Den ukronede konge af de erhvervsdrivende fonde anno 2021 hedder Knud. Knud Foldschack.
Han er advokat, kendt i offentligheden for sit arbejde omkring blandt andet Christiania, Ungdomshuset og helt aktuelt Syrien-børnene.
Og så er han forresten i øjeblikket i sammenlagt 20 erhvervsdrivende fondes bestyrelser (se listen i bunden af artiklen).
Dermed er Knud Foldschack – på en suveræn førsteplads – medlem af præcis dobbelt så mange erhvervsfondsbestyrelser som listens anden- og tredjeplads. Titlen som årets fondskonge er derfor ikke til diskussion, og Knud Foldschack tager da også imod med et smil på læben, da han hører om kåringen.
“Det er da pudsigt og overraskende at sidde i flest erhvervsfondsbestyrelser i Danmark,” lyder reaktionen fra Knud Foldschack.
Listens anden- og tredjeplads går til advokat Rasmus Juvik og statsautoriseret revisor Tabita Rachlitz. De sidder begge i bestyrelsen for de ti samme ejendomsfonde, der samlet går under navnet Københavnerfondene. De har til formål at drive ejendomme i hovedstaden for at kunne tilbyde billige lejeboliger.
Min opfattelse er, at et honorar skal være dækkende for f.eks. tabt arbejdsfortjeneste, rejseudgifter, udgifter i forhold til ajourføring og læsning af ansøgninger
Knud Foldschack – Advokat
Netop ejendomme fylder også en del i Knud Foldshacks portefølje af erhvervsfondsbestyrelser, fortæller han.
“Men derudover ligger der jo oftest sociale, kunstneriske og miljømæssige aktiviteter i fondene. Man kunne også kalde dem opstartsfonde. Der er kun få af dem, der er erhvervsmæssigt tunge,” siger Knud Foldshack og nævner Axel Pitzner Fonden som det primære eksempel på en tungere fond.
Fondens historie går tilbage til 1950erne, hvor Axel Gustav Pitzner grundlagde Pitzner Auto og senere hen Axel Pitzner Fonden, der beskæftiger sig med aktivt ejerskab af danske virksomheder og ejendomsinvesteringer.
Erhvervsdrift i den tunge ende finder man til gengæld en del af på listens fjerdeplads. Her lander advokat Marianne Philip med bestyrelsespladser i syv erhvervsfonde.
I fondssektoren forbinder man måske især Marianne Philip med at stå i spidsen for Komitéen for god Fondsledelse foruden hendes plads i ledelsen hos sværvægtere som Novo Nordisk Fonden, Bitten og Mads Clausens Fond og desuden Gerda og Victor B. Strands Fond, hvor hun er formand.
På femtepladsen ligger til gengæld en herre, som for mange nok er lidt af en overraskelse i toppen af listen over danske fondskonger, nemlig den forhenværende popstjerne, nu kreative kommunikationsspecialist, Christian Have. Han sidder i i alt seks erhvervsfondsbestyrelser – heraf i øvrigt i to sammen med Knud Foldschack.
Lavt bestyrelsesvederlag
Skulle nogen få den tanke at interessere sig for, hvad 20 bestyrelsesposter mon indbringer i honorar, så har årets fondskonge svar på rede hånd.
“Man kan selvfølgelig være imponeret over, at jeg sidder i flest bestyrelser. Men hvis man ser på mit honorar per bestyrelse, så tror jeg faktisk, at jeg er tæt på at ligge dårligst. Og ser man på omsætningen samlet i de 20 fonde, så kommer man nok også ned under gennemsnittet,” siger Knud Foldschack.
Han modtog i alt honorarer for 309.000 kroner for sine 20 bestyrelsesposter i erhvervsdrivende fonde, viser regnskaberne.
“Så jeg sidder der ikke for pengenes skyld,” siger han.
Til gengæld er fondene en kilde til indtægt på anden vis, fremgår det samtidig af regnskaberne. I en del tilfælde leverer Knud Foldschack nemlig ydelser som ‘almindelig rådgivning’ eller ‘administration’ til fondene. De ydelser betalte Fonden Fristaden Christiania eksempelvis 1,2 mio. kr. for i 2020, mens Solhvervfonden betalte 743.000 kr. og Ejendomsfonden Mændenes Hjem betalte 433.000 kr.
I alt leverede Knud Foldschack enten personligt eller gennem sit advokatpartnerselskab således ydelser for i alt 3,2 mio. kr. til de erhvervsfonde, som han sidder i bestyrelsen for, viser 2020-regnskaberne.
Hvad er din vederlagspolitik - hvordan skelner du mellem bestyrelseshonorar og særskilte ydelser?
“Jeg mener egentlig, at går man ind i en bestyrelse, så skal man have et honorar. Ikke et stort honorar, men dog et honorar. Så kan man nemlig et eller andet sted forvente, at folk gør en indsats. Og min opfattelse er, at et honorar skal være dækkende for f.eks. tabt arbejdsfortjeneste, rejseudgifter, udgifter i forhold til ajourføring og læsning af ansøgninger. Men hvis man bliver bedt om decideret at bruge arbejdstimer, som man ellers ville have brugt på noget andet, så skal man selvfølgelig have mulighed for at få betaling for det. Jeg mener egentlig ikke, at det er så svært. Vi, der arbejder med fonde, ved jo alle sammen godt, hvad der er bestyrelsesarbejde, og hvad der ikke er,” siger Knud Foldschack.
Og så er det jo en meget rar måde at kunne stille lidt gratis bistand til rådighed på
Knud Foldschack – Advokat
Hvordan sikrer du transparens om, at ydelserne er leveret på markedsvilkår?
“Ved at aftale en pris og fremlægge, hvad man laver. I forhold til eksempelvis Fonden Fristaden Christiania er der indgået en administrationsaftale, hvor vi administrerer hele fondens økonomi – en juridisk aftale, som indgås år for år, og som aftales inden året begynder. Og der er nok ikke nogen, der er i tvivl om, at det ville blive dyrere, hvis en anden advokat skulle lave det. Kort sagt handler det om forudgående aftaler og opgavebeskrivelser,” siger Knud Foldschack.
Du ligger suverænt i spidsen på listen. Har du tid til at sidde i så mange fonde?
“Ja, det har jeg. De fleste af fondene er jo små fonde, som er kulturelt og socialt relateret. En fond som C:ntact Fonden er en lille bitte teaterfond, hvor jeg jo ikke ligefrem står på scenen hver aften. Fonden Fristaden Christiania og Axel Pitzner Fonden er jo nogle af de store, men i flere af fondene holder vi kun ét til to møder om året. Det er almennyttige igangsætterfonde, og jeg kan se, at jeg får honorar i seks af bestyrelserne, men ikke noget honorar i de øvrige 14. Så det er da selvfølgelig lidt morsomt at være den i Danmark, der sidder i flest erhvervsdrivende fonde – jeg er bare ked af, at det ikke giver lidt mere,” siger Knud Foldschack.
Hvordan er du egentlig havnet i så mange bestyrelser?
“Jeg er vel en person, som er lidt kendt inden for de her områder. Når man arbejder med de sociale og kulturelle områder, så kommer man jo i kontakt med en masse mennesker, som ønsker at sætte nogle ting i gang, og som i den forbindelse spørger, om man kunne tænke sig at sidde i bestyrelser og hjælpe tingene på vej. Og så er det jo en meget rar måde at kunne stille lidt gratis bistand til rådighed på,” slutter Knud Foldschack.