”Foreningslivet bliver virkelig forgyldt, og der er folk, der kommer til at kende hinanden, som ikke kendte hinanden før,” siger bestyrelsesformand Steen Thomsen om de 38 mio. kr. som er uddelt fra Elro Fondens pengetank de seneste to regnskabsår.
Indtil for tre år siden fik cirka 100.000 indbyggere og virksomheder i fem kommuner omkring Randers deres strøm fra andelsselskabet Elro. Det næsten 60 år gamle el-selskab var i 2013 løbet ind i økonomiske problemer efter et mislykket forsøg på at lancere sig som internetudbyder for selskabets kunder. Derfor blev selskabet sat til salg og endte i en fusion med EnergiMidt fra Silkeborg.
”Derudover fik vi 200 millioner kroner, som kunne deles ud til andelshaverne. Men det ville jo ikke være blevet til andet end småtteri, så derfor besluttede repræsentantskabet, at pengene skulle gå til almennyttige formål i stedet for,” siger Steen Thomsen.
Navnet på den velgørende formue blev Elro Fonden, men rent juridisk blev fondsformen fravalgt og det 35 mand store repræsentantskab bibeholdt.
”Det letteste var at lægge pengene i en forening fremfor i en fond, som ville være underlagt en masse krav og regler. Her er det bare repræsentantskabet, der bestemmer.”
Foreningen Elro Fonden har i sine vedtægter taget højde for, at det primært skal være den nuværende generation af tidligere kunder i elselskabet, der på forskellig måde kan få gavn af andelsformen. Derfor skal formuen heller ikke sikres for evig tid, forklarer formanden.
”Vi har valgt at sige, at hovedstolen på de 200 millioner kroner skal være uddelt i løbet af 20 år. Det er for at sikre, at de folk, der har købt strøm hos Elro i sin tid, også får gavn af pengene, ” siger Steen Thomsen.
Sammenhold, vækst og fællesskaber
Elro Fonden regner med at kunne uddele 15 mio. kr. i gennemsnit om året i sin levetid, for foreningen har som en del af fusionsaftalen lavet en afdragsordning med EnergiMidt, som forrenter pengene med fem procent om året. Det er stort beløb for det gamle forsyningsområde på Djursland, som dækker byerne syd for Mariager Fjord, men ikke selve Randers by, forklarer Steen Thomsen.
”Det er foreningslivet og idrætsklubber, der først og fremmest har fået mange penge. Det er typisk forsamlingshuse, der trænger til en kærlig hånd. Vi støtter også gerne unge mennesker fra området, der tager en uddannelse i udlandet. Undtagelsesvist kan vi støtte noget erhvervsmæssigt, hvis det på en ekstraordinær måde udvikler turismen eller er med til at oprette nye arbejdspladser i området,” siger han.
Netop den lokale udvikling, vækst og sammenhold mellem områdets byer og foreninger er et centralt element for foreningens virke. Og bestyrelsen benytter gerne sine egne kompetencer til at rådgive ansøgerne om deres projekter.
”I starten fik vi en masse ansøgninger, hvor projektet ikke var tilstrækkeligt beskrevet. Det giver et problem, hvis man har søgt og fået 150.000 kr. til f.eks. et nyt tag, men det så viser sig, at det koster 200.000 kr. Derfor har vi besluttet at tage ud og forsøge at rådgive ansøgerne om deres projekter, for det er måske kun en gang i en foreningsformands periode, at han skal gennemføre et byggeprojekt, og måske også skal skaffe mellemfinansiering. De ting kan vi hjælpe med,” siger Steen Thomsen, der selv er revisor og i sin bestyrelse kan trække på både arkitekter, skolefolk og medlemmer af Randers Kommunes kommunalbestyrelse.
”Så har vi det også sådan, at vi vil rigtig gerne have, at man benytter de håndværkere, der er i vores gamle forsyningsområde, sådan at opgaverne kan gå til nogle af de håndværksvirksomheder, der har købt el hos Elro. Det kan også være med til at skabe nogle arbejdspladser i området,” siger Steen Thomsen.
Derudover lægger Elro Fonden vægt på at støtte aktiviteter, der kan danne nye fællesskaber i området.
”En af de idéer, vi har arbejdet med, er etableringen af en grejbank. Vi tænkte, at det ikke kan betale sig at hver by skal have deres egne festtelte til den ene byfest, de holder en enkelt weekend om året. Det samme gælder lyd- og lysanlæg til revyer eller til dilettantteater. Eller toiletvogne til koncerter og sportsarrangementer. Det er ting, man godt kan deles om.”
Derfor har fonden i flere tilfælde givet penge til den slags udstyr, hvis flere byer vil gå sammen om at opbevare, vedligeholde og administrere udlånet af udstyr fra grejbanken, som foregår via et bookingsystem på en fælles hjemmeside.
”Det er allerede lykkedes tre steder, hvor fonden har været med til at få det op at stå, og foreningerne har fået udstyret i fællesskab. På den måde er det også med til at generere noget fællesskab på tværs af byerne. Det giver sammenhold, og folk, der ikke før kendte hinanden, kommer til at kende hinanden og er sammen om at hjælpe de andre foreninger i området,” siger Steen Thomsen.
Fondens vedtægter og uddelingskriterier er beskrevet på fondens hjemmeside: elrofonden.dk