Som altid kommer vi vidt omkring i Fundats’ guidede rundtur blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid – både i forhold til beløbsstørrelse, geografi og typen af støttede projekter.
Vi lægger for hos Augustinus Fonden, som på det seneste bestyrelsesmøde foretog samlede uddelinger for 33 millioner kroner til 35 projekter inden for kunst, kultur og sociale indsatser.
Der blev blandt andet givet tilsagn om støtte til ni kirkeprojekter, heriblandt ét uden for Danmarks grænser, nemlig i Kristianstad i Sverige. Kristianstad blev grundlagt i 1614 af den danske kong Christian IV, som kort efter igangsatte byggeriet af en storslået katedral. I dag, næsten 400 år efter at orglet blev færdiggjort, står Kristianstad Kirke overfor en omfattende istandsættelse og rekonstruktion af orglet, og det projekt støtter Augustinus Fonden med to millioner kroner.
Blandt de øvrige kirker, der har fået fondspenge, er Nørlem Kirke, hvor kalkmalerier og historisk inventar skal restaureres, og Nørre Jernløse Kirke, som skal i gang med at istandsætte flere bevaringsværdige kalkmalerier.
Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet får 3,5 millioner kroner til digitalisering og online-tilgængeliggørelse af Grundtvigs upublicerede manuskripter, mens kunstmuseet Louisiana modtager tre millioner kroner til et bæredygtighedsprojekt i perioden 2023-25. Projektet omfatter blandt andet et nyt solcelleanlæg.
På det sociale område er modtagerne af penge fra Augustinus Fonden blandt andre Blå Kors Danmark, som får 342.000 kroner til opsøgende arbejde på gaden i Aarhus blandt hjemløse og udsatte unge.
Festugeåbning med afsæt i FN’s verdensmål
Vi bliver i Aarhus, hvor Aarhus Festuge inviterer til uofficiel åbning af festugen i Tivoli Friheden torsdag den 24. august.
Publikum kan ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Festuge forvente et lidt anderledes arrangement end de traditionelle koncerter, som normalt er i centrum ved festugestartskuddet. I år bliver der tale om et både underholdende, oplysende og publikumsinvolverende sceneshow, som tager afsæt i FN’s 17 verdensmål.
Aftenen bliver ikke mindre smuk eller fællesskabende af, at vi samles i Tivoli Friheden til et show om vores fælles fremtid
Rikke Øxner – Direktør, Aarhus Festuge
”Vi er utroligt stolte af det store fællesskab og de magiske aftener, man forbinder med festugens uofficielle åbning. I år ser vi frem til at tilbringe den med Teatret Svalegangen og deres imponerende projekt United Change. Og aftenen bliver ikke mindre smuk eller fællesskabende af, at vi samles i Tivoli Friheden til et show om vores fælles fremtid”, siger Rikke Øxner, der er direktør for Aarhus Festuge.
Per Vers er konferencier og The Antonelli Orchestra aftenens husorkester, når scenen indtages af blandt andre Aarhus Gospel Singers, luftkunstneren Ester Wrobel og Holstebro Dansekompagni. Derudover vil navnene i løbet af sommeren blive afsløret på to danske popstjerner, som også optræder ved showet.
Den uofficielle festugeåbning arrangeres i samarbejde mellem Aarhus Festuge, Teatret Svalegangen og Tivoli Friheden og med støtte fra Salling Fondene.
14 mio. kr. til nytænkende museumsprojekter
Hvilke roller spiller mundtlige overleveringer og familiearkiver i historieforståelsen i Grønland, Island, Danmark og på Færøerne? Kan historiske dramaer fra Kina, Japan og Sydkorea kombineret med animationsudvikling aktualisere en gammel Østasiensamling og tiltrække et yngre publikum? Og hvordan kan stueplanternes indtog i de danske hjem og interiørmalerier i 1800-tallet skabe nye modeller for museumspædagogik og publikumsengagement?
Sådan lyder omdrejningspunkterne for de tre projekter, som Velux Fonden i år giver bevillinger på samlet 14 millioner kroner til under fondens museumsprogram.
Det overordnede formål med programmet er at styrke forskningen og nytænke formidlingen på landets museer.
”Forskning og formidling er hinandens nødvendige forudsætninger i museernes udvikling. Uden forskning stivner museerne i forældet viden og utidssvarende formidlingsformer, og uden nytænkt, engagerende formidling bliver ny forskningsviden ikke omsat til bred almennytte og en styrket demokratisk samtale. De tre projekter sammentænker på originale måder forskning og formidling i én og samme proces med omdrejningspunkt i inddragelse af borgernes egne erfaringer og oplevelser undervejs i processen. Dermed baner de vej for nye perspektiver og bredere dialoger om vigtige aktuelle spørgsmål og samfundsudfordringer,” siger programchef for Velux Fondens humanvidenskabelige uddelingsområde Henrik Tronier i en nyhed på fondens hjemmeside.
Det er sidste gang, der bliver uddelt bevillinger under fondens museumsprogram, der har kørt siden 2014. Siden programmets start har Velux Fonden givet godt 143 millioner kroner til 31 museumsprojekter rundt omkring i Danmark.
Støtte til forebyggelse af psykisk mistrivsel
Vi bliver en stund ved Velux Fonden, som også netop har offentliggjort sin støtte på samlet 27,9 millioner kroner til syv projekter, der forebygger og reducerer psykisk mistrivsel.
Velux Fonden har gennem flere år støttet udviklingen af nye indsatser i civilsamfundet til gavn for mennesker i psykisk mistrivsel. I 2022 blev støtten udvidet til at omfatte metodeudvikling af samarbejdet mellem indsatser i civilsamfundet og kommuner/regioner.
Vi ønsker at være med til at give civilsamfundet og offentlige indsatser ny viden og indsigt, der kan kvalificere indsatsen for mennesker i psykisk mistrivsel
Vibeke Lybecker – Programchef, Velux Fondens sociale uddelingsprogram
Under temaopslaget ’Psykisk mistrivsel’ fik syv projekter i efteråret bevillinger til at bygge bro mellem indsatser og skabe aktiviteter, der fremmer trivsel og mental sundhed. Interessen for opslaget og behovet for initiativer var så stort, at der blev lanceret et opfølgende temaopslag ’Mental trivsel’, og det er i den forbindelse, at syv projekter nu modtager bevillinger.
”Vi ønsker at være med til at give civilsamfundet og offentlige indsatser ny viden og indsigt, der kan kvalificere indsatsen for mennesker i psykisk mistrivsel. De syv udvalgte projekter bidrager både til socialområdets og den enkeltes udvikling. Vi glæder os til at følge projekternes vigtige arbejde med at få unge og voksne i psykisk mistrivsel med i hverdagslivets fællesskaber,” siger programchef Vibeke Lybecker fra fondens sociale uddelingsprogram.
DR Symfoniorkestret får flere gæstekunstnere
Alle i Danmark skal have mulighed for at opleve de største internationale kunstnere inden for den klassiske, symfoniske musik. Og hvis man har lang vej til de store koncertsale, bliver det snart også muligt at opleve dem i biograferne rundt om i hele landet.
Det er visionen bag en større indsats, som over fire år skal bringe lyden af store klassiske kunstnere og DR Symfoniorkestret ud til publikum i hele Danmark. En bevilling på 13,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden har gjort projektet muligt, skriver DR i en pressemeddelelse.
Frem for alt vil det være en fornem gave til publikum i hele landet, som vil få en unik mulighed for at opleve tidens store navne
Kim Bohr – Chef, DR Koncerthuset
Indsatsen har titlen ’De største kulturoplevelser for alle’, og omdrejningspunktet er koncerter med en række af den klassiske musiks helt store navne, som det ellers sjældent lykkes at få til Danmark.
”Det er helt afgørende for os, og en del af vores eksistensberettigelse, at dele musik af højeste kvalitet, så alle, der har lyst, får de bedst mulige oplevelser live i Koncerthuset, på radio og tv, digitalt – og gerne i den lokale biograf. For i biografen er oplevelsen næsten som at være der selv,” siger Kim Bohr, der er chef for DR Koncerthuset.
Ifølge Kim Bohr gør A.P. Møller Fondens støtte, at DR Symfoniorkestret får mulighed for at invitere kunstnere i en liga, som normalt er uden for orkestrets rækkevidde.
”Det vil dels inspirere og løfte orkestret, og dels være med til at styrke vores position i det internationale kulturliv. Men frem for alt vil det være en fornem gave til publikum i hele landet, som vil få en unik mulighed for at opleve tidens store navne,” siger Kim Bohr.
Soldrevne vandsystemer til fattige områder i Indien
Vi slutter i Indien, hvor flere fattige landsbysamfund i Odisha, Telangana, Andhra Pradesh, West Bengal og Tamil Nadu nu kan se frem til at få bragt rent vand til dørtrinnet.
Poul Due Jensens Fond har netop sendt 4,5 millioner kroner af sted til næste fase af fondens soldrevne vandprojekt i Indien, der siden 2015 har gået under navnet ’100 pumper til 100 landsbyer’.
Til dato har flere end 500 landsbyer haft gavn af vandprojektet. Alene i 2022 har 110 landsbyer i afsidesliggende områder fået adgang til vand nær deres hjem.
Projektet implementeres gennem en partnerskabsmodel, hvor fire lokale ngo’er står for udviklingsarbejdet i de berørte stater, oplyser fonden i en nyhed på hjemmesiden.