Om Fondsdanmark RundtI Fondsdanmark Rundt præsenterer vi aktuelle fondshistorier fra lokal- og specialmedier i hele Danmark.
Solskinsøen skal på slankekur. Bornholm skal ifølge Bornholms Tidende tabe sig over den næste periode. Over halvdelen af befolkningen på øen har en BMI på over 25, der skubber dem ind i kategorien ’overvægtig’. Men sådan skal det ikke fortsætte, hvis man spørger Sussie Holmtoft fra Det Levende Køkken og sundhedscoach Ole Nisbeth. Trygfonden og Sparekassen Bornholms Fond har finansieret projektet med 300.000 kroner. Projektet handler om at få sundere vaner, som Ole Nisbeth forklarer til Bornholms Tidende:
”Det her projekt adskiller sig ved ikke bare at være ’ind og ud’. Nej, det er ind og ud med inspirationen, hvorefter vi holder fast i deltagerne. Det er nødvendigt. Ser man for eksempel på julemærkehjemmene, så hjælper de mange børn til et sundere liv. Men når de kommer hjem, vender de tilbage til familiens gamle vaner, og de oplever nederlag. Og når først nederlaget har vist sig, så ryger kiloene nemt på igen.”
I Viborg synges der på sygehuset. Spar Nord Fonden donerer 6.000 kroner til retspsykiatrisk sygehus i Viborg. Pengene er øremærket til sang og foredrag for patienterne. Formålet forklares af sygehuspræst Lotte Martin Jensen: ”En stor del af patienterne er vokset op på kanten af samfundet og har derfor ikke meget kendskab til det lag af kunst, kultur og historie, der normalt anses for almen dannelse. Da patienterne nu befinder sig i en anden sammenhæng, og tiden på afdelingen ofte føles lang, er de motiverede for kulturelle tiltag, og de profiterer positivt af både sang og foredrag,” som hun udtaler til Viborg Folkeblad.
Tal kærligt. Mary Fonden står bag kurset ’Tal kærligt’, der søger at komme det hårde og sårende sprogbrug blandt unge til livs. I den forbindelse er alle 8. klasse-lærere og skolepsykologer i Faxe Kommune budt ind til kursus og afprøvelse af materialet.
”Mange af de unge har ikke redskaberne til at kommunikere ordentligt, for der er så meget, der fylder inden i dem. Målet er at styrke den respektfulde kommunikation blandt de unge og lære dem at håndtere svære følelser,” siger foredragsholder på ’Kærligt Talt’, Anders Kofoed Pedersen fra Center for Familieudvikling til TV Øst.
Hvordan ser ensomhed ud? Det forsøges besvaret i en ny kunstinstallation. I Århus har dansekompagniet Dadadans opstillet en levende installation, der hedder Peeps. Koreografen Helle Bach udtaler i en pressemeddelelse ”Med Peeps vil vi gerne give rum for det, som ensomheden gør ved os. Peeps er en billedliggørelse af følelserne og menneskene bag ensomheden.” Projektet er støttet af Beckett-Fonden og Statens Kunstfond. Du kan læse mere om projektet og hvor du kan opleve det hos Lokalavisen Aarhus.
Læringslokomotivet kobler ny vogn på. Unge, der ikke er uddannelsesparate, har siden 2017 kunne hente støtte hos Læringslokomotivet. Læringslokomotivet er et intenst læringsforløb, der er støttet af Egmont Fonden og som nu får en udvidelse i Mariagerfjord. Ifølge Hadsund Folkeblad er der i kommunen startet et nyt program – en såkaldt forældrekupé, der skal involvere og forberede forældrene, så de kan tage en mere aktiv del i forløbet.
Chemsex bliver mere populært blandt homoseksuelle mænd. AIDS-Fondet iværksætter derfor en ny undersøgelse af fænomenet, der dækker over at have sex imens man er på euforiserende stoffer. AIDS-Fondet håber det kan være startskuddet til en indsats, der sikrer bedre seksuel sundhed. Det skriver Out And About Online.
Wilhelm Hansen Fonden uddeler 1 mio. til danske kunstnere. Pengene er fordelt på fem hæderspriser, der går til mennesker, der har været vigtige for kunsten. En af dem er Bjarke Mogensen, bornholmsk akkordeonist, der modtager 200.000 kroner for sit virke. Du kan læse mere hos TV2 Bornholm.
Besøgshunde til optagelsesprøve. Trygfondens nyeste kuld af besøgshunde var til optagelsesprøve på Gundsø Omsorgscenter. Det beretter Roskilde Avis d. 4. oktober. Her skulle både hund og ejer testes for at få lov at være en del af projektet, der tager landet rundt for at yde en særlig omsorg for de ældre. 56 hunde var igennem prøven.
”Vi vil testes så tidligt som muligt.” Det er budskabet i Egmont Fondens nye kampagne #hvisjegvar, der lader ordblinde fortælle, hvordan de ville indrette skolerne for at gøre deres eget liv lettest muligt. På folkeskolen.dk kan du se videoen, der blandt andet understreger, at tidlige indgreb er vejen frem.
Vinterbadere får nyt håb. Fyens Amts Avis skriver, at De Ærøske Vinterbadere ser frem til en varmere fremtid. Ikke udendørs, forstås, men i den nye sauna og det nye omklædningsrum, som nu ligger i kortene takket være en donation på 203.000 fra Friluftsrådet og SE Vækstpulje. Dermed er der nu noget at glæde sig over efter næsten 10 år med arbejdet for at forbedre badeforholdene.
Trelleborg Fonden hylder lokal idrætsildsjæl. På Skt. Michaels Nat – Slagelses store kulturaften – uddeles vanen tro Trelleborg Fondens kulturpris, der i år gik til Kurt Petersen for sit arbejde med firmaidrætten i lokalområdet, hvor han blandt andet har stået bag flere løb. ’Mr. Firmaidræt’ fik 25.000 kroner oven i prisen, skriver Sjællandske.
Team Rynkeby uddeler 29,4 mio. kroner. Som sædvanlig afsluttes Team Rynkebys hårde arbejde i byen Ringe på Fyn, hvor den store uddeling for nylig fandt sted. Pengene samles ind gennem sponsorer og deltagere, blandt andet i forbindelse med den store cykeltur til Paris. For Team Rynkeby var de 29,4 mio. kroner den tredjestørste uddeling i historien.
”Det her er en dag, vi har set frem til længe. Det er kulminationen på mange måneders anstrengelser. Derfor er det en kæmpe forløsning, at vi i dag kan videreformidle to så store checks,” siger Carl Erik Dalbøge, direktør i Team Rynkeby Fonden. Pengene går til Børnecancerfonden og Børnelungefonden.
Harpespil på Kolding Musikskole. Sparekassen Koldings Fond markerede Kolding Musikskoles 50-års fødselsdag med en donation på 25.000 kroner, der blev brugt på indkøb af en ny harpe. Det er dermed indfrielsen af et mangeårigt ønske om at støtte skolens linje for folkemusik, skriver Ugeavisen Kolding.
Færchfonden støtter op om nordvestjysk kulturliv. Med et tilsagn om hele to millioner kroner over tre år til Odin Teatret er der sikret mulighed for et farverigt kulturliv i Holstebro. Pengene går særligt til to projekter – Holstebro Festuge og deres residensgrupper – i det nordiske teaterlaboratorium Odin Teatret. Hvad det præcis går ud på, kan du se hos Holstebro Kommune.
Kæmpesejl over Pier 1 i Frederikshavn. Lokale frivillige har længe ønsket et overdækket rekreativt rum ved Frederikshavn havnefront. Med en donation på 125.000 kroner sikrer Roblon Fonden at byggeprojektet i Frederikshavn kan søsættes. Det gøres ved at sætte sejl op mellem otte søjler, der dermed markerer et rum til 250 mennesker. Sejlene kommer op til foråret ifølge Lokalavisen Frederikshavn.
Historisk partnerskab støtter op om døveidrætten. Oticon Fonden og Dansk Døve-Idrætsforbund går ind i langvarigt partnerskab til 2022, hvor fonden støtter sporten med millioner af kroner. I en pressemeddelelse siger Lars Nørby Johansen, formand for Oticon Fonden ”Vi er glade for og stolte over at støtte Dansk Døve-Idrætsforbund og døveidrætten med en længerevarende aftale, og vi håber, at vi kan være med til at gøre en forskel og lette livet for mange mennesker, som lever med høretab. Med dygtige sportsfolk og en ihærdig organisation, som bakker op, har døveidrætten allerede leveret flotte resultater. Bidraget kan forhåbentlig give et yderligere løft, så vi får endnu flere gode resultater hjem til Danmark.”Læs pressemeddelelsen hos Dansk Døve-Idrætsforbund for mere information om partnerskabet.
Århus-forsker får stor pris og anerkendelse. Kunstig intelligens er temaet for meget moderne science-fiction, men det skal ikke overvurderes. I hvert fald ikke ifølge Jacob Sherson, der forsker i hvordan mennesker overlever i en verden, hvor vi ikke længere er de klogeste. Men for Sherson er computerne ikke altid klogere. Gennem et interaktivt spil, der fik mennesker til at brydes med en gåde som computere endnu ikke har kunnet løse, viste forskeren, at mennesker på nogle områder stadig er computerne overlegne. For denne banebrydende forskning modtog han Grundfosprisen 2018 og de medfølgende 1 million kroner, der uddeles af Poul Due Jensens Fond. Du kan læse hele interviewet med den unge forsker bag betalingsmuren hos Århus Stiftstidende.