”Flyt til Skive” står der på de postkort, som ligger spredt i vifter på bordene i foyeren på Skive Kommunes rådhus.
Danmarks Fonde er på besøg på vej op gennem halvøen Salling og over til øen Fur for at se på resultaterne af nogle af de mange fondsstøttede projekter, som hjælper lokalbefolkningerne i Skive Kommunes landsbyer til at dæmme op for affolkningen og butiksdøden. Og til at skabe samlingspunkter for aktiviteter og arrangementer i et af landets yderområder.
”Vi har 34 forsamlingshuse i Skive Kommune, og stort set alle vores byer har de senere år udviklet deres kulturfaciliteter og haller med en eller anden form for ekstern finansiering, ofte fra fonde,” siger sektionsleder Anders Rask fra Skive Kommunes afdeling for Erhverv og Udvikling.
Han fortæller også om et af de kommende projekter, som vil kræve rigtig mange fondskroner for at blive realiseret. BIG Blue Skive er navnet på en storstilet masterplan for byudviklingen i Skive by frem mod år 2040. Planen er lavet af Bjarke Ingels Group og indeholder flere monumentale bygninger, udendørs scener, skulpturpark, fiskebro, skaterpark, parkourpark og meget mere.
Det er den lokale Spar Vest Fonden, der har skænket BIGs vision og masterplan for Skive til kommunen i anledning af fondens 25 års jubilæum i 2015. Fonden har over de seneste tre år uddelt mere end 60 mio. kr. i Skiveområdet.
Sund skepsis
Kort efter byskiltene til Balling by dukker nye blå og hvide skilte op, der viser vej til Pulsen. Multihuset blev indviet for to år siden og fungerer som et sundheds- og multihus med praktiserende læger, sygeplejesker fodplejer, fysioterapeuter, sportshaller, mødelokaler og et varmtvandsbassin, som efter projektplanen var tiltænkt genoptræning.
Multihuset er en stor og moderne tilbygning til byens gamle sportshal, som også er blevet renoveret. Derudover er det gamle cafeteria skiftet ud med en café, som fokuserer på sund mad.
Realdania har støttet projektet med 3,6 mio. kr. Den donation er symboliseret med en stor navneplade på vægarealet foran caféen, sammen med navnene på de andre sponsorer, der har betalt for byggeriet. Også Spar Vest Fonden, som donerede 2 mio. til projektet, har en plade, lige som en endnu større plade med påskriften ”Byens Borgere” vidner om, at projektet har haft lokal opbakning blandt byens 1.200 borgere.
”Huset hedder Pulsen i Salling, for det er meningen, at det skal trække brugere fra hele Salling. Men det er en udfordring at komme ud over Hem bakke,” siger centerchef, Kasper Juhl Olesen, med henvisning til nabobyen seks kilometer fra Balling.
Han overtog ledelsen af det færdigbyggede hus i februar i år, men projektet har været lang tid undervejs og begyndte 2004.
”Det var lokale ildsjæle, der besluttede, at der skulle gøres noget ved den hal, og at der skulle ske noget med byen, hvis den skulle undgå landsbydøden. Byens læge var ved at gå pension, og dengang talte man meget om, at det var et sundhedshus, der skulle til for at tiltrække en ny læge,” siger Kasper Juhl Olesen.
Der blev siden skabt et politisk flertal i byrådet, og kommunen betalte 8,5 mio. kr. af projektet til i alt 49 mio. kr.
Men selv om Pulsen både har haft succes med at tiltrække nye læger, og selv om ejendomsmæglerne siger, at det har været godt for huspriserne, så er det ikke alle borgere i Balling, der jubler over sundheds- og multihuset. Faktisk er der borgere i Balling, som er skeptiske over for sundheds-trenden.
”Vi har været fast besluttet på ikke at servere pomfritter i caféen – vi vil ikke lave frituremad, når vi kalder det et sundhedshus. Men det møder modstand, og vi har hørt om folk, der har sagt, at de ikke ville komme her, fordi vi ikke har pomfritter,” siger Kasper Juhl Olesen.
En lille hvid elefant
Også samarbejdet med kommunen har givet overraskelser undervejs. I de projektplaner, som Realdania og Spar Vest Fonden gav deres støtte til, var det fra starten meningen, at Pulsen også skulle tilbyde genoptræningsprogrammer. Det var baggrunden for, at huset fik et stort varmtvandsbassin.
”Men efter indvielsen viste det sig, at kommunen ikke ville tildele et ydernummer til huset, så vi kunne tilbyde varmtvandsbassinet som en vederlagsfri behandlingsform til genoptræning og smertelindring – hvor kommunen afholder udgiften. Derfor har vores lift ikke været i brug i over et år,” siger Kasper Juhl Olesen og peger på stoleliften, som kan løfte brugeren fra kørestolen og ned i det varme vand.
Bassinet bliver dog brugt. Der er babysvømning, og børn som er særligt sensitive, ældre som har træning med fysioterapeut, eller som træner på egen hånd. Det varme vand er noget af det, som kan tiltrække folk – også fra den anden side af Hem bakke – i den offentlige åbningstid.
Det var også planen, at Pulsen skulle have et udendørs opvarmet svømmebassin ved siden af boldbanerne. Idéen var, at et geotermisk fjernvarmeanlæg skulle have forsynet bassinet med varmt vand til opvarmning. Men projektet er på stand-by, og i stedet for svømmebassinet har Pulsen nu en beach volleyball-bane.
Kasper Juhl Olesen er sikker på, at multihuset er rigtig godt for byens udvikling og for det sammenhold, som blandt andet opstår via de mange arrangementer, hvor Pulsen bliver brugt som forsamlingshus.
”Der er ingen tvivl om, at fondenes penge er godt brugt, selvom der stadig er nogle i byen, der ikke kan se idéen i det, og ikke vil komme her. Det handler om, at folk får lyst til at tage ejerskab for stedet, og jeg synes vi har nogle fantastiske arrangementer, som når vi f.eks. holder fællesspisning,” siger Kasper Juhl Olesen.
Når Pulsen holder fællesspisning, serverer caféen klassiske danske retter som flæskesteg og stegt flæsk med persillesovs.
”Vi kan mærke, at dele af byen er lidt tilbageholdende, når vi forsøger med nye retter, som da vi i fredags serverede gourmet-hotdogs til fællesspisningen. Der kom dog 50, så det giver andre mod på at prøve. Men vi må stadig ud at fortælle folk, at byen virkelig har fået et fantastisk hus, som er værd at støtte op om,” siger Kasper Juhl Olesen.
Durups fond er byens livline
Turen går videre gennem Roslev, hvor landsbyens vartegn, den gamle mølle, er ved at blive malet. Roslev Sparekasses Fond støtter byens mølleforening, og fonden ejer og bortforpagter kroen, som er byens samlingspunkt. Roslev Sparekasses Fond uddeler et par hundrede tusind kroner om året, men har netop ansøgt Erhvervsstyrelsen om at nedsætte grundkapitalen for gradvist at bruge pengene til uddelinger indtil kassen er tom, og fonden kan likvideres.
Næste landsby er Durup, hvor butiksdøden springer i øjnene gennem den gamle del af hovedgaden. Durup havde for år tilbage 12 møbelfabrikker. I dag er der kun én tilbage, og byen har i længere tid oplevet den affolkning, som alle byerne i Salling-området kæmper med.
Men nu er der tegn på, at tingene er ved at vende, fortæller Niels Martin Riis, der er formand i Durups Idræts- og svømmehal. Danmarks Fonde møder ham bærende på en personvægt i den nybyggede fællesindgang til svømmehallen, sportshallerne og selskabslokalerne.
”Vi er den eneste af landsbyerne i Salling, der har formået at holde elevtallet på skolen,” siger han.
Det er endnu en sparekassefond, Durup Sparekasses Fond, der med en samlet støtte på 11 mio. kr. har gjort tilbygningen af festlokalerne og renoveringen mulig.
”Fonden er byens livline, og hallerne og festlokalerne er byens omdrejningspunkt,” siger Niels Martin Riis.
Durup Sparekasses Fond har netop bevilget penge til endnu et ombygningsprojekt i idrætshallen, hvor der blandt andet skal bygges en lille fodboldbane, hvor man kan spille to mod to.
”Det kan være svært for de unge at finde to gange syv mand til en indendørs kamp. Med den ny minifodboldbane håber vi, at de lettere kan komme forbi og lave en turnering,” siger Niels Martin Riis.
Han forklarer, at meningen med stedet er, at bestyrelsen stiller hallerne og lokalerne til rådighed, og så er det op til forpagteren og borgerne af fylde dem ud.
Allerede den kommende søndag er der arrangement i hallerne. Byen har inviteret til vægtkonkurrence, hvor deltagerne kan bruge idræts- og svømmehallernes faciliteter til at motionere og slanke sig.
”Vi håber, at der vil komme folk fra de andre byer i Salling, så vi kan lave en konkurrence om, hvilken by der formår at tabe sig mest,” siger Niels Martin Riis.
A. P. Møller udbygger Furs port til omverdenen
Øen Fur bliver kaldt prikken over i’et i Salling. Fra toppen af færgen Mjølner-Fur kan man fra indsejlingen se den store udvidelse og renovering af lystbådehavnen, som blev indviet i juni. Lyse, friske træbrædder på de nye bådebroer og bolværket snor sig hele vejen rundt i havnen, som nu har plads til 145 lystbåde.
Det var den lokale fond, Fuur Sparekasses Fond, som tog initiativ til en behovsanalyse af fire projektmuligheder, som kunne være med til at udvikle øen. Valget faldt på udvidelsen af havnen, der er øens port mod omverdenen. Der kommer årligt 200.000 besøgende til Fur.
”En levende og velfungerende havn i udvikling er en af mulighederne for vækst. Ved at investere i havneområdet kan der også komme interesse for at investere andre steder på Fur. Det er i hvert fald, hvad Fuur Sparekasses Fond så som et af potentialerne. På den baggrund igangsatte Skive Kommune en fundraising til projektet,” sagde Skive Kommunes borgmester, Peder Christian Kirkegaard, da han indviede havnen den 14. juni i år.
Projektet har været otte år undervejs og har kostet 20,5 mio. kr. Den A. P. Møllerske Støttefond har givet 6 mio. kr., og Fuur Sparekasses Fond har givet 4,5 mio. kr. Derudover har Skive Kommune, Indenrigsministeriet og Småøernes Aktionsgruppe betalt for havneanlægget, som også omfatter legepladser og andre havnefaciliteter.
Beboerne på øen er tydeligvis vante til fondenes donationer. For ud over sponsorpladerne ved den nye havn er der længere inde på øen også skilte med fonde og sponsorer ved en ny fodboldbane og ved et træningsanlæg med udendørs fitnessmaskiner. Lokale- og Anlægsfonden og Foreningen Fur Brand er også med her sammen med kommunen.
I den anden ende af øen har Realdania i samarbejde med Furs Bryghus støttet et formidlingsprojekt omkring Knudeklint og det særlige molerlandskab, som nu kandiderer til at komme på UNESCOs verdensarvliste. Projektet ligger under Realdanias kampagne, Stedet Tæller, og har fået 2,5 mio. kr. herfra.
Tilbage ved færgelejet fortæller en stander med en digital skærm om mulighederne og aktiviteterne på ”Danmarks dejligste ø”. Også standeren skilter med, at den er rejst med støtte fra en fond. Og igen er det øens gamle sparekassefond.