Realdania er ene i den danske forenings- og fondsfilantropiske sektor om at fremvise sin aktieliste over investeringer. Af den netop offentliggjorte aktieliste over Realdanias investeringer fremgår det, at foreningen har investeret i elleve våbenselskaber, der producerer atomvåben, kampdroner og leverer militærmateriel til kampfly.
Det gælder bl.a. Realdanias aktieinvesteringer i selskaberne Bae Systems, Huntington Ingalls og Leidos, der ellers er ekskluderet af majoriteten af store nordiske institutionelle investorer som blandt andre Norges Bank, Nordea, Danske Bank, PFA, PKA, Danica, Sampension, Velliv, AkademikerPension, AP Pension og mange flere.
Investorernes eksklusioner af Bae Systems, Huntington Ingalls og Leidos har sin begrundelse i, at selskaberne producerer atomvåben.
Textron er en virksomhed, som udover en bred vifte af våben og krigsudstyr står bag udviklingen af kampdronen V-247. Mest berygtet er selskabet for at forhandle klyngebomberne CBU-97 og CBU-105, og falder derfor udenfor rammerne af, hvad det investeringsetiske kompas kan tolerere. Også selvom Textron i 2018 stoppede sin produktion af klyngebomber.
De mange eksklusioner i finanssektoren viser, at nordiske storinvestorer har fundet en form for etisk konsensus omkring krigsleverandører og atomvåben, der rækker længere end formelle våbenkonventioner, hvor storpolitiske interesser og økonomiske interesser sætter sit præg.
Det er korrekt at flere pensionsselskaber – men ikke alle – har truffet et valg om at ekskludere producenter af kernevåben. Det har vi ikke, så længe der er tale om investeringer i lande omfattet af ikke-spredningsaftalen.
Jesper Nygård – Adm. direktør, Realdania
Anderledes er det i Realdania, hvor direktør Jesper Nygård ikke ser et problem i at placere foreningens midler i atomvåbenproducenter og altså indtil årsskiftet også har haft 'warfare’-mastodonten Textron på aktielisten. Han mener, at selskaberne falder inden for rammen af foreningens ansvarlige investeringer.
Han oplyser desuden, at Textron er frasolgt i januar 2021 på trods af, at selskabet fremgår af aktielisten offentliggjort i marts måned. Frasalget er, ifølge Jesper Nygård, ikke sket på baggrund af dårlig etisk smag i munden eller brud på ansvarlighedspolitikken. Ligesom atomvåbenproducenterne falder de nemlig inden for gældende konventioner.
”Vores politik for samfundsansvarlige investeringer bygger på gældende lovgivning og konventioner i Danmark og internationalt, bl.a. fra organisationer som FN og OECD. Textron, Huntington Ingalls Industries og BAE Systems PLC opererer i USA og England. Begge lande er en del af NATO og har tiltrådt ikke-spredningsaftalen (NPT) om kernevåben, og dermed falder de inden for den ramme for samfundsansvarlige investeringer, som er defineret via international lovgivning og konventioner,” siger Jesper Nygård til Fundats.
Bestyrelsen står på mål for investeringerne
Realdanias bestyrelse vedtog sidste år en ny investeringsstrategi med mere vægt på samfundsansvar end tidligere. Fundats har derfor spurgt foreningens valgte formandskab, hvordan de forholder sig til de konkrete investeringer i våbenselskaber og atomvåben.
Næstformand professor Majken Schultz henviser til formand Michael Brockenhuus-Schack, som udtaler sig på hele bestyrelses vegne. Lige som Jesper Nygård understreger han, at foreningens etiske grænser for investeringer følger gældende regler og konventioner - hverken mere eller mindre.
Det ligger i tråd med, at vores rammer for samfundsansvarlige investeringer bygger på lovgivning og internationale konventioner fra organisationer som FN og OECD
Michael Brockenhuus-Schack – Bestyrelsesformand, Realdania
”Både jeg og resten af bestyrelsen står selvfølgelig på mål for Realdanias investeringsstrategi og derfor også for vores samlede investeringsportefølje. Vi har ingen investeringer i kontroversielle våben som f.eks. klyngebomber. Vi har heller ikke investeringer, der medvirker til atomvåben uden for ikke-spredningsaftalen (NPT). Det ligger i tråd med, at vores rammer for samfundsansvarlige investeringer bygger på lovgivning og internationale konventioner fra organisationer som FN og OECD," siger Michael Brockenhuus-Schack.
Upåagtet hvad konventioner formulerer om definitionen på atomvåben og militærmateriel - samt den etiske konsensus i finanssektoren om våbeneksklusioner - betyder Realdanias investeringspolitik i praksis, at foreningen tjener penge på selskaber, der producerer atomvåben og leverer komponenter til atomvåben.
“Vi vurderer, at de nævnte selskaber agerer i tråd med Danmarks og NATOs forsvarspolitiske linje. Det er korrekt at flere pensionsselskaber – men ikke alle – har truffet et valg om at ekskludere producenter af kernevåben. Det har vi ikke, så længe der er tale om investeringer i lande omfattet af ikke-spredningsaftalen. Folketinget debatterede netop det i starten af i år, og flertallet støttede fortsat op om de rammer og målsætninger, som er formuleret ikke-spredningsaftalen, som vi forstår det. Hvis det ændrer sig, kan det meget vel også tippe vores balance af argumenter,” siger Jesper Nygård.
Evaluering: Realdania skal tage stilling til ansvarlighed
Det er et velkendt spørgsmål, hvorvidt ansvarlighed kan forenes med højst mulige risikojusterede afkast. Svaret afhænger af, hvad man forventer af afkast, og ikke mindst af hvilke ambitioner man formulerer for ansvarligheden.
Realdanias investeringer i våbenindustrien– ifølge aktieliste pr. 31.12.2020
AMPHENOL CORPORATION (XNYS:APH)
HUNTINGTON INGALLS INDUSTRIES, INC. (XNYS:HII) Atomvåben
PARKER-HANNIFIN CORPORATION (XNYS:PH)
BOOZ ALLEN HAMILTON HOLDING CORPORATION (XNYS:BAH) Atomvåben contractor
MTU Aero Engines AG (XFRA:MTXC)
BAE SYSTEMS PLC (XLON:BA.) Atomvåben
MELROSE INDUSTRIES PLC (XLON:MRO)
MEGGITT PLC (XLON:MGGT)
QORVO, INC. (XNAS:QRVO)
LEIDOS HOLDINGS, INC. (XNYS:LDOS) Atomvåben
TEXTRON, INC (XNYS:TXT)
Se Realdanias nye aktieliste her
Den problemstilling blev Realdania helt konkret konfronteret med, da konsulenthuset Deloitte tilbage i 2019 blev bedt om at foretage en evaluering af Realdanias investeringspolitik med henblik på at formulere en ny investeringsstrategi.
I evalueringen skrev Deloitte blandt andet:
”Ved at favorisere mere samfundsansvarlige investeringer, vil man i nogle tilfælde foretage et kompromis i forhold til forventet finansielt afkast, og Realdania skal forholde sig aktivt til i hvilken grad, man er villig til at acceptere dette.”
Dette principielle etiske fravalg på bekostning af afkast har Realdania faktisk foretaget i forhold til tobaksindustrien.
Hvor Realdanias investeringsetik om atomvåben og klyngebomber følger officielle konventioner, så følger Realdanias sit eget etiske kompas, når det gælder investering i tobaksselskaber.
Vi har f.eks. ekskluderet investeringer i tobak, selvom det i analysescenarier kan vises at give lavere afkast i perioder
Jesper Nygård – Adm. direktør, Realdania
”Vi mener, der er en større risiko forbundet med selskaber, der ikke agerer samfundsansvarligt, og vi ønsker derfor at integrere ESG-faktorer så meget som muligt i vores investeringer. Vi har f.eks. ekskluderet investeringer i tobak, selvom det i analysescenarier kan vises at give lavere afkast i perioder. Omvendt har tobaksaktiver risiko for at blive overflødige, og dermed kan selskabernes produktionsapparater blive komplet værdiløse,” siger Jesper Nygård.
Realdania accepterer dermed lavere afkast og mere ansvarlighed vedrørende tobaksindustrien. Men når det gælder atomvåbenproducenter, er det internationale regler og konventioner, der bestemmer retningen for det etiske kompas.
I Realdanias nye investeringsstrategi fra 2020 hedder det, at Realdania har ”afsat en del af vores investeringsformue til investeringer, der direkte understøtter Realdanias mission og vores filantropiske mål – det vi kalder missionsrettede investeringer.”
Ved udgangen af 2020 var det dog kun 48 millioner ud af investeringsformuen på 24,5 milliarder kroner, der var placeret i mission related investments (MRI).