Interesseorganisationen Danske Skoleelever har en ambition om at skabe de allerbedste betingelser for, at grundskoleelever både kan og tør øve indflydelse på skolen og skoledagen. Derfor søsætter Danske Skoleelever nu en ny indsats, som skal styrke engagementet og medbestemmelsen blandt landets grundskoleelever.
Konkret handler det om at give den årlige valguge på skolerne ny luft under vingerne, således at det, der i dag er kendt som en årlig emneuge med fokus på elevråd og elevdemokrati, over de næste tre år udvides til at omfatte alle årets skoledage.
Der er defineret tre aktiviteter: Dels skal alle grundskoleelever uddannes i at være valgobservatører. Dels udvides undervisningsmaterialet til brug i valgugen. Og dels vil der gennem en ny ressourceplatform blive sat fokus på elevdemokratiets forankring mellem elevrådsvalgene.
Initiativet er finansieret med en bevilling på godt 4,7 millioner kroner fra Nordea-fonden.
”Grundskolen er det sted, hvor mange elever stifter bekendtskab med demokratiet for første gang. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi hos Danske Skoleelever med støtte fra Nordea-fonden har et projekt som valgugen, der motiverer os elever til at bruge vores stemme både i undervisningen og i elevrådet,” siger formanden for Danske Skoleelever Laura Drachmann Poulsen i en pressemeddelelse.
Christine Paludan-Müller, der er uddelingschef i Nordea-fonden, mener, at Danske Skoleelever med valgugen har lavet et stort benarbejde for at fremme elevdemokratiet i grundskolen.
”Det arbejde vil vi gerne støtte op om hos Nordea-fonden, og vi er derfor meget glade for, at indsatsen nu bliver udvidet med nye aktiviteter, som kan være med til at øge trivslen hos eleverne og stimulere deres lyst til at deltage hele året rundt," siger Christine Paludan-Müller.
Andelskasse deler ud af indtjeningen
Vi fortsætter rundturen blandt udvalgte filantropiske uddelinger fra den seneste uges tid til Merkur Andelskasse, der for første gang har uddelt ’Merkur Værdipulje’.
Ifølge en pressemeddelelse fra Merkur Andelskasse vil den kundeejede bank fra og med i år donere en procentdel af indtjeningen til udvalgte projekter én gang årligt. Ideen er at fordele donationen til fem af bankens ’not-for-profit-kunder’, der fortjener en anerkendelse for deres arbejde med at skabe værdi for mennesker, natur og miljø.
Merkur har tidligere arbejdet med forskellige former for donationer og støttekonti, men Charlotte Skovgaard, der er administrerende direktør i Merkur, er særligt stolt af det nye koncept, som hun mener understøtter det fællesskab, Merkur har med kunderne.
”Vi plejer at sige, at som kunde i Merkur giver du dine penge mening. På den ene side gør du det muligt for os at låne penge ud til bæredygtige virksomheder og organisationer. Men du er også med til at skabe indtjening via de bankforretninger, du placerer hos os. Med Merkur Værdipulje vil vi gerne give en del af den indtjening tilbage til samfundet gennem vores not-for-profit-kunder, der arbejder for bæredygtighed og social ansvarlighed,” siger Charlotte Skovgaard.
Merkurs andelshavere har bestemt, hvordan pengepuljen skal fordeles mellem kandidaterne. Hver kandidat er sikret 25.000 kroner, men alle andelshavere over 15 år har haft mulighed for at stemme på én af de fem kandidater. Stemmetallet vægter fordelingen af pengene, så udover de 25.000 kroner i grundbeløb, bliver de resterende penge i puljen fordelt forholdsmæssigt mellem de tre kandidater, der får flest stemmer.
Det største beløb i år, 176.666 kroner, går til Landsforeningen Levende Havs arbejde for havmiljøet. Øvrige modtagere af penge er Andelsgaarde, der modtager det næststørste beløb på 171.250 kroner, Finn Nørgaard Foreningen, Alken Mejeri og Merkur Fonden.
Ny forskning i kønsskæv iværksætterkultur
Kun 25 procent af danske iværksættere er kvinder, og over 90 procent af den samlede venturekapital går til mænd. Men hvorfor er det sådan? Og hvordan tackler vi udfordringen?
Sådan spørger Tietgenfonden på det sociale medie LinkedIn. For at få svar på blandt andre disse spørgsmål, har fonden netop givet 5,5 millioner kroner til et nyt treårigt forskningsprojekt, som gennemføres af Fonden for Entreprenørskab i samarbejde med Sociologisk Institut på Københavns Universitet.
”Tietgenfonden støtter innovation og iværksætteri – især på områder, hvor vi kan se et uforløst potentiale. Det kan vi her. Vi har nemlig brug for mere diversitet blandt iværksættere i dansk erhvervsliv. Det er med til at skabe innovation og vækst, og samtidig beriger det vores samfund, når vi kan få flere kvalifikationer og kompetencer i spil,” siger Christine Paludan-Müller, der er uddelingschef i Tietgenfonden.
Lyse ideer præmieret
November er for mange fonde den måned, hvor der uddeles priser, og det har i den grad også været tilfældet i år.
Otto Mønsteds Fond uddelte forleden dag i Øksnehallen i København for femte gang talentprisen Den Lyse Idé i to kategorier; henholdsvis årets bedste late-stage idé og early-stage idé. Vinderne i de to kategorier modtog hver 250.000 kroner for deres idéer.
Det er meget glædeligt at opleve tyngden i årets vinderideer, som på hver sin måde tilgår nogle afgørende udfordringer i vores hverdag omkring planteavls miljøpåvirkning og nødvendigheden af elektrificering på en så overbevisende måde
Nis Alstrup – Bestyrelsesformand, Otto Mønsteds Fond
Vinder af den bedste idé i late-stage-kategorien blev Ida C. Nielsen, der er Ph.d-studerende på instituttet Ecoscience på Aarhus Universitet og stifter af virksomheden AgroAnt.
Ida C. Nielsen og AgroAnt har udviklet en metode og forretningsmodel for anvendelsen af myrer som et økologisk, bæredygtigt og tidsbesparende alternativ til kemiske pesticider i landbruget.
Vinder i early-stage-kategorien blev Hongbo Zhao, der er postdoc på instituttet Energy på Aalborg Universitet. Hongsbo Zhao har vist imponerende indsigt i elektrificering, som ifølge en pressemeddelelse fra Otto Mønsteds Fond er én af vores tids største udfordringer.
”Det er meget glædeligt at opleve tyngden i årets vinderideer, som på hver sin måde tilgår nogle afgørende udfordringer i vores hverdag omkring planteavls miljøpåvirkning og nødvendigheden af elektrificering på en så overbevisende måde. Det er præcis, hvad Danmarks har brug for, hvis vi vil være med i førerfeltet som foregangsland og leverandør af grønne løsninger,” siger Nis Alstrup, der er formand for Otto Mønsteds Fond.
Ingeniørforsker vinder Grundfosprisen
Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond) har netop givet årets udgave af Grundfosprisen til lektor Patrick Biller fra Aarhus Universitet. Han får prisen for sin banebrydende forskning i ’intet-må-gå-til-spilde-teknologi’ til den grønne omstilling af samfundets industrier.
I sin forskning tager Patrick Biller udgangspunkt i teknologien hydrotermisk forvæskning (HTL), som er en proces, der efterligner de geologiske processer, som i første omgang førte til produktionen af klodens fossile brændstof.
Prisen blev overrakt den 9. november ved en ceremoni i Bjerringbro. Prisen består af skulpturen ’Be-Think-Innovate’ lavet af kunstneren Flemming Brylle og en kontant betaling på en million kroner, hvoraf en fjerdedel går direkte til prismodtageren, mens de resterende 750.000 kr. går til forskning inden for området.
”Det er en stor anerkendelse at modtage Grundfosprisen. Det giver motivation til at fortsætte, når jeg ser, at det, jeg beskæftiger mig med, har betydning for samfundet og for mennesker. At jeg gør noget rigtigt – noget godt. Og at vi ikke bare er en lille flok nørder, der arbejder afsides på noget dybt nørdet. For det gør vi jo. Men perspektiverne er store,” siger lektoren i en pressemeddelelse fra Grundfos Fonden.
AMD-forsker får Synoptik-Fondens pris
Også Synoptik-Fonden har en årlig pris, der er blevet uddelt siden 1996. På fondens årsmøde den 8. november uddelte formand Jørgen Kjergaard Madsen 2023-udgaven af prisen på 100.000 kroner for en særlig indsats til professor Torben Lykke Sørensen fra Sjællands Universitetshospital.
Prisen bliver givet til en eller flere personer, der har ydet en særlig fremragende indsats inden for optikkens, optometriens og oftalmologiens faglige felt, skriver Synoptik Fonden på fondens hjemmeside.
Når Torben i dag får Synoptik-Fondens pris, er det ikke mindst fordi, Torben har evnet at opbygge et forskningsmiljø i Region Sjælland, der favner hele patienten og ikke kun øjensygdommen
Jørgen Kjergaard Madsen – Bestyrelsesformand, Synoptik-Fonden - om Torben Lykke Sørensen
Ifølge Jørgen Kjergaard Madsen er Torben Lykke Sørensen i dag at betragte som en af landets førende eksperter indenfor øjensygdommen AMD.
”Torbens forskning i AMD har bidraget til bedring af nuværende behandling samt udvikling af nyere behandlinger. Dertil kommer, at Torben også er meget optaget af uddannelse af fremtidens læger. Men når Torben i dag får Synoptik-Fondens pris, er det ikke mindst fordi, Torben har evnet at opbygge et forskningsmiljø i Region Sjælland, der favner hele patienten og ikke kun øjensygdommen. Torben inkluderer i sine projekter også de relationelle, sociale og samfundsmæssige udfordringer, der er for patienter med nedsat syn. Blandt andet har Torben haft ansvaret for et projekt, der som det første af sin art ikke kun ser på øjet, men inddrager hele patienten samt patienternes psykiske velvære i jagten på en behandling,” sagde Jørgen Kjergaard Madsen blandt andet i forbindelse med prisoverrækkelsen.
Dedikeret trio får Velux Fondenes pris
Villum og Velux Fondenes Bygningskomponentpris går i år til Niels Thorup Madsen, Jens Jakob Porsmose og Lars Bo Ibsen. Trioen får ifølge en nyhed på fondenes hjemmeside prisen for med viden, forskning og forretning at sætte nye standarder for skruefundamenter, der kan gøre byggebranchen mange tons C02 lettere, hurtigere og billigere.
Niels Thorup Madsen, Jens Jacob Porsmose og Lars Bo Ibsen har som de første i verden gjort det muligt at dokumentere skruers reelle bæreevne og på den måde sat nye standarder for deres brug i byggeriet.
”Fællesnævneren må jo nok være en nysgerrighed på at gå nye veje og en vilje til at få det umulige til at lykkes. Vi er jo ikke de eneste i skruefundamentbranchen, men vi er de eneste, der ikke gav op, da det så svært ud at bevise, hvad skruefundamenter egentlig kan. Der så vi en mulighed for at forene vores kompetencer på tværs af områder og få udbredt skruefundamenter til langt flere og større byggerier”, siger Niels Thorup Madsen.
De tre prismodtagere får hver 100.000 kroner ved en ceremoni i Villum Window Collection.
Fond hylder indsats for flygtninge
I Planetariet i København uddelte Frederiksbergfonden forleden dag fondens to årlige priser.
Solbjerggruppen modtog Frederiksbergprisen 2023 for sin indsats for flygtninge på Frederiksberg, mens køkkenchef og restauratør Jakob Mielcke fik Frederiksbergfondens hæderspris for sin ambitiøse indsats for mad og kultur i Haveselskabets Have.
Frederiksbergprisen tildeles et lokalt initiativ eller en organisation, der har formået at udvikle en ide eller et initiativ til at blive en betydningsfuld del af livet på Frederiksberg. Solbjerggruppens talsperson Kirsten Pedersen udtrykte stor taknemlighed over at modtage prisen på 100.000 kroner.
”Det betyder jo meget at få sådan en pris. Ud over det at blive påskønnet for at vi har gjort en indsats, betyder det jo også, at vi modtager nogle penge, som kan bruges til nogle forskellige ting, som vi ellers skulle have kæmpet med at skaffe,” siger Kirsten Pedersen i en pressemeddelelse fra Frederiksbergfonden.
Frederiksbergfondens hæderspris tildeles et menneske, som i kraft af sin person, virke eller profession har betydet noget særligt for Frederiksbergs borgere. Dén pris er på 50.000 kroner.
I sin tale til Jakob Mielcke fremhævede bestyrelsesmedlem i Frederiksbergfonden Mads Lebech, hvordan prismodtageren i sin restaurantdrift og som eventarrangør i Det Kgl. Haveselskabs Have har udvist stor innovationskraft og evne til at nyfortolke stedets historie, egenart og relevans på en måde, der har bragt kongehaverne frem i forreste linje som unikke destinationer.