
Den ene elsker at lave eksperimenter i klasselokalet med skolebørnene. Den anden har et særligt blik for, at også udfordrede elever skal have udbytte af undervisningen.
Fælles for Tove Christensen, der er lærer i udskolingen på Rådmandsgades Skole i København i fysik/kemi og i biologi, og Ken Holst, som underviser i samme fag på Nydamskolen i Vester Sottrup i Sønderborg Kommune, er, at de begge er modtagere af Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris 2020.
Ifølge den erhvervsdrivende fond er elevers interesse for naturfag i høj grad produktet af de undervisere, som de til daglig møder i folkeskolen. Er naturfagslærerne rigtig gode og forstår at få eleverne til at elske biologi, kemi og fysik, kan det præge unge mennesker i en sådan grad, at det kommer til at have indflydelse på deres karrierevalg i gymnasiet og senere i livet.
Derfor ønsker Novo Nordisk Fonden hvert år at begave og rette fokus mod to lærere og to skoler – én øst og én vest for Storebælt – som er særligt gode til at vække børnenes begejstring for naturfag. Hver pris består af 250.000 kroner, hvor 50.000 kroner er en personlig pris til læreren, mens 200.000 kroner går til den skole, læreren underviser på.
Først praksis og så teori

Tove Christensen, der i ni år har haft Rådmandsgades Skole som sin arbejdsplads, oplever, at mange elever efter folkeskolen vælger at gå ad naturvidenskabelige veje i gymnasiet og senere hen på universiteterne.
Tove Christensens ‘hemmelighed’ i forhold til at gøre eleverne interesserede i naturfag ligger ifølge hende selv i den måde, som hun går til undervisningen på. I stedet for først at fortælle eleverne om en teori og derefter udfolde den i praksis, vender hun tingene på hovedet.
”Når klassen starter på et nyt emne i undervisningen, begynder vi med at lave eksperimenter. Det giver eleverne mulighed for at bruge deres egne iagttagelser til at tale om det fænomen, vi betragter. Vi taler om, hvordan vi kan forstå det, vi oplever, og jeg introducerer teoretiske modeller for fænomenet. Så undersøger vi nærmere og laver flere eksperimenter, indtil eleverne til sidst læser tekster om emnet. Det, har jeg fundet ud af, fungerer rigtig godt for eleverne i forhold til at forstå og interessere sig for naturfag,” siger Tove Christensen i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
Det er endnu ikke afgjort, hvad Rådmandsgades Skoles andel af prisen skal gå til, men Tove Christensen ser blandt andet gerne, at skolen får udskiftet en del af dens laboratorieudstyr til fysikundervisningen.
Succeser løfter børn både fagligt og socialt
På Nydamskolen i Vester Sottrup har Ken Anker Holst især blik for de sønderjyske elever med særlige udfordringer.
”Børn, der har det svært, håndterer ofte nederlag dårligt, og det stiller specielle krav til undervisningen, så de får nogle succeser. Hvis man vil lave noget med de her børn, skal man være meget velforberedt og have testet eksempelvis sine forsøgsopsætninger igennem 100 gange for at sikre sig, at de virker, og eleverne kan få en succesoplevelse. Til gengæld kan succeserne også være med til at løfte børnene ikke bare fagligt, men også socialt,” siger Ken Anker Holst.
Ken Anker Holst planlægger at bruge bevillingen fra Novo Nordisk Fonden til at lave nye faciliteter til undervisning i biologi og kemi.
”Pengene kommer som en helt uventet og kærkommen gestus, fordi det ofte er meget svært at få vores begrænsede midler til at række til alt det, som vi gerne vil gøre for og med eleverne,” siger Ken Anker Holst.
Også pris til underviser på læreruddannelsen
Ud over naturfagslærerprisen har Novo Nordisk Fonden også netop uddelt sin årlige pris til en naturfagsunderviser på læreruddannelsen. Her går 2020-udgaven af prisen på 250.000 kroner til lektor Steffen Elmose.
Steffen Elmose har de seneste 15 år undervist lærerstuderende i biologi og natur/teknologi på Professionshøjskolen UCN i Aalborg, og hans altid høje engagement er blandt årsagerne til, at han modtager Novo Nordisk Fondens pris til naturfagsundervisere på læreruddannelsen.
En af måderne, Steffen Elmose engagerer og inspirerer sine studerende på, er ved at tage dem med på ekskursioner og studieture, så de lærer i andre rammer end et klasselokale.
Novo Nordisk Fonden fremhæver endvidere Steffen Elmose som en prominent figur i det naturfagdidaktiske miljø inden for professionshøjskolerne. Her har han blandt andet været redaktør på tidsskriftet Studier i Læreruddannelse og Profession, som han var med til at starte.