Hun er både analytisk og velformuleret i bestyrelsesarbejdet. Hun har modet til at sige, hvad hun mener, og peger også på de ømme punkter – på en konstruktiv måde. Samtidig er hun i besiddelse af en no-nonsense personlighed, som gør hende respekteret og velegnet som rollemodel for fremtidens bestyrelsesmedlemmer og ledere.
Sådan lød en del af juryens begrundelse, da den administrerende direktør i Lundbeckfonden og næstformand i blandt andet Ørsteds bestyrelse, Lene Skole, i 2016 fik overrakt bestyrelsesprisen ’Women’s Board Award’ af Kronprinsesse Mary.
Som Fundats kan fortælle i en anden artikel i dagens nyhedsbrev, er 64-årige Lene Skole – med det fulde navn Lene Skole-Sørensen – ikke kun anerkendt i ord for sine evner. Lundbeckfonden sætter også i kroner og øre særdeles stor pris på Lene Skole, der topper listen som den suverænt bedst lønnede fondsdirektør i Danmark.
Hendes samlede vederlag i 2022 i fonden var på 16,9 millioner kroner, og dermed kom lønnen en halv million højere op end året før, hvor hun vel at mærke også bestred toppositionen i Fundats’ årlige oversigt over fondselitens direktørlønninger.
Hopper vi yderligere ét år tilbage, til 2020, lød den samlede løncheck på 14,2 millioner kroner, og det rakte ’kun’ til en 2. plads. Her blev Lene Skole overgået af daværende direktør for Bitten & Mads Clausens Fond Per Egebæk Have.
Lene Skoles løn afspejler stillingens kompleksitet, kompetencekravet om at være næstformand i tre store datterselskaber og at være ansvarlig for store direkte, finansielle investeringer
Steffen Kragh – Bestyrelsesformand, Lundbeckfonden
Når Lundbeckfonden, som i 2022 uddelte 550 millioner kroner til forskning inden for biomedicin og sundhedsvidenskab, vælger at aflønne sin direktør så eksorbitant, hænger det sammen med de ansvarsområder, hun har, lød forklaringen sidste år fra bestyrelsesformand Steffen Kragh.
Han understregede over for Fundats, at Lene Skole ikke kun er chef for en af Danmarks største uddelere til dansk sundhedsvidenskabelig forskning, men samtidig er CEO for en stor erhvervskoncern, der består af børsnoterede virksomheder og en global portefølje af biotek- og sundhedsvirksomheder.
”Lene Skoles løn afspejler stillingens kompleksitet, kompetencekravet om at være næstformand i tre store datterselskaber og at være ansvarlig for store direkte, finansielle investeringer. Det er i Lundbeckfonden samlet under CEO at være både erhvervsansvarlig og uddelende, og derved adskiller den sig fra en række andre fonde, som aflønner for erhvervsaktiviteten i et holdingselskab,” sagde Steffen Kragh.
Fem år i London
Lene Skole har været administrerende direktør i Lundbeckfonden siden 1. september 2014.
Hendes karriere begyndte lige efter gymnasiet som shippingelev i A.P. Møller - Mærsk. Her steg hun hurtigt i graderne, og i 2000 blev hun tilbudt stillingen som økonomidirektør i Maersk Company Ltd i London. Hun takkede ja og flyttede med sin mand og to børn til London, hvor hun arbejdede de følgende fem år.
”Jeg vil aldrig anbefale nogen at gøre, som jeg har gjort – at gå direkte fra gymnasiet og i lære som shippingelev. Men det kunne man dengang. Dengang søgte A. P. Møller helt bevidst efter helt unge mennesker, fordi de sagde: ’Vi skal nok sørge for, at de får den uddannelse, de skal have’,” sagde hun i et interview med Djøfbladet i 2021.
Da jeg skiftede fra Coloplast til Lundbeckfonden, må jeg indrømme, at jeg tænkte: ’Gad vide, hvordan det kan blive motiverende bare at dele penge ud?’
Lene Skole – Administrerende direktør, Lundbeckfonden
Hjemvendt fra England skiftede hun i 2005 Mærsk-koncernen ud med Coloplast, hvor hun de følgende ni år var koncerndirektør og CFO med ansvar for virksomhedens finanser, inden hun i 2014 efterfulgte Christian Dyvig som administrerende direktør i Lundbeckfonden.
”Da jeg skiftede fra Coloplast til Lundbeckfonden, må jeg indrømme, at jeg tænkte: ’Gad vide, hvordan det kan blive motiverende bare at dele penge ud?’ Men det har jeg fået et andet perspektiv på. Der er nogle aktiviteter – og det er ofte de filantropiske – der har et meget højere formål for os alle sammen, både som mennesker og som samfund, end de kommercielle har,” sagde hun i det samme interview med Djøfbladet.
Ud over sin toppost i Lundbeckfonden er hun næstformand for Komitéen for god Fondsledelse og har samme position i hele fem selskabsbestyrelser: Ørsted og Nordea samt Lundbeck-koncernens egne selskaber Falck, H. Lundbeck og ALK.
Forfremmelsen fra menigt bestyrelsesmedlem til næstformand i Nordens største bank skete i marts i år. Da Lene Skole bare ét år før kom ind i Nordeas bestyrelse, blev hun i en overskrift i dagbladet Børsen omtalt som ”dansk bestyrelsesdronning”.
Benhård forretningskvinde
I et portræt i Kristeligt Dagblad i forbindelse med Lene Skoles 60-års fødselsdag for fire år siden blev hun kaldt en ”benhård forretningskvinde”, og avisen beskrev, at ”hun fylder rummet ud med sin blotte tilstedeværelse”. Det blev dog samtidig understreget, at hun ”vægter diversitet og medarbejderpleje højt”.
Også Berlingske portrætterede Lene Skole, da hun fyldte 60. Her blev hun betegnet som en ”magtfuld erhvervskvinde med meninger” og værende ”blandt de mest magtfulde kvinder i dansk erhvervsliv” – sidstnævnte med direkte reference til kombinationen af CEO-posten i Lundbeckfonden og porteføljen af næstformandsposter i tunge selskaber.
Dét med at være en kvinde med meninger er især kommet til udtryk i debatten om den lave andel af kvinder i toppen af dansk erhvervsliv.
”Det er vigtigt hele tiden at huske på, at den bedste mand til jobbet en gang imellem er en kvinde,” sagde hun for eksempel i forbindelse med sin modtagelse af Women's Board Award.
I fondsdebatten har hun blandt andet, som Fundats omtalte i juni 2022, været ude med en opfordring til at diskutere og belyse fordelene ved et langsigtet ejerskab af danske virksomheder og i særdeleshed fondenes rolle i dansk erhvervsliv. Det skete med en rapport fra konsulentvirksomheden Kraka Advisory bestilt af Lundbeckfonden.
”På sigt kan det måske føre til, at endnu flere virksomheder vil overveje fondsejerskabet og dermed få mulighed for at udvikle sig i Danmark,” skrev Lene Skole blandt andet i rapportens forord.
Læser ikke bøger om ledelse
I sin fritid spiller Lene Skole golf, og i portrætter af hende kan man læse, at hun også godt kan lide at gå på jagt og fordybe sig i krimier.
Lene Skole-Sørensens blå bog
- Født: 28. april 1959 (64 år).
- Uddannet inden for shipping (A.P. Møller-Mærsk 1980) og HD i finansiering (CBS 1986).
- Administrerende direktør i Lundbeckfonden siden 2014.
- Næstformand i Komitéen for god Fondsledelse og for bestyrelserne i Ørsted, Nordea, H. Lundbeck, Falck og ALK-Abelló.
- Forhenværende CFO i Coloplast og CFO i Maersk Company Ltd., London.
- Gift med Anders Tormod Skole-Sørensen, der er professionelt bestyrelsesmedlem og tidligere CFO i Matas. Parret har to voksne børn.
Til gengæld læser Lene Skole ikke managementbøger.
”Det skal ikke tages som et udtryk for, at jeg kan det hele. Men jeg tror bare, det er lige så vigtigt, at vi også beskæftiger os med andet end det faglige og boglige. At vi kigger op en gang imellem og orienterer os mod vores omgivelser og taler med andre mennesker. Det er lærerigt og inspirerende,” har hun sagt til Djøfbladet.
Ud over at være mindre begejstret for ledelseslitteratur, er Danmarks højest lønnede fondsdirektør heller ikke særlig god til at smalltalke, har hun erkendt:
”Men det er jo vigtigt. Så der har jeg også bedt dem omkring mig om at give mig et spark og sige: ’Nu er det vist på tide, at du tager en smalltalk-tur’.”