62 kunstmuseer, kunsthaller og mindre udstillingssteder fra hele landet fik forleden den glade nyhed, at de er blevet bevilget midler fra Ny Carlsbergfondets seneste genstartspulje.
Det er den negative spiral, som midlerne fra vores genstartspulje skal bidrage til at knække,
Christine Buhl Andersen – Forkvinde, Ny Carlsbergfondet
Over sommeren har de kunnet søge midler fra den såkaldte ‘Genstartspulje 2’, som er en ekstraordinær pulje, der skal bidrage til, at de økonomisk pressede kunstinstitutioner kan komme på fode igen. I alt modtager de 62 udvalgte kunstinstitutioner 38,1 millioner kroner.
”De mange ansøgninger viser, at såvel store som små kunstinstitutioner i hele landet døjer med et betragteligt økonomisk efterslæb i kølvandet på corona og to nedlukninger. Beherskede besøgstal og manglende turister efter genåbningen betyder samtidig, at institutionerne går en hård tid i møde. Det er den negative spiral, som midlerne fra vores genstartspulje skal bidrage til at knække,” siger forkvinde i Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen i en pressemeddelelse fra fonden.
Genstartspulje 2 har ikke været underlagt de samme betingelser som fondens øvrige uddelinger, men været præget af en høj grad af fleksibilitet for at kunne imødekomme kunstinstitutionernes forskelligartede behov og genopretningsindsatser. Samtidig har puljen, sammenlignet med Ny Carlsbergfondets pulje i sommeren 2020, været yderligere udvidet, så den udover kunstmuseerne har omfattet kunstens øvrige økosystem af små og store institutioner.
”Det har været væsentligt for bestyrelsen at støtte den vigtige bredde og mangfoldighed, der driver den danske kunstscene. Institutionerne hænger sammen som et økosystem. Den sammenhængskraft har stor betydning for kunstnernes udvikling og for publikums møde med kunsten. Og når vækstlaget rammes hårdt, vil resten af kunstscenen også blive ramt, om ikke med det samme, så på sigt,” siger Christine Buhl Andersen.
Spies-penge til arbejdet for udsatte børn
Vi fortsætter rundturen blandt ugens udvalgte fondsuddelinger til en fond, der ikke så tit finder vej til medierne, nemlig Simon Spies Fonden.
I en pressemeddelelse fra Julemærkefonden oplyses det, at Simon Spies Fonden i anledning af, at den afdøde rejsekonge 1. september ville være fyldt 100 år, har valgt at donere 500.000 kroner til Julemærkehjemmenes arbejde for udsatte børn.
”Vi er meget taknemmelige for den store donation. På Julemærkehjemmene hjælper vi børn ud af mistrivsel. Det kan være børn, som kæmper med mobning, ensomhed eller har lavt selvværd. De mange penge kommer derfor til at gøre en stor forskel for disse børn,” siger direktør i Julemærkefonden Søren Ravn Jensen.
Simon Spies Fonden blev stiftet i 1983 af Simon Spies. Dens mål er at støtte almennyttige- og almenvelgørende formål, som kommer en stor del af den danske befolkning til gode inden for områder som videnskab, kunst, kultur, sport samt sociale og humanitære formål.
Samfundsinvesteringer kræver fuldt belyst beslutningsgrundlag
I de kommende år vil der blive gennemført omfattende investeringer i det danske samfund for at sikre en grøn omstilling af energisektoren. Eksempelvis er beslutningen om at etablere to energiøer blandt de største investeringer i historien på over 200 milliarder kroner.
Nu bevilger Novo Nordisk Fonden 15 millioner kroner til, at Kraka Advisory undersøger samfundsaspekterne af den grønne energiomstilling. Det oplyser Kraka Advisory i en pressemeddelelse.
For at komme i mål med den nødvendige klimaindsats er det også nødvendigt med store samfundsmæssige investeringer
Lars Rebien Sørensen – Formand, Novo Nordisk Fonden
”Energiøerne er en af de største politiske beslutninger i vores tid, og der er brug for alle gode kræfter til at udtænke det bedste forløb herfra. Mange svar udestår endnu, og vi er stolte af – gennem bevillingen fra Novo Nordisk Fonden – at kunne grave os ned i sagen og levere viden og perspektiver, som forhåbentlig kan gavne dette utroligt komplekse projekt. Og supplere myndigheders og øvrige aktørers i forvejen enorme arbejde,” siger direktør Peter Mogensen fra Kraka Advisory.
Formanden for Novo Nordisk Fonden Lars Rebien Sørensen understreger, at fonden i de kommende år via nye initiativer vil øge sin indsats for at bidrage til forskning og udvikling, der kan understøtte den grønne omstilling af det danske samfund.
”Men forskning og udvikling er ikke i sig selv nok. For at komme i mål med den nødvendige klimaindsats er det også nødvendigt med store samfundsmæssige investeringer. Jo mere viden, vi har, desto bedre mulighed er der for, at vi som land træffer de bedste langsigtede beslutninger, der kan få størst mulig effekt på klimaet. Vi håber, at Kraka Advisory via fondens bevilling kan bidrage til dette formål,” siger Lars Rebien Sørensen i pressemeddelelsen.
Forskningspriser til to markante profiler
Vi fortsætter til Carlsbergfondets årlige uddeling af fondens forskningspriser, som netop er blevet givet til professor i selvbiografisk hukommelse Dorthe Berntsen og professor i fortidig DNA Eske Willerslev.
Priserne blev overrakt af H.K.H. Kronprinsessen, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, præsident for Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch og Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher på Ny Carlsberg Glyptotek.
Professor på Aarhus Universitet Dorthe Berntsen modtager prisen for sin enestående forskning i menneskets evne til at erindre oplevelser i den personlige fortid samt forestille sig mulige begivenheder i den personlige fremtid.
Professor på Københavns Universitet og University of Cambridge Eske Willerslev modtager prisen for sin årelange, banebrydende forskning i fortidens planter, dyr, mikroorganismer og mennesker samt deres evolution og interaktion i tid og sted.
Med prisen følger én million kroner. Heraf øremærkes 750.000 kroner til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kroner er en personlig hædersgave.
”Det er en stor glæde at kunne tildele Carlsbergfondets forskningspriser 2021 til to så markante forskningsprofiler som Dorthe Berntsen og Eske Willerslev. Begge har gennem en årrække leveret fremragende resultater inden for deres felt. Og de har hver især bidraget med afgørende ny viden, som gør en forskel og bringer vores forståelse af dyrs og menneskers historie samt menneskets evne til at erindre til nye højder,” siger Flemming Besenbacher i en pressemeddelelse fra fonden.
Carlsbergfondets forskningspriser blev uddelt for første gang i 2011.
Indeklimaambassadører på skoler i Aarhus
Temperaturer, lydniveau, lys og luftkvalitet har stor indflydelse på børn og unges indlæring, og nu vil Aarhus Kommune til at uddanne lærere og pædagoger i at udnytte klasselokalerne bedst til gavn for indeklimaet.
Med en million kroner i støtte fra den filantropiske forening Realdania igangsætter Aarhus Kommune nu et forskningsprojekt, der skal uddanne indeklimaambassadører på de aarhusianske skoler.
Ved at uddanne indeklimaambassadører på skolerne sikrer vi, at de enkelte rums potentialer udnyttes til fulde, og at vi sammen skaber de bedste betingelser for børn og unges indlæring, trivsel og sundhed
Thomas Medom – Rådmand for børn og unge, Aarhus Kommune
Forventningen er, at medarbejderne på skolerne får mere viden om samspillet mellem tekniske løsninger og pædagogisk praksis, og rådmand for børn og unge, Thomas Medom, glæder sig over udsigten til en bedre samtænkning af rum og pædagogik.
"Vi har for nylig vedtaget en indeklimastrategi for skolerne, men vi skal tænke bredere end kvaliteten af lys, lyd og luft, hvis vi skal opfylde den. Det kan være svært at omsætte tekniske anbefalinger til praksis, og derfor er det afgørende, at lærere og pædagoger får den nødvendige viden til skabe et optimalt indeklima for vores børn og unge. Ved at uddanne indeklimaambassadører på skolerne sikrer vi, at de enkelte rums potentialer udnyttes til fulde, og at vi sammen skaber de bedste betingelser for børn og unges indlæring, trivsel og sundhed," siger Thomas Medom i en pressemeddelelse fra Realdania.
I Realdania ser projektleder Anne Gade Iversen frem til samarbejdet med Aarhus Kommune:
”Et godt indeklima skal tænkes bredt og tænkes ind i den pædagogiske praksis i hverdagen. Her er indeklimaambassadøren et skoleeksempel på en god ide med stort potentiale – også for skoler i resten af landet. Derfor glæder jeg mig til at følge de erfaringer, Aarhus Kommune nu gør sig under forskningsprojektet,” siger Anne Gade Iversen.
Turen går til Kroatien – som onlinerejse
I et års tid har et lille oplysningsforbund ved navn DEO, Demokrati i Europa Oplysningsforbundet, arbejdet på at udvikle onlinerejser til ensomme og udsatte ældre. Og nu får initiativet et boost med en millionbevilling fra Velux Fonden, skriver DEO i en pressemeddelelse.
Initiativet hedder ‘Nye fællesskaber. Rejs med fra din stue – sammen med andre’. Hovedmålsætningen er at engagere ensomme ældre fra hele landet i online-aktiviteter og at få dem med i blivende fællesskaber, så de efter coronapandemien også kan mødes fysisk.
Da mange fra målgruppen ofte mangler de nødvendige digitale kompetencer, har projektet meget fokus på at hjælpe folk online med vejledninger før hver rejse.
Der lægges vægt på, at man er afsted sammen som en social oplevelse, hvor deltagere også kan stille spørgsmål til dem, der fortæller. Rejseledere fortæller om landenes historie og samfund, og der vises seværdigheder og bliver fortalt om lokale forhold og kultur.
Den første rejse afvikles allerede i morgen, onsdag den 8. september, hvor turen går til Kroatien, og i næste uge er onlinedestinationen Spanien.