A. P. Møller Fondens bevilling til genetablering af en ridebane på Fredensborg Slot er en af de fondsbevillinger med relation til kongehuset, som er blevet omtalt i flere medier.
Fælles for mediernes dækning af ridebanedonationen er, at den bliver omtalt som en gave til kronprinsen i anledning af hans 50-års fødselsdag i 2018.
Som tidligere beskrevet her i Fundats fremhæver sociolog og lektor Christoph Houman Ellersgaard, der forsker i magteliter på CBS, netop denne bevilling som et eksempel på en relation mellem en fond og kongefamilien, hvor fonden sætter noget i værk for at ’please’ den royale familie. Og det er et problem, mener han, fordi det kan bidrage til at svække fondenes legitimitet i den brede befolkning:
”Sådanne eksempler kan måske prikke til nogle menneskers retfærdighedsfølelse, og folk vil begynde at spørge sig selv, om den måde, fondene prioriterer på, nu også er god, eller om der er nogen, der er mere værdigt trængende end ridehestene på Fredensborg? Sagerne kan simpelthen forstærke den fornemmelse, som nogle mennesker har af, at fondene har et snævert fokus på behovet hos personer i den øvre middelklasse og i eller nær eliten,” fortalte Christoph Houman Ellersgaard.
Kongehuset ikke bevillingsmodtager
Men ifølge A. P. Møller Fonden var der ikke tale om en bevilling til kronprinsen eller kongehuset.
”Fonden uddeler bredt til gavn for det danske samfund. Udover uddannelse, forskning, kultur og forskellige sociale tiltag, støttes også op om den danske bygningskulturarv i bred forstand. Fonden støtter således ofte restaurering af historiske bygninger, parker og anlæg mm. Det sker over hele landet. På den konkrete forespørgsel vedrørende anlæg ved Fredensborg Slot vil jeg henvise til Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside. Slots- og Kulturstyrelsen var ansøger og modtager af bevillingen,” skriver fondsdirektør Mads Lebech i et emailsvar til Fundats.
I forbindelse med afslutningen af ridebaneprojektet i 2020 udsendte kongehuset en nyhed om projektet. Her fremgår Slots- og Kulturstyrelsens rolle i genetableringen også:
”Banen har i mange år været nedlagt, men i anledning af Hans Kongelige Højhed Kronprinsens 50-års fødselsdag den 26. maj 2018 bevilgede bestyrelsen for A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal et beløb til etablering af den historiske gamle ridebane. Desuden bevilgede fonden midler til istandsættelse af dele af Lange Stald ved Fredensborg Slot. Det seneste år er projektet blevet udført af Slots- og Kulturstyrelsen, og i april måned var genetableringen færdiggjort.”
Bredt almennyttigt anvendelsesformål
Mads Lebech ønsker ikke at stille op til interview eller at indgå i en dialog om almennyttebegrebet. Netop opfattelsen af fonde som værende almennyttige bliver, ifølge Christoph Ellersgaard, udfordret i den almindelige borgers øjne, når historier som den om ridebanen dukker op i eksempelvis både Berlingske og Ekstra Bladet. I begge medier bliver projektet beskrevet som en gave til kronprinsen og det omtales i sammenhæng med familiens interesse for at ride.
Men fondsdirektøren tilføjer på email:
”Fonden støtter almennyttige projekter. Og som det fremgår tydeligt, af den hjemmeside I nævner [kongehusets, red.], så blev donationen givet til Slots- og Kulturstyrelsen i anledning af H.K.H Kronprinsens 50-års dag og med et bredt almennyttigt anvendelsesformål. Så der var ikke tale om en privat gave.”
I nyheden fra kongehuset fremgår da også, at ridebanen på Fredensborgs Slot udover den kongelige familie er tiltænkt flere brugere:
”Den genetablerede historiske ridebane og Lange Stald vil fremover benyttes af både Den Kongelige Stald-Etat, Gardehusarregimentet og den kongelige familie. For kort tid siden prøvede et par af Stald-Etatens hvide kladruberheste for første gang ridebanen, der efter internationale mål for en dressurbane måler 20 gange 60 meter,” fremgår det af nyheden på kongehusets hjemmeside.