Filantropiske fondes rolle i de nordiske samfund var det gennemgående tema, da godt 90 deltagere fra 50 fonde i Finland, Sverige, Norge og Danmark mødtes til Nordic Foundations Network Meeting i Stockholm. Det var det hidtil højeste deltagerantal i det nordiske fondsforum.
”Jeg er meget imponeret og glad over at se denne stigende interesse for nordiske fondsaktiviteter. Netværk er vigtigt, og jeg tror, at netværk i kombination med systematisk og målorienteret ’peer learning’ og praktisk fokuserede workshops passer godt til os i de nordiske lande. Det er højst sandsynligt en af årsagerne til den stigende deltagelse i de nordiske møder,” sagde direktør Göran Blomqvist fra Riksbankens Jubileumsfond, der var vært for mødet sammen med Bikubenfonden, Gjensidigestiftelsen og Kone Foundation.
Det var tredje gang det nordiske netværksmøde blev afholdt, men første gang med dansk deltagelse. I alt havde 22 repræsentanter fra 13 danske fonde benyttet muligheden for at mødes med danske og nordiske kolleger.
”Den store deltagelse vidner om en øget nysgerrighed på hinanden som nordiske fonde og en interesse for samarbejde og videndeling på tværs. De nordiske fonde har en stærk velfærdsstat til fælles. Her adskiller vi os markant fra de øvrige europæiske lande og fra den inspiration, vi kan få fra andre udenlandske fonde i f.eks. USA. Vi kan som danske fonde lære af de andre nordiske fonde og selv bidrage med inspiration, der hvor vi er stærke – bl.a. i den brede pallette af filantropiske virkemidler,” siger chefrådgiver, Susanne Dahl, fra Bikubenfonden, der var medarrangør fra den danske side.
Fondenes forskelle inspirerer
Stigende forventninger til filantropiske fonde er en af de centrale fælles udfordringer, som de nordiske fonde står overfor, påpegede Göran Blomqvist fra Riksbankens Jubileumsfond. Og det øger behovet og interessen for videndeling.
”En anden faktor er naturligvis, at vi oplever stadige forandringer af den kontekst, vi som fonde og andre filantropiske organisationer opererer i. Hastigheden er stigende, nye emner kommer på dagsordenen og omverdenens krav om nye initiativer fra den filantropiske sektor bliver større. Vi møder udfordringerne inden for kunst og kultur, katastrofehjælp, migration og social inklusion, ligestillingsspørgsmål, menneskerettigheder, forskning og innovation – for blot at nævne nogle af dem,” sagde Göran Blomqvist.
Han gav desuden et bud på, hvad der skal til, for at fondene kan handle i forhold til de nye udfordringer:
”Vi er nødt til at forbedre vores analyser og prognoser – det er helt sikkert. I en kompleks verden, som den vi står i, er diversitet i den nordiske fondssektor et aktiv. Diversiteten giver os inspiration til nye måder at tænke og handle på og vilje til at teste nye modeller,” sagde Göran Blomqvist.
Netop de mere konkrete handlemåder og metoder var også omdrejningspunkt for flere af indlæggene på netværksmødet. Eksempelvis var der både eksterne oplæg og workshops om emnerne katalytisk filantropi og bæredygtige investeringer.
Direktør i Helsefonden, Hanne Jervild deltog sammen med sin kollega fra fonden, programleder Anne Slot Einarsson.
”For os er det primært netværksdelen, der er vigtig. Der var nogle interessante oplæg, men det der gav os mest var workshop-delen, hvor man knytter kontakter og får nogle diskussioner i gang, og det er ofte dem, der rykker noget,” siger direktør i Helsefonden, Hanne Jervild.
Hanne Jervild var med på workshoppen om katalytisk filantropi, hvor hun fortalte om Helsefondens erfaringer med collective impact, som arbejdsmetode i forbindelse med fondens samarbejdsprojekt med Helsingør Kommune. Projektet går ud på at bryde den negative sociale arv for børn fra udsatte familier og samtidig at skabe bedre trivsel for overvægtige børn.
”Vi har arbejdet med at omsætte collective impact, som er en engelsk-amerikansk metode, til en dansk kontekst, der passer til den danske velfærdsmodel. Der var stor diskussion og spørgelyst. Vi er jo ikke særlig mange ansatte i Helsefonden, og jeg tror blandt andet, det kan være interessant for andre at høre om, hvordan man alligevel kan opnå gode resultater med den slags langsigtede partnerskabsbaserede projekter, uden at det er særligt dyrt for fonden,” siger Hanne Jervild.
Filantropi og skadelige investeringer
Der var også inspiration at hente uden for fondsverdenen, blandt andet i kraft af et tankevækkende oplæg om fondes kapitalforvaltningsmuligheder fra investeringsekspert og partner i Summa Equity, Reynir Indahl, som har specialiseret sig i ansvarlige og bæredygtige investeringer.
”I gør et fantastisk arbejde på det filantropiske område til gavn for samfundene i alle de nordiske lande. Med uddelinger for mellem 20 og 30 milliarder kroner er I med til at skabe en bedre verden. Men det er en dråbe i havet i forhold til, hvad I kunne gøre, hvis I brugte de balanceposter I sidder på. Jeres samlede balancesum er måske i omegnen af 1.000 milliarder kroner. Men er de penge i virkeligheden med til at gøre mere skade ved at trække verden i en ikke-bæredygtig retning?” spurgte Reynir Indahl i sit indlæg.
Han argumenterede for, at selvom størstedelen af deltagerne på mødet nok beskæftigede sig med fondenes programområder, så burde fondene interessere sig mere for at skabe gode resultater ved at placere kapitalformuerne i innovative virksomheder, der skaber produkter, som er med til at løse verdens sociale og miljømæssige problemer. Det er nemlig samtidig en god forretning, forklarede Reynir Indahl:
”Man hører stadig, at hvis man ønsker at lave sociale eller miljømæssigt bæredygtige investeringer, så må man acceptere lavere afkast. Men der er efterhånden flere store undersøgelser, der viser at bæredygtige impact investeringer giver lige så højt afkast, som almindelige investeringer i de samme aktivklasser. Der er ikke noget trade off,” sagde han.
På trods af provokationerne som blev bakket op af indlæg fra Sveriges statslige miljøfond, Mistra og Gjensidigestiftelsen, som begge har gode erfaringer med en kapitalforvaltning, som også tager hensyn til fondenes bredere interessentkreds, så var der efterfølgende ikke den store diskussionslyst at spore blandt deltagerne. Heller ikke den senere workshop om bæredygtige investeringer kunne på forhånd trække mange tilmeldinger.
Efter to dages mødeprogram kan Bikubenfondens Susanne Dahl gøre status over det første Nordic Foundation Network Meeting med dansk deltagelse.
”Netværksmødet er med til at bygge bro og forkorte afstanden mellem de nordiske fonde i hverdagen. Vi kan allerede nu konstatere, at mødet har resulteret i nye kontakter, og at der er skabt åbninger for konkrete samarbejder. Netværksmøderne er værdifulde, fordi de giver ny inspiration og øger dialogen,” siger hun
Udover Helsefonden og Bikubenfonden var den danske fondsbranche repræsenterer ved 15. Juni Fonden, A.P. Møller Fonden, Bevica Fonden, Carlsbergfondet, Færchfonden, Lauritzen Fonden, Lokale og Anlægsfonden, Lundbeckfonden, Poul Due Jensens Fond, Realdania og Velux Fonden.