Illustrationseffekt er et nøglebegreb for Lokale og Anlægsfonden, når den bevilger penge til byggerier inden for kultur, fritid og idræt i hele landet. Fonden kan nemlig kun deltage i projekter, som er nyskabende og kan bruges som inspiration for andre projekter i landet. I det hele taget har Lokale og Anlægsfonden en del særheder, den skal forklare, hver gang den møder nye samarbejdspartnere. En del af dem skyldes, at fonden ikke er en fond, men offentlig myndighed under Kulturministeriet.
”Hvis der ikke er faglige argumenter, kan vi ikke deltage i projekterne. Det er ikke nok at have et godt projekt og et dokumenteret behov, projektet skal også løse en faglig problemstilling på en ny måde. I praksis er det ikke noget problem, men vores samarbejdspartnere i kommuner, foreninger og fonde synes måske nok engang imellem, at vi har en lidt nørdet tilgang til projekterne, men det skyldes princippet om at projekterne skal kunne tjene som eksempler,” siger direktør i Lokale og Anlægsfonden Esben Danielsen.
En af den type projekter med illustrationseffekt, som Lokale og Anlægsfonden har deltaget i, er omdannelsen af en eksisterende almindelig ’tør’ idrætshal i Thyborøn til et vandkulturhus. Det lokale fritidscenter rådede over to idrætshaller, men en nærliggende skoles svømmehal måtte lukke, fordi den var i for dårlig stand. Thyborøn Fritidscenter fik derfor ideen at bygge bassin inde i den eksisterende idrætshal. Det var ikke gjort før, og netop derfor var projektet en faglig arkitektonisk udfordring inden for kerneområdet idræt og fritidsliv.
Også på andre måder er Lokale og Anlægsfonden en lidt særlig samarbejdspartner. For selvom fonden uddeler 80-90 mio. kr. om året så er den som offentlig myndighed underlagt både ministeriel resultatkontrakt, forvaltningsloven og offentlighedsloven.
De penge, som Lokale & Anlægsfonden uddeler, stammer fra tips- og lottomidlerne, der fordeles efter Kulturministeriets nøgletal. Fonden får knap fem procent af tips- og lottomidlerne. Og selvom fonden ledes af en uafhængig bestyrelse, så refererer den samtidig til Kulturministeren, der også udpeger fire af bestyrelsesmedlemmerne, herunder formanden.
Borgere beder om aktindsigt
Lovgrundlaget betyder, at fonden lige som andre myndigheder skal træffe saglige afgørelser, og den skal være parat til lægge alt frem for offentligheden, hvis nogen beder om det. Derfor drives virksomheden ud fra principperne om god forvaltningsskik og alle dokumenter og korrespondancer akteres i et journaliseringssystem.
”Det sker ofte, at vi får anmodninger om aktindsigt fra berørte borgere, hvis projekterne eksempelvis har at gøre med naturarealer i nærheden af dem. Vi ser det som en fordel, at vi kan sige til vores partnere, at alt hvad vi siger og gør, det kan offentligheden få indsigt i,” siger Esben Danielsen.
Derudover har fonden også en rådgivningspligt og bidrager til projektmodningen.
”Det følger af vores lovgrundlag, at vi er en vidensinstitution, som skal indsamle og formidle faglig viden. Derfor er vi også med i hele projektudviklingen, hvorefter vi giver tilsagn om støtte, hvis projektet lever op til vores tildelingskriterier,” siger Esben Danielsen.
En anden konsekvens af, at Lokale og Anlægsfonden ikke er en fond, men en offentlig virksomhed er, at bevillingerne først udbetales, når projekterne er færdige og kvaliteten dermed kan dokumenteres.
Det betyder, at fonden ud over sin egenkapital løbende forvalter en stor beholdning af bevilgede men ikke udbetalte uddelinger.
Fondens egenkapital på godt 120 mio. kr. er oprindeligt indskudt af Dansk Idrætsforbund, Dansk Firmaidrætsforbund, Dansk Ungdoms Fællesråd og DGI.
I alt har fonden cirka 430 mio. kr. under kapitalforvaltning. Fonden har hidtil valgt at lægge sig konservativt op ad anbringelsesbekendtgørelsen for ikke-erhvervsdrivende fonde. Men på grund af lavrenteøkonomien overvejer fonden nu at lægge en større del af kapitalforvaltningen i aktier.
Men det skal være i bæredygtige og klimavenlige aktieselskaber, understreger Esben Danielsen. For ifølge vedtægterne er fonden forpligtet til at fokusere uddelingerne på bæredygtige projekter. Og det fokus bør også afspejle sig på investeringssiden, mener han.