Der kommer nye personer for bordenderne i en række mellemstore og store danske fonde i løbet af 2024.
Det gælder blandt andre den erhvervsdrivende fond Nordea-fonden, hvor formand Peter Schütze stopper efter 18 år i bestyrelsen, heraf de seneste seks år som formand.
Fonden har en vedtægtsregel om, at man ikke kan genvælges til bestyrelsen efter 12 år. Vedtægtsbestemmelsen flugter med det generelle princip om, at et ledelsesmedlem i en fond ikke betragtes som uafhængig, hvis vedkommende har siddet i mere end 12 år.
Men som Fundats beskrev i en artikel i marts 2022, indeholder Nordea-fondens vedtægter en kattelem i form af en undtagelsesbestemmelse, som gør det muligt i særlige tilfælde at fravige fra 12-års-reglen, såfremt den nødvendige kompetenceprofil for bestyrelsen eller hensynet til kontinuitet gør det ønskeligt. Og det var med netop den begrundelse, at bestyrelseskollegerne i 2022 siden besluttede for tredje gang at give Peter Schütze to år mere i bestyrelsen ud over de første 12 år.
Men nu er det altså givet, at Peter Schütze stopper i Nordea-fonden. Peter Schütze fyldte 75 år den 30. oktober 2023, og hans alder kolliderer dermed med vedtægtsbestemmelsen om, at "bestyrelsesmedlemmer skal udtræde af fondens bestyrelse i forbindelse med bestyrelsesmødet til godkendelse af regnskabet for det år, i hvilket de fylder 75 år".
Kommunikationsafdelingen i Nordea-fonden bekræfter i en mail til Fundats, at Peter Schütze går af som formand i år. Her oplyses det samtidig, at valget af ny formand sker på årsmødet den 29. februar.
Næstformand i Nordea-fondens bestyrelse er den tidligere borgmester i Aarhus og nuværende Executive Vice President på HR-området i Salling Group Louise Gade. Også hun har passeret 12 år i Nordea-fondens bestyrelse, idet hun trådte ind i juni 2010. Hendes aktuelle valgperiode udløber i 2025.
Peter Schütze er tillige formand for bestyrelsen i søsterfonden Tietgenfonden, hvis bestyrelse er identisk med Nordea-fondens. Tietgenfonden skal altså dermed tillige have ny formand ultimo februar.
Stopper efter 35 år i bestyrelsen
Også den erhvervsdrivende fond Elsass Fonden, som arbejder for at øge livskvaliteten for mennesker med cerebral parese og deres pårørende, skal finde en ny person til at sidde for bordenden ved bestyrelsens møder.
Nick Elsass, der er nevø til fondens stifter Helene Elsass, siger farvel og tak i år efter 35 år i bestyrelsen, heraf de seneste 22 år som formand. Ifølge kommunikationsafdelingen i Elsass Fonden finder formandsskiftet sted ved årsskiftet 2024-25.
At Nick Elsass stopper som formand skyldes, at han den 16. marts i år fylder 75 år, og dermed kolliderer han med den aldersgrænse på 75 år for de længst siddende medlemmer, som fonden har vedtaget.
”Hvem der bliver Nicks efterfølger, er endnu ikke endeligt afgjort,” oplyser kommunikationsafdelingen i en mail til Fundats.
Jeg har givet bestyrelsen det råd, at de skal vælge Kirsten Smedegaard Andersen som ny formand, og derfor tror jeg, det i første omgang bliver hende, der efterfølger mig
Nick Elsass – Afgående bestyrelsesformand, Elsass Fonden
I et stort interview med Fundats for godt tre år siden lagde Nick Elsass dog ikke skjul på, hvem han helst selv ser overtage roret som Elsass Fondens formand.
”Jeg er så heldig have en næstformand i bestyrelsen, som jeg har arbejdet tæt sammen med siden 1983, Kirsten Smedegaard Andersen. Vi arbejdede begge i Sophus Berendsen, hvor hun var finansdirektør og jeg direktør for vores største område, serviceområdet – hun skaffede pengene, og jeg brugte dem! Siden 2011 har hun siddet i fondsbestyrelsen og fra 2016 som næstformand. (…) Jeg har givet bestyrelsen det råd, at de skal vælge Kirsten Smedegaard Andersen som ny formand, og derfor tror jeg, det i første omgang bliver hende, der efterfølger mig. Hun vil med sin erfaring som næstformand i bestyrelsen meget hurtigt kunne overtage formandshvervet,” lød det i december 2020 fra Nick Elsass.
Mens Nick Elsass først udtræder ved årets udgang, er et nyt menigt bestyrelsesmedlem allerede nu blevet budt velkommen i fonden. Det er det professionelle bestyrelsesmedlem i virksomheder både i ind- og udland Dorthe Mikkelsen, som i sin bagage blandt andet har mange års erfaring med topledelse inden for farmaindustrien.
Eks-minister stopper i klimafond
For knap et år siden, i marts 2023, indtrådte Connie Hedegaard i bestyrelsen for Villum Fonden. Til gengæld er hun her i foråret nødt til at forlade den fond, som Villum Fonden de seneste 10 år har fodret med cirka 100 millioner kroner om året: den internationale klimafond KR Foundation.
At den tidligere EU-klimakommissær, miljøminister og klima- og energiminister stopper som formand i KR Foundation, der ud over Villum Fonden får sine midler fra efterkommere af Villum Kann Rasmussen, har hele tiden været meningen. Connie Hedegaard har været formand for klimafonden, siden den blev stiftet i 2014, og hendes valgperiode, der nu udløber, har fra fondens side i flere sammenhænge været beskrevet som hendes tredje og sidste.
Direktøren i KR Foundation Brian Valbjørn Sørensen bekræfter, at Connie Hedegaard stopper som formand i år.
”Vi har årsmøde i bestyrelsen i kalenderen per ultimo april, hvor bestyrelsen forventes at konstituere sig, herunder vælge formand og næstformand,” skriver Brian Valbjørn Sørensen i en mail.
Næstformand i KR Foundation er – i hvert fald frem til årsmødet – Astrid Kann-Rasmussen, der også er medstifter af fonden.
Jørgen Ejbøl falder for aldersgrænse
Også Jyllands-Postens Fond skal have ny formand i år. Her stopper bladfondens bestyrelsesmedlem siden 2003 og formand siden 2015 Jørgen Ejbøl til foråret, bekræfter han i en mail til Fundats.
Det sker på trods af, at fonden på sin hjemmeside skriver, at Jørgen Ejbøl er ”på valg igen i 2026”.
Jørgen Ejbøl, der tidligere har været chefredaktør og administrerende direktør for Jyllands-Posten og bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus, fylder 75 år den 21. februar. Fonden har en aldersgrænse for bestyrelsens medlemmer på netop 75 år.
Næstformand i bestyrelsen er stifter af og bestyrelsesformand i it-virksomheden Systematic A/S Michael Holm.
Blandt de øvrige bestyrelsesmedlemmer er tidligere forsvarschef Peter Bartram og tidligere TV2- og Metro International-direktør Per Mikael Jensen.
A.P. Møller Fondens direktør ny formand for byfond
Den erhvervsdrivende fond Frederiksbergfonden er også med på listen over fonde, hvor det er blevet tid til at skifte formand.
Her har A.P. Møller Fondens direktør, tidligere borgmester på Frederiksberg Mads Lebech, med effekt fra 1. januar i år overtaget formandsposten fra advokat Sys Rovsing, der er partner i advokatfirmaet Rovsing & Gammeljord. Sys Rovsing fyldte i maj sidste år 70 år.
”Jeg har jo siddet i fonden i ganske mange år, og ét af flere kompetencekriterier for bestyrelsen er, at man kender byen og dens liv. Vores hidtidige formand fratrådte efter en længere årrække med henvisning til den aldersbestemmelse, der er. Så bestyrelsen valgte mig som afløser på mødet i december med tiltræden som formand ved årsskiftet,” skriver Mads Lebech i en mail til Fundats.
Jeg har jo siddet i fonden i ganske mange år, og ét af flere kompetencekriterier for bestyrelsen er, at man kender byen og dens liv
Mads Lebech – Ny bestyrelsesformand, Frederiksbergfonden
56-årige Mads Lebech har været medlem af Frederiksbergfondens bestyrelse siden 2012.
”Frederiksbergfonden forsøger at udfylde sin rolle som en ’byfond’ med henvisning til fondens historie og fundats, hvor man er opstået efter ophøret af Frederiksberg Sparekasse. Fundatsen og fondens formål omhandler kort fortalt at ’komme Frederiksberg til gode’. Strategisk arbejder vi indenfor nogle tematikker med opvækst, livskraft, oplevelser og medborgerskab. Fondens ’motto’ er, at støtte og bevillinger skal opfattes som ’Fra Frederiksberg og til Frederiksberg’, så det gode liv i byen, lokal identitet og fællesskab driver fondens aktiviteter,” fastslår Mads Lebech.
Ny i bestyrelsen for Frederiksbergfonden i stedet for Sys Rovsing er direktør for Det Obelske Familiefond John Amund Tønnes.