Knap otte millioner kroner fra lokale forfædres foretagsomhed på Møn, Lolland og Falster. Det er den årlige saltvandsindsprøjtning til lokalsamfundenes foreningsliv, kulturen, kunsten og de store, lokale samlende begivenheder. Det viser Nyhedsbrevet Danmarks Fondes opgørelse over uddelingerne fra 16 lokale fonde i området.
Det er nemlig formuerne fra tidligere lollikker, falstringer og mønboere, som i dag giver næring til de civile samfund på egnen. Fra roebøndernes fælles kapital i Andelssukkerfabrikken i Nykøbing over hovedsædet for De Lolland-Falsterske Venstreblade til kundernes ’herreløse kapital’ i Fanefjord Sparekasse eller i det lokale brandsocietet. Men også arven efter den enlige, velhavende lokale landmand Thorkild Høegh.
I dag er pengene kapslet inde i fonde, som i de fleste tilfælde kun har det formål at gøre godt for de nuværende generationer, som lever på øerne.
De lokale fondes støtte bliver bemærket på Christiansborg, hvor Folketingets udvalg for Landdistrikter og Ø’er jævnligt diskuterer, hvad de kan gøre for at standse affolkningen af yderområderne og sætte gang i de dele af Danmark, som ikke bliver trukket op af væksten i København eller Aarhus.
”Jeg synes det er positivt, at fondene kan og vil bidrage, og jeg ved at de har endog stor betydning for udviklingen i lokalområderne”, siger socialdemokraternes Landdistrikt- og ø-ordfører, Lennart Damsbo-Andersen, som selv bor i Kettinge på det sydøstlige Lolland.
En af de lokale fonde i området, er Lollandsfonden. Fonden trækker sin historie helt tilbage til 1842, da ”en håndfuld indflydelsesrige og betydende mænd på Vestlolland” stiftede Sparekassen for Nakskov og Omegn, som fonden fortæller på sin hjemmeside.
Med det nuværende lave renteniveau uddeler Lollandsfonden stadig 100.000 kr. om året til små og store initiativer på Lolland, fortæller fondens formand:
"Fonden er vigtig for de mange foreninger og sportsklubber på Lolland. Vi støtter for eksempel spejdere og sangkor, men har også en større kulturpris, som vi uddeler til et initiativ, der formår at sætte Lolland på dagsordenen", siger næstformand i Lollandsfonden, Gert Meyer Madsen, der er pensioneret direktør fra EUC Nakskov.
Han fortæller, at Lollandsfondens kulturpris tidligere er gået til støtteforeningen ved Svanevig Hospice i Bandholm, som modtog 50.000 kr. Og fonden har også givet 100.000 til kunstprojektet Dodekalitten, som med inspiration fra Påskeøen og Stonehenge skal blive til 12 store stenfigurer, som skuer ud over Smålandshavet ved Ravnsby Bakker i Kragenæs. Kunstprojektet er bl.a. også støttet med 1,5 mio. kr. af Knud Højgaards Fond.
Penge til udvikling og fællesskab
Advokatfirmaet Drachmann i Nykøbing Falster administrerer og deltager i bestyrelsen for 11 lokale fonde. Fem af dem er stiftet ved testamentarisk arv, og de andre er stiftet på baggrund af lokale erhvervsaktiviteter, som er frasolgt, sammenlagt eller ophørt.
Det gælder eksempelvis SN’s Kultur- og Erhvervsfond, som blev etableret da andelsselskabet Sukker Fabrikken Nykøbing i 1989 blev solgt til De Danske Sukkerfabrikker for 600 mio. kr. Andelssukkerfabrikken var stiftet i 1884 af en række landmænd på Falster. Afkastet bliver i dag brugt til at støtte aktiviteter, der kan fremme udviklingen på Falster og Østlolland, samt som støtte til uddannelse af landmænd. Fonden uddelte sidste år 400.000 kr.
Alle fondene i advokaterne Drachmanns portefølje har et lokalt formål, og det kan mærkes hos modtagerne på Lolland-Falster.
”Donationerne falder tæt hernede, og hos nogle af de lokale foreninger eller projekter indgår vores donationer ligefrem i deres driftsbudgetter. Men vi prøver at sørge for, at der også er nye initiativer, som får mulighed for at komme i betragtning”, siger advokat Jørgen Thomsen, der selv sidder i bestyrelsen for flere af fondene.
Som formand og bestyrelsesmedlem i fondene er han ofte i dialog med modtagerne og har indsigt i, hvilken betydning donationerne har på egnen.
”Der hvor donationerne spiller den største rolle, er jo for alle de mennesker, som findes i ethvert lille samfund her på Lolland-Falster lige som alle mulige andre steder. Mennesker der har deres interesse og liv omkring det lokale fællesskab. Donationerne spiller en utrolig stor rolle i forhold til at skabe frivillig aktivitet og sammenhold om små og store ting, som folk holder af og kerer sig om at bevare og fastholde. Her er fondenes værdi ubetalelig”, siger Jørgen Thomsen.
Fondenes uddelinger går også til store begivenheder, som er med til at sætte området på dagsorden, og som tiltrækker besøgende udefra.
Det gælder for eksempel Sydhavsøernes Frugtfestival, som i år fejrer ti-års jubilæum, og som hvert år tiltrækker 25.000 frugtentusiaster fra Danmark og udlandet. Eller den årlige Nysted Haj Kutter Regatta, Lyrik- og visefestivalen i digteren Emil Aarestrups hus og Middelalderfestivalen ved Aalholm Slot.
Løftestang til større fonde
Mange af arrangementerne og projekterne får ud over donationer fra lokale fonde ofte også støtte fra større fonde. Når nye lokale projekter skal sparkes i gang kan det være en stor fordel i deres videre fundraising, at de har fået bevilget støtte fra en af de lokale fonde.
”Det kan betyde meget for en lokal forening eller projekt at få en bevilling på f.eks. 20.000 kr., selvom det ikke er så mange penge. For med dem kan de komme i gang, og derudover kan de bruge bevillingen som afsæt til at søge penge andre steder. Det er et skulderklap, som sender et signal om, at der er lokal opbakning, og det virker som løftestang i forhold til de større fonde. De kan se, at vi har vurderet projektet og fundet det støtteværdigt. Det er i hvert fald den tilbagemelding, jeg ofte får fra modtagerne”, siger Jørgen Thomsen.
Foreningen Færgen Møn er en af de modtagere, som er lykkedes med at skaffe penge fra en vifte af fonde til drift og vedligeholdelse af Danmarks ældste bevarede færge. I sommermånederne fungerer færgen som sejlende cykelsti og fragter turister og lokale beboere fra Stege på Møn til Kalvehave på Sydsjælland.
Projektet er blandt andre støttet af den lokale fond på Møn, Fanefjords Sparekasses Fond, men også af Augustinus Fonden og Lemvigh-Müller Fonden samt de maritime fonde Lauritzen Fonden, Dampskibsselskabet Orients Fond, Hempel Fonden og A.P. Møller Fonden.
”Vi har været heldige at få penge fra Fanefjord Sparekasses Fond flere gange, og det hører jo med i billedet, når vi ansøger de større fonde. Vi kan ikke vide, hvilken effekt det har for de store fonde, men det er vores indtryk, at det hjælper, at de store fonde kan se, at der er en fond med lokal indsigt, som har støttet”, siger bestyrelsesformand i Foreningen Færgen Møn, Karsten Sørensen.
Færgen har ca. 2.000 passagerer i løbet af en sommer med godt vejr. Det giver billetindtægter, som kan dække nogle af foreningens udgifter.
”Det er jo en færge, der ejes af en frivillig forening, som alene er baseret på frivillig arbejdskraft. Den eneste indtjening vi har, er vores billetindtægter, som i normale år kan dække vores faste udgifter, det vil sige vores brændstof, forsikringer og den lovpligtige docking, hvor veteranfærgen skal på land og have tjekket skroget,” siger Karsten Sørensen.
Den gamle færge har dog løbende behov for reparationer, der ligger ud over det almindelige vedligehold. For eksempel når der skal udskiftes en fenderliste og laves stålarbejde for 560.000 kr.
”Lige så snart vi er ud over det, man kan kalde de almindelige årlige reparationer, så er vi helt afhængige af donationer og fonde. Og derfor er den støtte jo helt uvurderlig for os”, siger Karsten Sørensen.
Foreningen har ca. 350 medlemmer og et arbejds- og sejlhold på ca. 30 personer. Veteranfærgen kræver en tre-mands besætning for at kunne sejle turen fra Stege til Kalvehave. En moderne færge ville kunne betjenes af en person.
”Mange af vores frivillige er jo gamle søfolk. Vi skal have maskinmestre og skibsførere, og de skal have papirerne i orden, og de skal opdateres. Vi er en veteranfærge, og derfor er der en begrænsning på antallet af passagerer på 36, selvom vi kunne have mange flere.
Men vi skal jo have fuldt redningsudstyr og varslingssystemer med mere. Det koster”,” siger Karsten Sørensen.
Ud over fællesskabet blandt de mange færgeentusiaster, har de frivillige også stor glæde ved at give de mange turister en smuk sejltur. Men det er også et vigtigt selvstændigt formål at bevare den unikke gamle bilfærge.
”Det er jo hjerteblod for os. Vi er altid meget spændte og meget taknemmelige, når det lykkes at få fondsmidler til projektet. For vi har et maritimt klenodie fra 1923, som er den sidste stålnittede færge, som er tilbage. Vi synes den er vigtig at bevare for eftertiden, og sommersejladsen er en måde at få vist den frem. Det handler ikke kun om at komme ud at sejle”.
Hele projektet med Færgen Møn blevet oprindeligt gjort muligt af Skibsbevaringsfonden, som betalte for renoveringen af den gamle færge, da foreningen blev stiftet. Renoveringen stod på over en tiårig periode.
Lokale revisorer og kapitalforvaltere
Fondenes opbakning til lokalsamfundet skinner også igennem på andre måder end selve donationerne. For flere af stifterne har det været vigtigt, at det også er lokale advokater, revisorer og banker, der får opgaverne med at servicere fondene.
”Stifterne går ofte op i, hvordan pengene skal investeres, og hvem der skal stå for administration og regnskab. Der ser vi ofte, at den lokale forankring er vigtig for stifterne. Det fremgår for eksempel af fundatserne, at regnskabet skal laves af en lokal revisor, eller at formuen skal forvaltes af en lokal bank i stedet for i de store bankers forvaltningsafdelinger i København eller Silkeborg. Den lokale forankring er vigtig for stifterne her”, siger Jørgen Thomsen.
16 lokale fonde uddeler 8 mio. om året på Møn, Lolland og Falster
Fond | Formål | Egenkapital | Årlige uddelinger | Noter |
---|---|---|---|---|
Det Classenske Fideicommis | Støtter uddannelse, videnskab og mindre velstillede. Fonden ejer og driver bl.a. tre feriekolonier og lejre i Corselitze Skovdistrikt på Falster. | 198.000.000 | 2.890.000 | note 2 |
Fanefjord Sparekasses Fond | Støtte til almennyttige eller velgørende formål på Møn, Bogø og Nyord | 1.770.000 | note 1 | |
Thorkild Høeghs Mindelegat | Støtte til kulturelt, velgørende eller almennyttigt arbejde i den tidligere Nysted Kommune, med hovedvægt på kulturelt arbejde | 9.000.000 | 600.000 | |
Højmosegårdlegatet | Støtte til sygdomsbekæmpelse, fortrinsvis igennem Landsforeningen til kræftens bekæmpelse, Landsforeningen til bekæmpelse af dissemineret sklerose i Danmark og Dansk blindesamfund. | 9.000.000 | 600.000 | |
Møenbogaardfonden | 1: støtte til kulturelt velgørende eller almennyttigt arbejde til bevarelse af dansk landbokultur, særligt på LollandFalster 2: støtte institutioner, der arbejder for at hjælpe vanskeligt stillede børn | 9.385.000 | 500.000 | |
Arbejdsgivere i Nykøbing Falsters Fond | Støtte uddannelse, kultur og andre almennyttige formål i Nykøbing Falster og omegn. | 4.500.000 | 500.000 | |
SN's Kultur- og Erhvervsfond | Støtte aktiviteter, der fremmer kultur- og erhvervsudviklingen på Falster og Østlolland, samt støtte til landbrugserhvervets udvikling – herunder unge landsmænds uddannelse. | 8.000.000 | 400.000 | |
Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond | Støtte til kulturelt, velgørende eller almennyttigt arbejde på Lolland-Falster og Langeland, dog således at støtte sædvanligvis alene ydes i områdets købstæder | 2.900.000 | 125.000 | |
Lollandsfonden | Støtte til institutioner, foreninger og organisationer på Lolland. | 100.000 | ||
De Lolland-Falsterske Venstreblade af 1914's Fond | 1: Støtte til udbredelse af Det Radikale Venstres tanker og ideer og dets politiske målsætning på Lolland-Falster 2: Støtte til kulturelle formål i almindelighed på Lolland-Falster. | 5.000.000 | 100.000 | |
Fejø-Fonden | Støtte til almennyttige formål på Fejø. | 100.000 | ||
Harald Rasmussens legat | Støtte unge, værdigt trængende uddannelsessøgende fra Lolland-Falster, der er blevet optaget på universitet eller anden tilsvarende videregående uddannelse. | 1.300.000 | 90.000 | |
Ester Andersens Legat | Støtte til danske statsborgere, hvis ægtefælle eller samboende er omkommet ved havari eller kæntringsulykke til søs. | 1.300.000 | 50.000 | |
Fonden Tippens Legat | 800.000 | 40.000 | ||
Møns Banks Jubilæumsfond | Støtte til kulturelle formål samt ungdoms- og foreningsarbejde i de områder, hvor banken arbejder. | 27.000 | ||
Als Fondet | Støtte til forskning og bekæmpelse af den neurologiske lidelse ALS, samt støtte til en ALS-forening med hjemstedskommune i Storstrøms Amt. | 1.000.000 | 20.000 | |
I alt | 7.912.000 |
Note 2: uddelingerne for 2015