Jørgen Ejbøl afviser medarbejderrepræsentanter i Jyllands-Postens Fond

Medarbejderne hos JP/Politikens Hus vil gerne i bestyrelsen hos ejeren Jyllands-Postens Fond, men den indflydelse må de se langt efter. Ifølge fondsformand Jørgen Ejbøl kan medarbejdere i bestyrelsen nemlig true fondens status som fri og uafhængig. Bladfonde er dog ikke længere undtaget fra medarbejder-regler i erhvervsfondsloven.

"I en me­di­e­virk­som­hed som Jyl­lands-Po­sten er me­d­ar­bej­der­ne det vig­tig­ste rå­stof. Der­for vil det væ­re na­tur­ligt, at de og­så er at fin­de i fonds­be­sty­rel­sen," si­ger jour­na­list Mi­cha­el Sten­vei, der er for­mand for Den Jour­na­li­sti­ske Grup­pe på Jyllands-Posten.

Der var dra­ma i me­di­e­ver­de­nen, da In­si­de­Bu­si­ness for ny­lig kun­ne af­slø­re, at Jyl­lands-Po­stens Fond i 2022 smi­der den ru­ti­ne­re­de me­di­e­mand Lars Munch på po­r­ten som for­mand for me­di­e­sel­ska­bet JP/Politikens Hus A/S, som fon­den ejer halv­de­len af.

I ste­det vil fon­den er­stat­te Lars Munch med den tid­li­ge­re ge­ne­ral knap og så pu­bli­ci­stisk er­far­ne Pe­ter Bartram.

“En na­tur­lig fort­sæt­tel­se af et lø­ben­de ge­ne­ra­tions­skif­te,” for­kla­re­de Jyl­lands-Po­stens Fonds for­mand Jør­gen Ejbøl til Fi​nans​.dk, da han er­stat­te­de 62-åri­ge Munch med 59-åri­ge Pe­ter Bartram.

Men dra­ma­tik­ken hand­le­de ik­ke kun om for­mand­spo­sten. I kølvan­det på ud­skift­nin­gen af Lars Munch gik me­d­ar­bej­de­re i ret­te med Jør­gen Ejbøl og ef­ter­ly­ste, at han fulg­te sin egen idé om et ge­ne­ra­tions­skif­te til dørs ved at la­de me­d­ar­bej­de­re sid­de med i be­sty­rel­sen hos Jyl­lands-Po­stens Fond på sam­me må­de som i Po­li­ti­ken-Fon­den, som er den an­den sto­re ejer­fond bag JP/Politikens Hus A/S.

“Lad os få det ge­ne­ra­tions­skif­te. Start med ejer­fon­de­ne selv. JP/Pol er et æg­te­skab. Det kræ­ver, at man lyt­ter til hin­an­den – bå­de le­del­se og an­sat­te. Lad os star­te med at få me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­tan­ter i Jyl­lands-Po­stens Fond,” skrev Po­li­ti­kens de­ba­tre­dak­tør Magnus Bar­søe på Twitter.

For­mand for Den Jour­na­li­sti­ske Grup­pe på Mor­ge­na­vi­sen Jyl­lands-Po­sten, Mi­cha­el Sten­vei, er enig og uddyber:

”I en me­di­e­virk­som­hed som Jyl­lands-Po­sten er me­d­ar­bej­der­ne det vig­tig­ste rå­stof. Der­for vil det væ­re na­tur­ligt, at de og­så er at fin­de i fonds­be­sty­rel­sen. Vi kan kun støt­te det ge­ne­ra­tions­skif­te, som Jør­gen Ejbøl gør sig til varm for­ta­ler for. Ti­der­ne skif­ter, og en na­tur­lig del af den ajour­fø­ring vil – set fra me­d­ar­bej­der­nes si­de – væ­re at ind­dra­ge me­d­ar­bej­der­si­den i Jyl­lands-Po­stens Fond,” si­ger Mi­cha­el Sten­vei til Fundats.

Fri og uafhængig

Iføl­ge Jør­gen Ejbøl er det imid­ler­tid ik­ke en god idé at åb­ne be­sty­rel­ses­lo­ka­let, så Jyl­lands-Po­sten kan få me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­tan­ter i bestyrelsen.

"Det er hi­sto­risk så­dan, at Jyl­lands-Po­sten har fra­valgt at ha­ve me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­tan­ter i fon­den. Det går man­ge, man­ge år til­ba­ge. Og det skyl­des, at Jyl­lands-Po­stens Fond på det tids­punkt ik­ke øn­ske­de at få re­præ­sen­ta­tion fra fag­for­bund el­ler Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning for den sags skyld. Der­for øn­ske­de man ik­ke no­gen re­præ­sen­ta­tion – hel­ler ik­ke fra me­d­ar­bej­de­re – så­le­des at fon­den stod helt frit og uaf­hæn­gigt. Det er gan­ske en­kelt for­kla­rin­gen – den er hver­ken kor­te­re el­ler læn­ge­re end som så­dan," si­ger Jør­gen Ejbøl.

Jør­gen Ejbøl, det er en hi­sto­risk for­kla­ring fra man­ge år til­ba­ge. Men du ta­ler om et ge­ne­ra­tions­skif­te. Hvad si­ger du til, at me­d­ar­bej­der­ne fra Jyl­lands-Po­sten selv øn­sker at sid­de i fondsbestyrelsen?

"Vi øn­sker ik­ke at æn­dre på fon­dens ar­bejds­fa­con. Sim­pelt­hen," si­ger Jør­gen Ejbøl.

Så det er fonds­be­sty­rel­sen, som væl­ger at si­ge: Vi skal ik­ke ha­ve me­d­ar­bej­de­re i fondsbestyrelsen?

"Det er kor­rekt for­stå­et," si­ger Jør­gen Ejbøl.

Po­li­ti­ken-Fon­den har me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­tan­ter i be­sty­rel­sen, så her må man se nog­le for­de­le i det. Kun­ne der ik­ke væ­re lig­nen­de for­de­le hos jer?

“Det vil jeg ik­ke dis­ku­te­re med dig, for­di vi har truf­fet den helt prin­ci­pi­el­le be­slut­ning for man­ge, man­ge år til­ba­ge, og den ser vi in­gen grund til at æn­dre på," si­ger Jør­gen Ejbøl.

Ar­gu­men­tet om, at Jyl­lands-Po­stens Fond står fri­e­re og me­re uaf­hæn­gigt uden me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­ta­tion fin­der Mi­cha­el Sten­vei dog ik­ke overbevisende.

”Jeg kan ik­ke se, hvor­dan en me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­ta­tion i Jyl­lands-Po­stens Fond på no­gen må­de vil be­ty­de, at fon­den ik­ke er fri og uaf­hæn­gig i sit vir­ke. Po­ul Due Jen­sens Fond har f.eks. me­d­ar­bej­der­ne med i fon­den, uden at det sy­nes at på­vir­ke dens hand­le­kraft og uaf­hæn­gig­hed. Der­for vir­ker det som et let­købt ar­gu­ment,” si­ger Mi­cha­el Stenvei.

Ingen særregler for bladfonde

Når Politiken–Fonden, men ik­ke Jyl­lands-Po­stens Fond, har me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­tan­ter i be­sty­rel­sen, skyl­des det kort for­talt en kul­tur­for­skel, si­ger fle­re me­d­ar­bej­de­re i koncernen.

Si­den JP/Politikens Hus A/S blev til ved en fu­sion i 2003, har lov­giv­nin­gen på om­rå­det imid­ler­tid og­så æn­dret sig.

Før den se­ne­ste stør­re æn­dring af er­hvervs­fonds­lo­ven i 2014 kun­ne me­d­ar­bej­de­re hos net­op me­di­e­virk­som­he­der kon­trol­le­ret af fon­de ik­ke kræ­ve at sid­de i be­sty­rel­sen i fonden.

Si­den 1991 hav­de de så­kald­te blad­fon­de nem­lig haft sær­sta­tus som den ene­ste ty­pe er­hvervs­dri­ven­de fond, der var und­ta­get fra lovens reg­ler om me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­ta­tion i koncernbestyrelsen.

“Fonds­dan­nel­ser in­den for dags­pres­sen ind­ta­ger en sær­stil­ling i for­hold til de øv­ri­ge er­hvervs­dri­ven­de fon­de der­ved, at de­res ho­ved­for­mål kun kan til­go­de­ses un­der for­ud­sæt­ning af en vid­træk­ken­de uaf­hæn­gig­hed af pri­va­te, er­hvervs­mæs­si­ge, or­ga­ni­sa­to­ri­ske og of­fent­li­ge in­ter­es­ser,” stod der i lov­be­mærk­nin­ger­ne fra 1991, der af­skar me­d­ar­bej­der­ne fra ret­ten til at sid­de i kon­trol­le­ren­de ejer­fon­des bestyrelser.

Sær­reg­len blev dog af­skaf­fet med er­hvervs­fonds­lo­ven fra 2014 ef­ter an­be­fa­ling fra det så­kald­te Er­hvervs­fonds­ud­valg i de­res rap­port fra 2012.

“Der er enig­hed i ud­val­get om, at sær­reg­len om blad­fon­de bør op­hæ­ves, så blad­fon­de skal føl­ge de sam­me reg­ler om me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­ta­tion som an­dre er­hvervs­dri­ven­de fon­de. Der er ef­ter ud­val­gets op­fat­tel­se ik­ke læn­ge­re en be­grun­del­se for op­ret­hol­del­se af sær­reg­len,” skrev ud­val­get den­gang.

Al­li­ge­vel kan me­d­ar­bej­der­ne hos JP/Politikens Hus A/S ik­ke kræ­ve at sid­de i be­sty­rel­sen for ejer­fon­de­ne, da in­gen af fon­de­ne på grund af de del­te ejer­skab har be­stem­men­de indflydelse.

"Ved 50-50-ejer­skab har me­d­ar­bej­der­ne ik­ke ret til me­d­ar­bej­der­re­præ­sen­ta­tion, med­min­dre én af ejer­ne kon­kret har den be­stem­men­de ind­fly­del­se. I så fald vil me­d­ar­bej­der­ne ha­ve ret­ten i det sel­skab, der har den be­stem­men­de ind­fly­del­se," si­ger lek­tor Tro­els Mi­cha­el Lil­ja fra Co­pen­ha­gen Bu­si­ness School.

Tre fonde ejer JP/Politikens Hus A/S

Vil du læse artiklen?

Med et abon­ne­ment får du fuld ad­gang til fun​dats​.dk.

Det ko­ster at pro­du­ce­re uaf­hæn­gig og dyb­de­bo­ren­de jour­na­li­stisk. Læs me­re om Fun­dats og se pri­ser­ne for at abon­ne­re her.

Abon­nér

Allerede abonnent? Log ind her:

Annoncespot_img

Skribent

Læs mere om

Kategorier:

Tags:

Læs også

Forsiden lige nu

Kommunikation

Serie: Gode Ramme for Gode Donationer