ungdomsarbejde og give endnu flere børn og unge mulighed for at tage del i sunde og meningsfulde foreningsfællesskaber ud fra devisen, at idrætsaktivitet og foreningslivets fællesskaber styrker børn og unges trivsel fysisk, psykisk og socialt.
”Børn og unge er Danmarks fremtid, og idræt er én af vejene til at styrke børns trivsel. Fonden ønsker derfor, at endnu flere børn og unge finder glæden ved at dyrke idræt sammen med andre. Det forudsætter, at man gør mere for de børn og unge, som trives med deres idræt uden, at de nødvendigvis skal være morgendagens sportsstjerner,” siger A.P. Møller Fondens formand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i en pressemeddelelse fra DIF.
Der er tale om den største enkeltstående bevilling i DIF’s historie, og ambitionerne er også derefter, understreger DIF’s formand Hans Natorp.
”Det er en stor dag for os i Danmarks Idrætsforbund. Børne- og ungeområdet er for os og vores specialforbund et helt centralt omdrejningspunkt, og det er der, vi både kan og bør sætte ind for at gøre en forskel på nationalt plan,” siger Hans Natorp.
Unge skal fastholdes på erhvervsuddannelser
Flere elever skal gennemføre en erhvervsuddannelse.
Det er kongstanken bag et nyt flerårigt projekt kaldet ’God start for alle’ fra Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) og foreningen Raido, som arbejder for, at alle unge kan skabe sig en god fremtid med uddannelse og stærke fællesskaber. Tuborgfondet oplyser i en pressemeddelelse, at fonden støtter projektet med 3,9 millioner kroner.
Ønsket er, at oplysning samt en tryg og genkendelig relation mellem eleverne kan mindske frafald
Julie K. Madsen – Forperson, Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO)
Drivkraften i projektet er ’ung til ung-dialog’, hvor der skal uddannes 100 erfarne erhvervsskoleelever, som skal hjælpe nye elever og besvare deres spørgsmål om skoleforløb, læreplads og arbejdsliv.
”Bevillingen betyder, at vi kan få uddannet 100 opstartsmentorer, der skal ud på erhvervsskolerne og skabe dialog om hverdagen på skolerne, men også på lærepladserne. Ønsket er, at oplysning samt en tryg og genkendelig relation mellem eleverne kan mindske frafald. Vi ved, at trivsel og frafald hænger sammen. Derfor håber vi også, at ’God start for alle’ kan bidrage til socialt fællesskab og gode relationer, der kan øge trivslen på erhvervsskolerne,” siger Julie K. Madsen, der er forperson for EEO og elev på Roskilde Tekniske Skole.
Vil engagere unge i biodiversitetskrisen
Vi bliver blandt de unge og igen med Tuborgfondet som den glade giver. Det sker med nyheden om, at Danmarks Naturfredningsforening takket være Tuborgfondets bevilling på 4,9 millioner kroner vil skabe et nyt fællesskab for unge i 18 til 30-årsalderen, der ønsker at bremse naturens tilbagegang og arternes forsvinden.
Projektet skal understøtte unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
“Vi står midt i en biodiversitetskrise og mister arter i et hurtigere tempo end nogensinde før. Det er derfor utroligt vigtigt, at vi får samlet og understøttet de mange unge, der brænder for at vende udviklingen og gøre en konkret forskel for naturen og biodiversiteten. Med bevillingen fra Tuborgfondet kan vi nu komme i gang med den opgave, og det glæder vi os utroligt meget til,” siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse fra fonden.
I første omgang skal der opbygges et fællesskab med en kerne af unge frivillige. Gennem et særligt læringsforløb vil de blive klædt på til at engagere sig praktisk og demokratisk i biodiversitetskrisen. Forløbet tæller blandt andet kurser og aktiviteter, der skal styrke deres naturfaglige viden og kendskab til naturen.
Vi står midt i en biodiversitetskrise og mister arter i et hurtigere tempo end nogensinde før
Maria Reumert Gjerding – Præsident, Danmarks Naturfredningsforening
Samtidig skal kurser i kommunikation, kampagnearbejde og politisk interessevaretagelse skærpe de unges politiske handlekraft og gøre dem i stand til at påvirke naturpolitikken både lokalt og nationalt.
Projektet bliver skudt i gang til sommer. Foruden fondsbevillingen finansieres projektet med 3,3 millioner kroner fra Danmarks Naturfredningsforening.
Nye fællesskaber til eventyrlystne børn
Børn og unge i en lidt yngre aldersklasse end i naturfredningsforeningens satsning er i centrum for et projekt fra Landsforeningen Bifrost. Her er målet at give en håndsrækning til 'nørdede' børn og unge, der står uden for et meningsfuldt ungdomsfællesskab.
En af tankerne bag projektet, som Nordea-fonden har støttet med 7,2 millioner kroner, er, at børn og unge, der ikke er en del af foreningslivet, skal væk fra computerskærmen og ind i et forpligtende fællesskab.
”Alle fortjener at være en del af et forpligtende og meningsfuldt fællesskab. Vi ved, at det oftest er den lokale spejder- eller fodboldklub, der trækker – det er bare ikke alle, der passer ind i den formel eller synes, at de traditionelle foreningsfællesskaber tænder en ild i dem,” siger Eva Mærsk, forkvinde i Landsforeningen Bifrost, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Projektet skal udfoldes over de næste tre år. Målet er at få flere end 7.000 eventyrlystne børn og unge landet over ind i civilsamfundets favn lokket med, som det hedder, magi, indlevelse og fællesskab.
Nyt fristed til truede fuglearter
Vi forlader uddelingerne målrettet børn og unge og bevæger os ind i dyreriget, nærmere bestemt fuglenes verden. I en pressemeddelelse oplyser den erhvervsdrivende fond Fugleværnsfonden, at den netop har købt et naturområde på 45 hektar i Nørreådalen i Midtjylland.
I det nye naturreservat vil fonden beskytte naturen, øge biodiversiteten og skabe et fristed til især de truede fuglearter såsom arterne plettet rørvagtel, vibe, rødben, rødrygget tornskade og blåhals.
Området har indtil for nylig været en drænet eng, men i 2021 etablerede Viborg Kommune et vådområde på 70 hektar for at reducere udledningen af kvælstof til Randers Fjord. Det nye naturreservat udgør en del af dette nye vådområde, og der gik da heller ikke lang tid før, at ænder, gæs og svaner tog det nye vådområde til sig.
For os er det en vigtig fuglelokalitet at beskytte, og med den helt rigtige naturforvaltning får de truede arter et godt levested her i naturreservatet
Thomas Færgeman – Direktør, Fugleværnsfonden
I 2022 blev der ifølge DOF-basen, som er Dansk Ornitologisk Forenings database over observationer af fugle, observeret hele 150 forskellige arter i området, hvor Fugleværnsfondens nye naturreservat ligger, og cirka 40 af dem er truede.
”For os er det en vigtig fuglelokalitet at beskytte, og med den helt rigtige naturforvaltning får de truede arter et godt levested her i naturreservatet,” siger direktør i Fugleværnsfonden Thomas Færgeman.
Til Fundats oplyser Thomas Færgeman, at naturområdet i Nørreådalen er købt for 1,8 millioner kroner. Alle pengene er doneret af Aage V. Jensens Fonde.
Flere skal bevæge sig på jobbet
Flere end hver anden voksne dansker lever ikke op til anbefalingerne for motion og bevægelse. Vi sidder ganske enkelt for meget ned – især, når vi er på arbejde, hvor 58 procent af mændene og 54 procent af kvinderne sidder stille i over otte timer om dagen.
Derfor støtter Trygfonden nu Dansk Firmaidræt med 5,8 millioner kroner til et projekt, der skal gøre det lettere at dyrke motion mellem møder, telefonopkald og andre arbejdsopgaver.
Flere kolleger, der bevæger sig sammen, har i vores optik stor effekt – ikke bare for den enkelte medarbejder, men også for det kollegiale sammenhold, for arbejdspladsen og for samfundet
Ida Hagemann – Projektchef, Trygfonden
Det skal gerne føre til bedre sundhed, større livskvalitet og et længere liv for medarbejderne, skriver Trygfonden på sin hjemmeside.
”Hvert år dør mange for tidligt af sygdomme, der kunne være undgået, og middellevealderen i Danmark er kortere end de lande, vi normalt sammenligner os med. Det skyldes blandt andet, at for mange voksne bevæger sig for lidt. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder for, at flere voksne får og fastholder en sund og aktiv livsstil. Og flere kolleger, der bevæger sig sammen, har i vores optik stor effekt – ikke bare for den enkelte medarbejder, men også for det kollegiale sammenhold, for arbejdspladsen og for samfundet,” siger Ida Hagemann, der er projektchef i Trygfonden.
Forsamlingshus får støtte til udefaciliteter
Ved Limfjorden syd for Nibe er det lykkedes beboerne i den lille landsby Halkær med blot 33 husstande at skabe et spillested, økologisk spisehus og lokalt samlingssted, som årligt tiltrækker 10.000 besøgende.
Og ambitionen er at tiltrække endnu flere gæster. Med tilsagn om støtte på otte millioner kroner fra Nordea-fonden vil Halkær Kro nu etablere udendørsfaciliteter, der bygger bro mellem aktiviteterne ude og inde.
”Halkær Kro har tradition for at være et sted, hvor alle er velkomne, og hvor man kan komme, som man er, og være lige præcis den, man er. Det fællesskab får vi nu mulighed for at invitere mange flere nordjyder ind i, og det er vi meget taknemmelige for,” siger Ellen Marie Drastrup, forperson for Halkær Kros bestyrelse, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Udefaciliteterne kommer til at tælle bålplads, udekøkken og mobil foodtrailer, men det er også planen at etablere skolehaver og et kompostsystem.
Fondspenge til udstilling om jagt
Vi slutter i kunstens verden, hvor Ribe Kunstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum nær Nykøbing Falster, Faaborg Museum og Skovgaard Museet i Viborg netop har fået besked om, at 15. Juni Fonden gerne vil finansiere et udstillingssamarbejde kaldet ’Vildt nok. Jagt i dansk kunst’. Det sker med en bevilling på 2,6 millioner kroner, skriver Jydske Vestkysten på jv.dk.
Udstillingen kommer til at behandle jagt som billedkunstnerisk motiv, og administrerende direktør Per Voetmann fortæller til avisen, at fonden har valgt at gå ind i projektet, fordi udstillingen er et signaturprojekt.
”Udstillingen vil skabe forbindelse mellem jagt- og naturinteresse, billedkunst og kulturforståelse, og det rammer lige ned i fondens formålsbeskrivelse,” siger Per Voetmann til Jydske Vestkysten.
Udstillingen åbner på Ribe Kunstmuseum den 17. juni.