Kommunale forvaltninger, jobcentre, hospitaler, statslige styrelser, skoler, universiteter, biblioteker og offentlige museer. Stort set alle niveauer og grene i den offentlige sektor får økonomisk bistand fra de stadig voksende private fondsmidler. Men fondene nøjes ikke kun med at supplere de offentlige kasser. Mange fonde er også villige til at stille faglig viden, strategisk rådgivning og metodisk ekspertise til rådighed i forbindelse med støtten. Det viser nyhedsbrevet Danmarks Fondes opgørelser over 100 aktuelle projekter i kommuner, regioner, statslige styrelser og universiteter, som har fået fondsstøtte for mere end 3,3 milliarder kroner. (se tabellerne nedenfor)
Beløbsmæssigt fylder byggeprojekter meget i hver af de fire delsektorer. Eksempelvis fire fondes samlede støtte til byggeri af et nyt Naturhistorisk Museum under Københavns Universitet, byggeriet af det nye Panum Institut, som Bygningsstyrelsen ejer eller det kommende børnehospital ved Rigshospitalet.
Set på antallet af projekter fylder kommunerne mest i fondenes porteføljer. Blandt de 53 kommunale projekter i opgørelsen er det også først og fremmest anlægs- og udviklingsprojekterne, der henter de største millionbeløb, pointerer kontorchef i Økonomisk Sekretariat hos Kommunernes Landsforening, Claus Ørum Mogensen. Han mener derfor ikke, at fondsstøtten giver kommunerne mulighed for, at den kommunale sektor samlet set kan bruge flere penge. Det skyldes den kommunale rammestyring:
”Det vi hører er, at interessen for de private fonde er stigende. Ekstra finansiering er naturligvis altid interessant for den enkelte kommune, men det er ikke mit indtryk, at økonomiske grunde er den primære årsag til udviklingen. Hvis en kommune får støtte til eksempelvis et anlægsprojekt fra en fond, så får man jo ikke mulighed for at bygge mere, når man tager kommunerne under ét. For kommunerne er underlagt en stram rammestyring, som betyder, at der ikke må bygges mere målt på bruttoudgifterne. I den sammenhæng hjælper det ikke med ekstra finansiering fra en fond,” siger Claus Ørum Mogensen.
Han henviser dermed til budgetloven og kravene fra EU, der skal holde de kommunale udgifter i ro. Anlægsrammen er i øjeblikket på 16,3 mia. kr. om året.
”Kommunerne sidder og styrer budgetterne på et meget detaljeret niveau pga. rammestyringen. Det skyldes, at bygge- og anlægsudgifterne fungerer som et vigtigt konjunkturregulerende instrument i regeringernes økonomiske politik,” siger han.
Kommuner søger sparring
Lidt anderledes forholder det sig på de mere direkte borgerrettede områder inden for den kommunale service:
”Inden for servicerammen er det muligt at nettoficere indtægter og udgifter, og det betyder at kommunen kan bruge flere penge, hvis den har indtægter til aktiviteten fra en fond. Men som det også fremgår af opgørelsen, så er det kun mindre beløb fra fondene, som bliver givet til projekter inden for service. De fleste går til anlæg,” siger Claus Ørum Mogensen.
Velux Fondens støtte på seks millioner kroner til Jobcenter Aarhus er et eksempel på denne type borgerrettede projekter. Projektet skal give langtidsledige bedre muligheder for at sammensætte en jobindsats ud fra deres ønsker og behov og derved få flere arbejdsløse i job. Det skal desuden bidrage til at udvikle en ny kultur for samarbejdet mellem borger og kommune.
Claus Ørum Mogensen peger dog på, at de kommunale projekter i opgørelsen beløbsmæssigt svarer til cirka 0,25 procent af kommunernes samlede service- og anlægsramme i ét år.
Alligevel er udviklingen ifølge KL, at flere kommuner ansætter fundraisere til at supplere de kommunale kasser med eksterne midler fra blandt andet private fonde. Og KL har de senere år været tovholder for et kommunalt netværk af fundraisere, som går ud på at sikre videndeling og faglig sparring blandt kommunale fundraisere. KL skriver om netværket til kommunerne:
”Tendensen til at bruge hel- eller deltidsfundraisere i kommunerne er stigende. Men spørgsmål om intern organisering, tværkommunale indsatser, den gode dialog med fondene og samarbejde med organisationer og borgergrupper presser sig på blandt fundraiserne, som ofte sidder alene med opgaven i kommunen og derfor skal finde kollegaerne i andre kommuner,” skriver KL i sin præsentationsfolder over kommunale netværk i regi af kommuneforeningen.
Men hvis man betragter den kommunale sektor samlet under ét, er det ikke økonomiske motiver, der driver kommunerne til at samarbejde med private fonde, mener Claus Ørum Mogensen.
”Jeg tror, at man skal søge efter andre motiver. Jeg tror det handler om, at kommunerne søger den sparring, de kan få fra fondene: Muligheden for at tænke ud af boksen i forhold til udviklingsprojekter og samskabelsen med borgerne. De projekter giver nogle andre input end at køre et rent kommunalt projekt, det giver et krydderi på udviklingsprojekterne,” siger han.
Borgmester: fondsstøtte tilfører kvalitet, vi ellers ikke havde fået
En af de kommuner, der har flere medarbejdere ansat, som arbejder helt eller delvist med fundraising er Aalborg Kommune. Kommunen har desuden en udførlig strategi for fundraising, som er vedtaget af byrådet.
"Fondene kommer med nogle kompetencer, nogle blik og nogle greb samt et internationalt udsyn, som vi ikke selv har"
- Thomas Kastrup-Larsen
”Vi har en fundraising-strategi, fordi vi mener, at fondene er med til at tilføre Aalborg Kommune rigtig meget kvalitet. Det er de både fordi, de giver os mulighed for at realisere nogle projekter, som vi ellers ikke ville have haft mulighed for rent økonomisk. Men i lige så høj grad fordi fondene kommer med nogle kompetencer, nogle blik og nogle greb samt et internationalt udsyn, som vi ikke selv har. Derfor giver samarbejdet med fonde mulighed for at flytte nogle ting på en helt anden måde end vi som kommune ville kunne gøre alene,” siger Aalborg Kommunes borgmester, Thomas Kastrup-Larsen.
Han nævner som eksempel Musikkens Hus i Aalborg, som Realdania har været med til at finansiere en del af.
”Musikkens Hus har fordoblet antallet af borgere i Aalborg, der lytter til symfonisk musik og er blevet en markant kulturinstitution i vores kommune,” siger Thomas Kastrup-Larsen.
Et andet helt nyt eksempel er en bevilling fra Det Obelske Familiefond på 50 mio. kr., som blev offentliggjort den 19. december. Pengene er første del af finansieringen til en stor kunst- og kulturbydel, Cloud City, som skal ligge på den gamle spritfabriks område, som nu er udlagt til fredet industriområde.
Thomas Kastrup-Larsen mener, at selvom den kommunale sektor samlet set er underlagt stramme restriktioner fra statens side, så er den økonomiske fondsstøtte en vigtig kilde til udvikling for mange kommuner.
”Kommunerne har forskellige økonomiske forudsætninger. En kommune som Københavns Kommune har en meget dyb kasse, mens nogle af vi andre har udfordringer i forhold til at skaffe nok finansiering. Men i kraft af vores samarbejde med fonde har vi i Aalborg fået skabt en byudvikling og byvækst, som er uden sidestykke i forhold til, hvad vi tidligere har oplevet. Alene de sidste fem år er vi vokset med 12.500 indbyggere,” siger Thomas Kastrup-Larsen og nævner at flere nordjyske kommuner i perioder slet ikke har haft råd til at have et anlægsbudget.
Som det fremgår af opgørelsen nyder universiteter og andre statslige selvstændige enheder også godt af fondenes finansiering af byggerier. Derudover får universiteterne markant økonomisk støtte til drift af forskningsinstitutionerne samt til de løbende forskningsprojekter.
De beløb indgår ikke i opgørelsen. Alene i 2015 bidrog de store forskningsfonde som Lundbeckfonden, Novo-Nordisk Fonden, Villum Fonden, Carlsbergfondet, Velux Fonden og Aarhus Universitets Forskningsfond med mere end 2 milliarder kroner. Dertil kommer flere andre fonde som også støtter forskningen, herunder Helsefonden og Nordea-fonden.
100 fondsprojekter giver 3,3 mia. til det offentlige
Nyhedsbrevet Danmarks Fondes opgørelse over aktuelle fondsprojekter til den offentlige sektor dækker 100 projekter, som er enten bevilget, afsluttet eller igangværende i 2015 og 2016. Listen er dog ikke udtømmende for de medtagede fondes støtte til kommuner, regioner og statslige enheder, ligesom flere af landets mere end 10.000 fonde kan have lignende projekter. Opgørelsen dækker ikke fondenes støtte til forskningsprojekter eller drift af forskningscentre. Den ikke medregnede forskningsstøtte fra Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, Carlsbergfondet, Aarhus Universitets Forskningsfond, Villum og Velux Fondene, Oticon Fondet og Det Obelske Familiefond udgør alene i 2015 mere end 2 mia. kr. Bevillingen fra A.P. Møller Fonden på 1 milliard kroner til bla. uddannelse af skoleledere, lærere og andre formål i Folkeskolen er heller ikke medregnet.
– se evt. en større version af tabellerne her
Regioner
Beløb | Type | Beskrivelse | Fond | |
---|---|---|---|---|
Rigshospitalet, Region Hovedstaden | 600.000.000 | Partnerskab | Byggeri: ’Børneriget’ er navnet på et hospitalsbyggeri for børn, unge, fødende og deres familier. Byggeriet er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, som betaler 1,4 mia. kr., Ole Kirks Fond, som støtter med 600 mio. kr. og Rigshospitalet. Projektet indledes med projektkonkurrence i 2016-2017. | Ole Kirks Fond |
Odense Universitetshospital, Region Syddanmark Herlev hospital, Region Hovedstaden Regionshospitalet Herning, Region Midtjylland Næstved Sygehus (fra 2017), Region Sjælland | Samarbejde Indirekte støtte | Kompetenceudvikling: Elsass Fonden indgår i samarbejder med kommuner og hospitaler om projektforløb med kompetenceudvikling for fagfolk og familier med børn med Cerebral Parese (CP). Elsass Fonden bidrager med viden og ressourcer, b.la. fra fondens Elsass Instituttet. | Elsass Fonden | |
Hvidovre Hospital | 145.000 | Støtte | Uddannelse: Uddannelsesforløb for kvinder med afføringsinkontinens. Formålet med projektet er at øge viden og bryde tabu om afføringsinkontinens, samt at bryde social isolation omkring sygdommen. Helsefonden støtter med 145.000 kr. | Helsefonden |
Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland | 150.000 | Støtte | Sundhed: Skrumpelever og sund mund - mundhygiejne-tilbud til patienter med levercirrose. Projektets formål er at forbedre tandsundheden og mundhygiejnen for patienter med levercirrose, herunder at undersøge effekten af patientinddragende interventioner i forhold til oral sundhed. Helsefonden støtter med 150.000 kr. | Helsefonden |
Videncenter for Hjælpemidler | 400.000 | Støtte | Sundhed: Borgere med hjerneskadedes ønsker og behov – metodeudvikling og afdækning. Helsefonden støtter med 400.000 kr. | Helsefonden |
Psykiatrien i Region Syddanmark | 350.000 | Støtte | Mental sundhed: Sanseprofiler til unge psykisk sårbare. Formålet med projektet, som er støttet af Helsefonden, er konkret at udarbejde sanseprofiler på unge psykisk sårbare, så de får indsigt i, hvordan deres individuelle profil ser ud, og hvad de kan gøre for at få et bedre funktionsniveau. | Helsefonden |
CFK, Region Midtjylland | 200.000 | Støtte | Sociale formål: Projektet "Ensomhed – en samarbejdsmodel for kommune og civilsamfund" har til formål på et forskningsbaseret grundlag at udvikle og afprøve en samarbejdsmodel med henblik på forebyggelse og afhjælpning af ensomhed i Aarhus Kommune. Helsefonden støtter med 200.000 kr. | Helsefonden |
Institut for kommunikation og handicap, Region Midtjylland | 200.000 | Støtte | Kommunikation for livet - udvikling af samtalegrupper med frivilligstøtte til borgere med afasi. Projektets formål er at forbedre livskvaliteten for borgere med afasi ved at afprøve, om et samtalegruppekoncept med frivilligstøtte understøttet af samtalestøttemetoden (SCA - Supported Conversation of Adults with Aphasia) kan styrke deltagernes kommunikation og mestring. | Helsefonden |
Herlev Hospital, Region Hovedstaden | Støtte | Hospitalsudstyr: A. P. Møller Fonden støttede i 2015 med indkøb af en ny scanner til CT-enheden. | A. P. Møller Fonden | |
Aarhus Universitetshospital, Region Midtjylland | 17.500.000 | Støtte | Hospitalsudstyr: A. P. Møller Fonden støttede i 2015 med indkøb af ny scanner-teknologi: magnetisk resonans hyperpolariseringsundersøgelser. 17,5 mio. kr. | A. P. Møller Fonden |
Sygehus Lillebælt, Region Syddanmark | 14.500.000 | Støtte | Hospitalsudstyr: Aage og Johanne Louis-Hansens Fond bevilgede i 2015 pengene til indkøb af en operationsrobot, som skal assistere med robotkirurgi på patienter med visse sygdomme. | Aage og Johanne Louis-Hansens Fond |
Region Hovedstaden,SDC Copenhagen diabetscenter. | 109.000.000 | Støtte | Steno Diabetes Center: Novo Nordisk Fonden og Region Hovedstaden har med input fra Novo Nordisk A/S udviklet en vision, der skal sikre personer med diabetes behandling i verdensklasse. Hensigten i den fælles vision er, at Steno Diabetes Center SDC overdrages til Region Hovedstaden pr. 1. januar 2017. I perioden 2017-2020 er det tanken at opføre en ny bygning ved Herlev Hospital til at huse det nye center. | Novo Nordisk Fonden |
Rigshospitalet, Regions Hovedstaden | 300.000 | Støtte | Formidling om livet med hjertesygdom.Formålet med projektet er at støtte personer med hjertesygdom og deres familier i at agere hensigtsmæssigt i hverdagslivet. Helsefonden støtter med 300.000 kr. | Helsefonden |
Region Midtjylland | 1.460.000 | Støtte | Udvikling af ungementorordnining: Ungementorordningen er en helhedsorienteret støtte til unge, som har fået en hjerneskade efter ulykke eller sygdom. Hvis den unge er interesseret i tilbuddet, bliver en mentor allerede tilknyttet, mens patienten er indlagt. Trygfonden støtter projektet med 1,4 mio. kr. | Trygfonden |
Psykiatrisk Center København, Region Hovedstaden | 495.000 | Støtte | Udstyr og anlæg af have til fysisk aktivitet. Et liv med psykisk sygdom medfører ofte inaktivitet, nedsat lyst og energi, træthed, isolation og fører ofte til væsentlig kortere levetid end hos almenbefolkningen grundet overvægt, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Trygfonden støtter Psykiatrisk Center København med midler blandt andet til en boldbane, fitnessredskaber og et afslapningsområde med pavillon, borde og træer til gavn for mellem 500-1000 patienter årligt. | Trygfonden |
Odense Universitetshospital, Region Syddanmark | 526.000 | Støtte | Forebyggelse af fødselskader: Ved tre-fire pct. af alle fødsler i Danmark får kvinden store bristninger i mellemkødet. På Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus anvender man en ny metode, der nedbringer antallet af skader. Projektet skal sikre en opkvalificering af læger og jordemødre, samt at der kan indkøbes det rette udstyr til undervisningen. Samtidig skal der udarbejdes retningslinjer for særlig risikofyldte fødsler, f.eks. fødsler, hvor der anvendes sugekop. Trygfonden støtter projektet med en halv million i 2015. | Trygfonden |
Børneafdelingen på Regionshospitalet Viborg, Regions Midtjylland | 588.000 | Støtte | Sundhedspleje på tværs: Projektet har til formål at styrke overgangen fra indlæggelse på hospitalet til hjemmet for forældre til for tidligt fødte børn. Trygfonden støtter hospitalet med 588.000 kr. i 2015. | Trygfonden |
Psykiatrisk Center Ballerup, Region Hovedstaden | 250.000 | Støtte | Kunst og mental sundhed: Det Obelske Familiefond støtter med 250.000 kr. til kunstprojekt for mennesker med spiseforstyrrelser i Psykiatrisk Center Ballerups nybyggeri. | Det Obelske Familiefond |
Regioner i alt | 746.064.000 |
Kommuner
Beløb | Type | Beskrivelse | Fond | |
---|---|---|---|---|
Fredericia, Kolding, Randers, Sønderborg, Hvidovre, Høje Taastrup, Lejre, Næstved og Vallensbæk kommuner | 5.000.000 | Støtte til strategiudvikling | I projekt Grøn Generation udvikler de ni deltagende kommuner nye strategier for at fremme uddannelse i bæredygtighed rettet mod børn og unge. Den enkelte kommune etablerer tværfagligt samarbejde mellem teknisk forvaltning og skoleforvaltningen. Afsluttet i år. Villum Fonden støttede projektet med 5 mio. kr. | Villum Fonden |
Helsingør Kommune og Lejre Kommune | 15.000.000 | Partnerskab | Sociale formål: Helsefonden har bevilget 15 mio. kr. over en flerårig periode til udviklingsarbejde, der skal bryde den sociale arv. Helsefonden samarbejder med og støtter Helsingør og Lejre Kommune med at gå nye veje for at skabe bedre livsvilkår for udsatte børn og unge. Sammen med Socialt Udviklingscenter SUS afprøver de to kommuner arbejdsmetoden, collective impact, hvor offentlige, private og frivillige sætter fælles mål og går sammen om at løse et specifikt socialt problem. | Helsefonden |
Billund Kommune | 6.000.000 | OPP | Børn, læring og leg: Børnenes Hovedstad er navnet på et egentligt offentligt privat partnerskab etableret i 2012 mellem Legofonden og Billund Kommue. OPP'et er organiseret som et aktieselskab, hvor kommunen og Legofondens holdingselskab hver ejer 50 pct. Visionen er bl.a., at Billiund Kommune skal være "et godt sted for børn at vokse op og folde sig ud som skabende verdensborgere". Eksempelvis kaster 3000 af Billund Kommunes børn i skoler og dagtilbud sig til januar ud i et fælles læringprojekt med omdrejningspunktet ”energi”. Kommunen og Legofonden bidrager tilsammen med 12 mio. kr. om året | Legofonden |
Viborg Kommune | 12.500.000 | Samarbejde/ internationalt samarbejde | Tilgængelighed og kulturarv: I september måned indviede Viborg Kommune et projekt, der skal sikre tilgængelighed for alle til Viborgs historiske bykerne. Projektet indgår som demonstrationsprojekt i et europæisk samarbejde i regi af European Foundation Centre (EFC) og var forankret i en styregruppe med deltagelse af Viborg Kommune, Realdania (10 mio. kr.), Arbejdsmarkedets Feriefond og Bevica Fonden (2,5 mio.kr.) Også Vanførefonden bidrog til finansieringen. | Bevica Fonden, Realdania, Vanførefonden |
Skive, Rebild, Aalborg og Randers kommuner samt op til 21 andre landkommuner | 16.100.000 | Støtte samt faglig sparring til strategiplaner, facilitering af netværk, udvikling af viden, samt formidling | Landdistriktudvikling: DGI, Lokale og Anlægsfonden lancerede i 2016 et projekt om udvikling af landsbyklynger, som kan søges af kommuner og landsbyer. Projektet har et budget på 16,1 mio. kr. hvoraf Realdania bidrager 10,6 mio. De fire første landsbyklynger blev offentliggjort i december 2016. De fire nye klynger ligger i Skive, Rebild, Aalborg og Randers kommuner. | Realdania, Lokale og Anlægsfonden |
Gentofte, Furesø, Lyngby – Tårbæk, Odense, Herning og Esbjerg kommuner. | Samarbejde, uddannelse og kompetenceudvikling | Elsass Fonden indgår i samarbejder med kommuner og hospitaler om projektforløb med kompetenceudvikling for fagfolk og familier med børn med Cerebral Parese (CP). Kompetenceudviklingen af forældrene er en del af projekterne. Dele af kompetenceudviklingen foregår ved ophold på Elsass Instituttet og noget foregår i kommunerne. | Elsass Fonden | |
Jobcenter Aarhus, Aarhus Kommunes beskæftigelses-forvaltning | 5.972.000 | Støtte | Arbejdsløse i job: Velux Fonden støtter i 2015 Jobcenter Aarhus’ projekt ”Langtidsledige tager teten” med 5,9 mio. kr. Dermed kan jobcentret give ledige råderet over en del af budgettet, så de i højere grad kan sammensætte deres jobindsats ud fra egne ønsker og behov. Projektet har til formål at give større selvbestemmelse, medindflydelse og ansvar til de ledige. Det skal understøtte en positiv, personlig udvikling for den enkelte og bringe flere, nye muligheder i spil i jobindsatsen. Samtidig skal projektet bidrage til at udvikle en ny kultur for samarbejdet mellem borger og kommune. | Velux Fonden |
7 skoler Droen.dk tjek pressemeddelelse om de 7 skoler | 21.000.000 | Partnerskab | Drøn på skolegården: Partnerskab mellem kulturstyrelsens selvstændige statslige institution, Lokale og Anlægsfonden, Realdania og Kræftens Bekæmpelse. Flere projekter indviet i år. Bag Drøn på skolegården står et partnerskab mellem Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Kræftens Bekæmpelse. Kampagnen har et samlet budget på godt 21 mio. kr., og hertil kommer en estimeret kommunal selvfinansiering på 10 mio. kr. | Realdania, Lokale og Anlægsfonden |
Folkeskolerne/under-visningsministeriet. | Undersøgelse på eget initiativ | Folkeskolereform: Trygfonden har i år finansieret en omfattende undersøgelse fra Oxford Research om børns bevægelse og motion i løbet af skoledagen. Det er blandt andet undersøgt, hvor mange skoler der overholder Folkeskolereformen og lovgivningens krav om at gennemføre min. 45 minutters daglig bevægelse i skoletiden. | Trygfonden | |
12 skoler i Rudersdal Kommune | 5.000.000 | Støtte | Den bæredygtige skole i Rudersdal Kommune sætter fokus på adfærdsændringer hos skoleelever, der er med til at reducere energiforbruget på skolerne med over 20 pct. Projektet er evalueret og formidlet i 2016 og er støttet med 5 mio. kr. af Velux Fonden. | Velux Fonden |
Daginstitutioner i Frederiksberg Kommune | Støtte | Frisk luft til institutionsbørn FrederiksbergFonden har øremærket midler til, at byens daginstitutioner kan søge om støtte til indkøb af deres helt egne el-ladcykler. Den integrerede Frederiksberg-institution Midgården har deltaget i et pilotprojekt, hvor man har fundet frem til den helt rigtige el-ladcykel, der gør det muligt at tage børnene med på tur, oftere og længere væk. FrederiksbergFonden opfordrer instituionerne til at søge. | Frederiksberg-Fonden | |
Alle kommuner kan søge | 20.000.000 | Støtte | Udsatte børnefamilier: Velux Fonden har i år afsat op til 20 mio. kr. til kommuner og ngo’er til i fællesskab at lave nye indsatser over for socialt udsatte børnefamilier. Med pengene skal myndigheder og civilsamfundsorganisationer samarbejde om bedre hjælp til familier med sociale problemer. | Velux Fonden |
Skanderborg Kommune/Låsby | 6.000.000 | Støtte | Klimasikring/ Grossgym i Låsby Søpark: Kombineret skybrudssikring og motionspark blev indviet i november 2016. Låsby Søpark har kostet i alt 19 mio.kr. heraf 14 mio. kr. til rekreative formål. Parken og Byskellet er støttet af Skanderborg Forsyningsvirksomhed, Skanderborg Kommune, Lokale og Anlægsfonden (3,5 mio. kr.) og Realdania (2,5 mio. kr.), Friluftsrådet og Vanførefonden. | Lokale og Anlægsfonden, Realdania, Vanførefonden |
Nyborg Kommune | 200.000.000 | Støtte | Restaurering af Nyborg Slot. For at revitalisere det historiske monument gennemføres fra 2015-2019 en omfattende restaurering af slottet og turnerings-pladsen. Realdania og A.P. Møller Fonden støtter sammen med 200 mio. kr. Nyborg Kommune selv med 35 mio. kr. | A. P. Møller Fonden, Realdania |
Guldborgsund Kommune | 300.000 | Naturprojekt: Afgræsning af strandenge langs Guldborgsund – 300.000 kr., 15. Juni Fonden | 15. Juni Fonden | |
Katrinebjergskolen, Aarhus Kommune | 5.200.000 | Støtte | Inklusion af børn med autisme i almene skoleklasser. Aarhus Kommune og Katrinebjergskolen er de første til at afprøve erfaringerne fra det amerikanske program Nest i en dansk kontekst. Programmet har kørt i New York i ti år og erfaringerne viser, at børn med autisme, der går i en almindelig klasse med en særlig pædagogik, lærer mere, end hvis de gik i specialklasse. Samtidig klarer alle børnene i klassen sig bedre både fagligt, personligt og socialt. Egmont Fonden støtter projektet med 5,2 mio. kr. | Egmont Fonden |
Arresø Skole i Halsnæs Kommune, Haarby Skole i Assens Kommune, Mosedeskole i Greve Kommune, Stokkebækskolen i Svendborg Kommune, Søndervangskolen i Aarhus Kommune, Virring Skole i Skanderborg Kommune | 26.000.000 | Støtte | Skole+ Projekt: Skole+ er en kampagne, der med seks eksempelprojekter viser vejen til, hvordan indendørsfaciliteterne på landets skoler kan indrettes, så de i højere grad inviterer til idræt og bevægelse for børn og voksne i og udenfor skoletid.Danmarks Idrætsforbund, Realdania og Lokale og Anlægsfonden står bag kampagnen og 26 mio. kr. til skolerne. | Realdania, Lokale og Anlægsfonden |
Randers Kommune, Museum Østjylland | 4.000.000 | Kultur: Etablering af basisudstillinger på det Museum Østjyllands afdeling i Grenaa. Støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond i 2015. | Aage og Johanne Louis-Hansens Fond | |
Vejle Kommune | 25.000.000 | Anlæg: Revitalisering af Skyttehushaven og promenaden i Vejle. Projektet er støttet med 25 mio. kr. af A.P. Møller Fonden | A. P. Møller Fonden | |
Læsø Kommune | 22.000.000 | Kulturarv: Slots- og Kulturstyrelsen er sammen med Læsø Kommune projektleder på projektet ”Tængede tage på Læsø” til sikring af kulturarv på Læsø. A.P. Møller Fonden støtter med 19 mio. kr. og Augustinus Fonden med 3 mio. kr. | A. P. Møller Fonden, Augustinus Fonden | |
Thisted Kommune | 19.500.000 | Byggeri: Etablering af KulturRummet – en fælles mental og fysisk platform for kulturliv i Thisted kommune, støttet med 19,5 mio. kr. af A. P. Møller Fonden. | A. P. Møller Fonden | |
Billund Kommune | 4.000.000 | Byggeri og bibliotek: Renovering og indretning af Billund Centret, herunder udvikling og indretning af et bibliotek målrettet børn og unge, fra Ole Kirks Fond. | Ole Kirks Fond | |
Billund Kommune | 1.500.000 | Sociale formål: Ole Kirks Fond støtter opstart af Headspace center i Billund Kommune. | Ole Kirks Fond | |
Herning Kommune | 250.000 | Ældre og sundhed: Herning Kommune har erfaring med, at dagligdags aktiviteter som fx søvn, personlig pleje og forflytninger kan være problematiske hos nogle borgere, fordi de er motorisk eller psykisk urolige. Formålet med projektet er at undersøge effekten af den kropsafgrænsende lejring på borgere med demens eller anden hjerneskade, der er motorisk og psykisk urolige. Helsefonden støtter med 250.000 kr. | Helsefonden | |
Lolland Falster Kommune | 18.000.000 | Natur: Oplevelser i naturen på Lolland-Falster – styrket synliggørelse af og tilgængelighed til naturen, Nordea-fonden støtter med 18.000.000 kr. | Nordea-fonden | |
Københavns Kommune | 14.000.000 | Byggeri: Færdiggørelse af Cirkelbroen, Nordea-fonden har støttet med 14 mio. kr. i 2015. | Nordea-fonden | |
Aalborg Kommune | 8.800.000 | Naturformidling: Formidling af viden om elge og krondyr i Lille Vildmose. Nordea-fonden har støttet med 8,8 mio. kr. | Nordea-fonden | |
Københavns Kommune | 2.100.000 | Byggeri: Nordea-fonden støtter i 2016 international arkitektkonkurrence for det kommende vand-kulturhus på Papirøen med 2,1 mio. kr. Det skal sikre et byggeprojekt med faciliteter, arkitektur og design i verdensklasse. | Nordea-fonden | |
Fredensborg, Gentofte, og Furesø kommuner | 15.000.000 | Kommunerne Fredensborg, Gentofte, og Furesø arbejder sammen med Haver til Maver om at bruge de lokale skolehaver strategisk over for en bredere gruppe af borgere. Nordea-fonden har støttet Haver til Mavers udbredelse i perioden 2014-16 og støtter nu med yderligere 15 millioner kr. | Nordea-fonden | |
Køge Kommune, KØS Museum | 8.500.000 | Kunst og kultur: KØS Museum for kunst i det offentlige rum: ’SPEAK OUT LOUD’, talerskole for unge, Nordea-fonden støtter med 8.5 mio. kr. i 2015. | Nordea-fonden | |
Odense Kommune | 3.800.000 | Naturformidling: Med projektet ”Ud i det blå – Odense Å” arbejder Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning på at gøre åen endnu mere tilgængelig i fem områder: Munke Mose, Kulturbotanisk have, Ellesumpen, Christiansgade og bag Albani. Nordea-fonden støtter projektet. | Nordea-fonden | |
Gribskov, Odense, Aalborg, Slagelse, Læsø og Frederiksberg kommuner og Institut for Folkesundhed | 10.400.000 | Støtte til partnerskab | Mental sundhed: Nordea-fonden har i 2016 uddelt 10,4 mio. kroner til Statens Institut for Folkesundhed, der sammen med otte partnere og seks kommuner over de næste to år skal skabe en ramme, der fremmer den mentale trivsel på individ,- gruppe- og samfundsniveau. | Nordea-fonden |
Gentofte, Guldborgsund, Høje Taastrup, Kolding, Nyborg, Odsherred, Silkeborg, Varde, Aalborg kommuner | 5.000.000 | Støtte | Børn og trafik: 10 cykellegebaner i 10 forskellige danske kommuner står klar i løbet af 2016-17 og giver børn mulighed for at lære basale cykelfærdigheder gennem leg. Nordea-fonden støtter Cyklistforbundet og kommunerne med 5 mio. kr. | Nordea-fonden |
Bornholms Regionskommune | 7.200.000 | Støtte | Naturformidlingsprojekt om den fænoskandiske randzone ved Aakirkeby på Bornholm. 'Linjer i landskabet' har et budget på 7,2 millioner kr og støttes af følgende fonde: Nordea-fonden, Den A. P. Møllerske Støttefond, Sparekassen Bornholms Fond, Bornholms Brand, Brdr. Larsens Legat, Vanførefonden. | Nordea-fonden, A. P. Møller Fonden, Sparekassen Bornholms Fond, Bornholms Brand, Brd. Larsen Legat, Vanførefonden |
Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune, Naturstyrelsen, By & Havn | 55.000.000 | Støtte til partnerskab | Naturpark Amager: Med en uddeling på 55 mio. kr. støtter Nordea-fonden etablering af en naturpark ved København. Midlerne skal bruges til at samle alle offentlige naturområder på Amager til en gigantisk naturpark midt i storbyen. | Nordea-fonden |
Viborg og Aalborg kommuner | 33.000.000 | Støtte | Gadeidræt: Viborg og Aalborg Kommune har valgt at gå ind i et projekt med gadeidrætsorganisationen GAME. Konceptet går ud på at omdanne livløse industribygninger til rå gadeidrætsfaciliteter – GAME Streetmekkaer. Målet er at få flere børn og unge aktive på asfalten. Realdania og Trygfonden støtter i 2016 de to kommuner med 21 mio. kr., Nordea-fonden støtter med 6 mio. kr. og Det Obelske Familiefond støtter projektet i Aalborg med 4 mio. kr, Lokale- og Anlægsfonden støtter projektet i Viborg med 2 mio. kr. | Trygfonden, Realdania, Nordea-fonden, Det Obelske Familiefond, Lokale og Anlægsfonden |
Gladsaxe Kommune | 1.700.000 | Støtte | Restaurering af Bagsværdfortet. Villum Fonden støtter med 1,7 mio. kr. | Villum Fonden |
Samsø Kommune | 4.000.000 | Støtte | Miljø og klima: Biosamfund Samsø – modelø for en cirkulær bio-økonomi. Villum Fonden støtter med 4 mio. kr. | Villum Fonden |
Mariager Fjord Kommune | 8.000.000 | Støtte | Naturen – en rentabel del af landbruget. Formålet med projektet er at vise, hvordan man kan skabe store og sammenhængende naturområder, så det kan betale sig at anvende dem til produktion af naturkød af høj kvalitet. Det er Mariagerfjord Kommune, Naturstyrelsen Himmerland, Agri Nord, LMO og Nordic Beef, som står bag projektet, som Villum Fonden støtter med 8 mio. kr. | Villum Fonden |
Københavns Kommune | 4.900.000 | Støtte | Kultur: Udstillingen, Urbaniseringens møder og mennesker på Københavns Kommunes, Købehavns Museum støttet af Velux Fonden med 4,9 mio. kr. | Velux Fonden |
Roskilde Kommune | 2.600.000 | Støtte | Flygtninge: Med erfaringer og inspiration fra Sverige og Holland om interkulturelle plejefamilier skal projektet ”Børn der flygter alene” sikre en god sammenhæng mellem asylfasen, overleveringen til Roskilde Kommune og anbringelsen i en plejefamilie. Projektet er et samarbejdsprojekt mellem Roskilde Kommune, Røde Kors, University College Sjælland/ University College UCC og Udlændingestyrelsen. Velux Fonden støtter med 2,6 mio. kr. | Velux Fonden |
Holstebro Kommune | 40.000.000 | Støtte | Byggeri: Campus for Danske Talentakademi i Holstrebro. Holstebro Kommune finansierer Dansk Talentakademi, som tilbyder fem statsgodkendte uddannelser inden for dans, musik, forfatterskab, musical & teater, samt kunst & design. Færch Fonden og Realdania finansierer det ny campus med 20 mio. kr. hver mens Holstebro Kommune betaler grunden. Det tre etagers byggeri igangsættes i 2016 og skal rumme 29 kollegieværelser samt fælleslokaler til undervisning. | Færch Fonden, Realdania |
Langeland Kommune | 496.000 | Støtte | Udstyr: Langeland Kommune er blandt de kommuner i Danmark, der har flest ældre borgere over 65 år og flest borgere med slidgigt. Kommunen har desuden et tilbud til alle pensionister og førtidspensionister om, at de kan anvende træningsfaciliteter på kommunens aktivitets- og plejecentre. Med donationen fra Trygfonden vil kommunen forny og opgradere træningsfaciliteterne samt udvide dette tilbud til også at omfatte borgere med muskelskeletlidelser. | Trygfonden |
Sønderborg Kommune | 1.000.000 | Støtte | Fysisk aktivitet for mennesker med demens. I Sønderborg Kommune forventer man, at antallet af demensramte frem mod år 2040 vil vokse fra de nuværende ca. 1.500 borgere til omkring 2.400 borgere. Kommunen vil med projektet etablere et tilbud om moderat til hård træning til demensramte borgere med inspiration fra et stort forskningsprojekt om træning af borgere med Alzheimers sygdom (ADEX-forskningsprojekt). Trygfonden støtter kommunen med 1 mio. kr. i 2015. | Trygfonden |
Skive Kommune | Støtte | BIG Blue Skive 2040 er en omfattende plan for byudvikling af hele området omkring Skive by. Planen er udviklet af arkitektfirma Bjarke Ingels Group, BIG, og er en folkegave, som SparVest Fonden har foræret til byen i anledningen af sit 25 års jubilæum. Formålet med BIG Blue Skive 2040 er at gøre Skive mere attraktiv for nye borgere. Det er kommunens mål at få flere nye borgere, og i stedet for passivt at se til mens flere og flere danskere vælger at bosætte sig i de store byer, vil Skive gøre en proaktiv indsats. | Sparvest Fonden | |
Skive Kommune | 2.460.000 | Støtte | Byfornyelsesprogram for Durup, støttet med 2,4 mio. af Durup Sparekasse Fonden i 2015. | Durup Sparekasse Fonden |
Sønderborg Asylcenter drevet af Jammerbugt Kommune | 1.300.000 | Støtte | Projekt Asylcenter har modtaget 1,3 mio. kr. af Bitten og Mads Clausen Fond til at etablere en række initiativer, der skal sikre, at asylansøgerne på Sønderborg Asylcenter bliver gjort arbejdsparate og får mulighed for at deltage i konkrete aktiviteter, som fremmer kendskabet til erhvervslivet i Sønderborg-området. | Bitten og Mads Clausens Fond |
Sønderborg Kommune | 500.000 | Støtte | Iværksætteri: Sønderborg Vækstråd har modtaget 500.000 kr. af Bitten og Mads Clausens Fond til at etablere en øget indsats overfor iværksætteri i kommunen. | Bitten og Mads Clausens Fond |
Københavns Kommune | 1.000.000 | Støtte | Flygtninge: I 2016 og 2017 modtager Københavns Kommune godt 1000 flygtninge. Efter canadisk forbillede har kommunen etableret et Velkomsthus, som et mødested for frivillige og flygtninge, der ønsker at skabe netværk og aktiviteter sammen. Tuborgfondet støtter med 1 mio. kr. | Tuborgfondet |
Herning Kommune | 6.200.000 | Støtte | Flygtninge og Erhverv: Virksomheder i Herning Kommune mangler arbejdskraft. Med Projekt Ny Fremtid vil Herning Kommune sammen med blandt andet Erhvervsrådet Herning og Ikast-Brande imødekomme den udfordring. Det skal gøres ved at opkvalificere op til 100 af kommunens nyankommne flygtninge så de matcher den efterspørgsel efter metalarbejdere, som kommer fra det lokale erhvervsliv. Projekt Ny Fremtid vil således sikre en øget, kvalificeret arbejdsstyrke til metalbranchen i Midtjylland. Industriens Fond støtter med 6,2 mio. kr. i 2016. | Industriens Fond |
Aarhus Kommune | 4.400.000 | Flygtninge og Erhverv: Projektet Talent Programme Aarhus vil – med afsæt i udvalgte virksomheders behov for arbejdskraft – udnytte asyl- og integrationsfasen til at udvælge de 50 mest lovende talenter blandt kommunens tildelte flygtninge og afprøve en model for et målrettet, hurtigt og intensivt match med udvalgte virksomheder. Industriens Fond støtter med 4,4 mio. kr. | Industriens Fond | |
Københavns Kommune | 1.843.000 | Støtte | Skole og udsatte unge: Alt for mange københavnske drenge klarer sig dårligt i skolen og har vanskeligt ved at gennemføre en ungdomsuddannelse. Dem vil Københavns Kommune tage hånd om med KøbenhavnerAkademiet. I 2015 er i alt 108 drenge inviteret til at deltage i projektet. Målet er at skabe mønsterbrydere og at give lærere og pædagoger på de københavnske skoler nye redskaber til at arbejde med mønsterbrydning hos de elever, der har brug for det. Bikubenfonden bidrager med 1,8 mio. kr. til Københavns Kommunes etablering af KøbenhavnerAkademiet. | Bikubenfonden |
Ballerup Kommune | 1.600.000 | Støtte | Skilsmissebørn: Skilsmissegrupper for børn i daginstitutionsalderen og deres forældre. Støttet med 1,6 mio. kr. af Egmont Fonden | Egmont Fonden |
Kommuner i alt | 683.121.000 |
Stat
Beløb | Type | Beskrivelse | Fond | |
---|---|---|---|---|
Retterne i Nordsjælland, Danmarks Domstole | 4.219.500 | Støtte | Børn i retten handler om at finde frem til nye og bedre måder at håndtere forældres stridigheder om børn i retten. Projektet tager udgangspunkt i de gode erfaringer med børnesagkyndige fra Retterne i Nordsjælland, bygger videre på dem og udvikler nye modeller med familieforløb, der blandt andet består af familiesamtaler med psykologer, deltagelse i workshopdage for forældre og børnegrupper for de børn, som er involveret i skilsmissen. Forløbene bliver i første omgang tilbudt til 70 tilfældigt udvalgte familier og skal hjælpe forældrene til at flytte fokus fra egne behov og konflikter til barnets behov. Egmont Fonden støtter Børn i retten med 4,2 mio. kroner. | Egmont Fonden |
Erhvervsstyrelsen/25 kommuner | 20.000.000 | Partnerskab Støtte til kommunernes strategiudvikling Collective Impact | Landdistriktudvikling. 'På Forkant'. I en 3-årig partnerskabsaftale mellem Realdania, KL og Erhvervsstyrelsen får 25 landkommuner op til 500.000 kr. hver til indkøb af rådgivning til at udvikle en strategi for landdistriktudvikling i den enkelte kommune. Realdania bidrager med ca. 20 mio. kr. | Realdania |
Kulturstyrelsen (samt Næstved, Aabenrå, Greve, Brønderslev og Vesthimmerlands kommuner) | 3.130.000 | Partnerskab Støtte til rådgivning Collective Impact | Bevarelse af kulturarv: Realdania har i en årrække haft et samarbejde med kulturstyrelsen om kulturarv i kommunerne. Det drejer sig om bevarelse af fredede huse og bygninger samt om kulturhistoriske værdier. I 2015 blev vinderkommunerne i tredje ansøgningsrunde kåret. Hver af de fem kulturarvskommuner får 625.000 kr. til indkøb af konsulentydelser. | Realdania |
Naturstyrelsen | 12.000.000 | Støtte og partnerskab | Naturformidling og kulturarv: Etablering af udstilling og oplevelsesrum i Fugleoplevelsescentret Det Grå Fyr i Skagen. Nordea-fonden har støttet centret med 12 mio. kr. i 2015. Realdania købte det fredede fyr i 2014 og lejer det nu ud til Naturstyrelsen, som driver Fugleoplevelsescentret. | Nordea-fonden |
Naturstyrelsen Bornholm | 1.200.000 | Støtte | Natur: Hammershusklippens flora. Registrering af flora og ’levende fortidsminder’, støttet med 1,2 mio. kr. af 15. Juni Fonden. | 15. Juni Fonden |
Det Kongelige Bibliotek, Kulturministeriet | 8.000.000 | Støtte | Kultur/digitalisering: Digitalisering af næsten en million luftfotos taget over Sjælland og omliggende øer. Aage og Johanne Louis-Hansens Fond støtter med 8 mio. kr. | Aage og Johanne Louis-Hansens Fond |
Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme | 500.000 | Støtte | Istandsættelse af det kongelige festkøkken på Christiansborgs Slot støtter af Knud Højgårds Fond | Knud Højgårds Fond |
DR, Kulturministeriet | 300.000 | Støtte | Kultur: DR Pigekorets turne til OL i Brasilien støttet af Knud Højgårds Fond | Knud Højgårds Fond |
Dansk Jagt & Skovbrugsmuseum, Kulturministeriet | 400.000 | Støtte | Kunst: Udstilling ’Jagten og Magten’ støttet af Knud Højgårds Fond | Knud Højgårds Fond |
Statens Museum for Kunst, Kulturministeriet | 500.000 | Støtte | Kunst: Udstilling ’What’s happening’ støttet af Knud Højgards Fond | Knud Højgårds Fond |
Staten Serum Institut, Sundheds- & Ældreministeriet | 9.400.000 | Støtte | Biobank: Danmarks Nationale Biobank blev etableret ved Statens Serum Institut, som i 2009-2010 modtog en 10-årig bevilling på DKK 118 mio. fra Novo Nordisk Fonden. Udbetaling i 2015: 9,4 mio. kr. | Novo Nordisk Fonden |
Slots- og Kulturstyrelsen, DR og Nationalmuseet | 14.800.000 | Støtte | Kultur: DR, Nationalmuseet, Slots- og Kulturstyrelsen og en række museer over hele landet er gået sammen om at formidle Danmarks historier på ny. Nordea-fonden støtter projektet med 14,8 mio. kr. i år 2016. | Nordea-fonden |
Bygningstyrelsen | 725.000.000 | Støtte | ByggerI: Mærksbygningen, udbygning af Panuminstituttet ved Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Byggeriet koster 1,5 mia. kr., hvoraf A.P. Møller Fonden bidrager med 600 mio. kroner + 125 mio. kr. til inventar. Bygningsstyrelsen, der er bygherre og ejer betaler 672 mio. kr. Københavns Universitet bliver lejer, og det Sundhedsvidenskabelige Fakultet bliver bruger af det nye Panum. Basebygningerne – dvs. de nederste etager med auditorier, kantine og fællesarealer – indvies den 18. januar 2017. | A.P. Møller Fonden |
Det Kongelige Teater | 8.200.000 | Støtte | Restuarering af Museloft og kroneskakt, Villum Fonden støtter med 8,2 mio. kr. | Villum Fonden |
Det Kongelige Teater | 6.000.000 | Støtte | Det Obelske Familiefond støtter med 6.000.000 kr. til Det Kongelige Teaters outreach-program for at nå befolkningsgrupper, som ikke har kontakt med teatret. | Det Obelske Familiefond |
Det Kongelige Teater, Kompagni B | 450.000 | Støtte | Ballet: Kompagni B er Det Kongelige Teaters eget initiativ. Teatret har ønsket at skabe et forum, der både søger at udvikle ballet som kunstform, men også at udvikle den næste generation af balletdansere. Hos Kompagni B får de unge dansere mulighed for at undersøge deres talent og lære at samarbejde som et kompagni. Lauritzen Fonden støtter med 450.000 kr. i 2016. | Lauritzen Fonden |
Stat i alt | 809.880.000 |
Universiteter mm.
Beløb | Type | Beskrivelse | Fond | |
---|---|---|---|---|
Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) | 4.900.000 | Samarbejde | Uddannelse og tilgængelighed: Kunstakademiets Arkitektskole vil i samarbejde med Bevica Fonden udvikle og styrke skolens undervisning og forskning i universelt design og tilgængelighed for alle. Ambitionen er, at tilgængelighed ikke skal ses som et særligt hensyn, men som en naturlig del af arkitektur og design. Samarbejdet mellem Bevica Fonden, KADK og Danske Handicaporganisationer er støttet med 4,9 mio. kr. af Bevica Fonden. | |
Syddansk Universitet | 385.000.000 | Støtte | Byggeri: Campus Kollegiet i Odense, foræret af A. P. Møller Fonden indviet i 2015 med plads til 250 studerende. | |
Københavns Universitet | Støtte | Byggeri: A.P. Møller Fonden støttede i 2015 Københavns Universitet med et nyt torv ved Søndre Campus | ||
Københavns Universitet | 550.000.000 | Støtte | Byggeri: Nyt Naturhistorisk Museum. En række fonde støtter etablering af projektet, som skal samle Geologisk Museum, Zoologisk Museum og Botanisk Have i en række nye og eksisterende bygninger ved Botanisk Have i Købehavn. Projektet koster 950 mio. kr. og forventes af stå færdigt i 2020. Projektet er finansieret med 250 mio. kr. fra Villum Fonden, 100 mio. kr. fra Det Obelske Familiefond, 100 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden, 100 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, 300 mio. kr. fra Københavns Universitet, 100 mio. kr. fra Staten. | |
CBS | 52.000.000 | Støtte | Byggeri: CBS Students and Innovation House, istandsættelse og ombygning af ejendommen Howitzvej 30. Støttet af Knud Højgaards Fond, Nordea-fonden, Villum Fonden, FrederiksbergFonden, Augustinus Fonden, Weiman-Fonden. | Knud Højgaards Fond, Nordea-fonden, Villum Fonden, Frederiksberg-Fonden, Augustinus Fonden, Weiman-Fonden. |
Professionshøjskolen Metropol, Uddannelses -og Forskningsministeriet | 12.700.000 | Støtte | Uddannelse: Ernærings-og sundhedsuddannelsen, Professionshøjskolen Metropol: ’Madfællesskaber for Unge’, 12,7 mio. kr. fra Nordea-fonden | Nordea-fonden |
Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet | 12.000.000 | Støtte | Sundhed: ’Young & Active’ – sundhedsfremmende aktiviteter, der styrker gymnasieelevers fællesskaber og trivsel, 12 mio.kr. fra Nordea-fonden | Nordea-fonden |
Statens Institut for Folkesundhed | 2.000.000 | Støtte | Sundhed: Formålet med projektet er at få flere i arbejde gennem en indsats med fokus på fysisk aktivitet. Helsefonden støtter med 2 mio. kr. | Helsefonden |
Syddansk Universitet | 9.800.000 | Støtte | Museumsformidling: Forsknings- og udviklingsprojekt om dansk museumsformidling indenfor kunst, kultur og natur. Nordea-fonden støtter med 9.8 kr. i 2015. | Nordea-fonden |
18 gymnasier og handelsskoler | 10.000.000 | Støtte | Sundhed: Funktionel hjernetræning bliver en del af skoleskemaet på ungdomsuddannelser landet over. 18 skoler deltager i de kommende tre år i projekt Ung Hjerne, der omfatter både elever og et antal lærere, der uddannes som instruktører. Nordea-fonden støtter et landsdækkende projekt som rulles ud fra 2016. Tietgen Handelsgymnasium er projektleder for de 18 gymnasier og handelsskoler. | Nordea-fonden |
Københavns Universitet, Center for Holdspil og Sundhed | 15.000.000 | Støtte | Sundhedsformidling: Center for Holdspil og Sundhed under Københavns Univeristet får 15 mio. kr. af Nordea-fonden til en implementeringsenhed, hvis eneste formål bliver at bringe centrets forskning om holdspils betydning for sundhed og trivsel helt ud til danskerne. | Nordea-fonden |
Syddansk Universitet | 300.000 | Støtte | Tiltrækningskraft: Syddansk Universitet i Sønderborg har modtaget 300.000 kr. af Bitten og Mads Clausens Fond til at gennemføre en analyse af Sønderborg som uddannelsesby for at kortlægge initiativer, der kan øge områdets tiltrækningskraft overfor potentielle og eksisterende studerende. | Bitten og Mads Clausens Fond |
Professionshøjskolen Metropol, Uddannelses -og Forskningsministeriet | 10.500.000 | Støtte | Praksis- og Innovationshuset: Formålet med projektet er at opbygge et innovativt læringsmiljø med testlaboratorier og simulationsmiljøer på Professionshøjskolen Metropol. Her kan studerende og undervisere sammen med erhvervslivet udvikle og teste produkter, metoder og idéer inden for HealthTech, baseret på den nyeste viden og forskning. Industrien Fond støtter med 10,5 mio.kr.i perioden 2015-2018. | Industriens Fond |
Universiteter mm. i alt | 1.064.200.000 |
– se evt. en større version af tabellerne her