Med en samlet stats- og fondsbevilling på 300 millioner kroner sættes der nu gang i etableringen af et pionercenter for udvikling af materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling.
Centeret, der får navnet Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery (CAPeX), skal blandt andet udvikle mere effektive og robuste materialer til at omdanne vand og CO2 til bæredygtige brændstoffer og kemikalier ved hjælp af grøn strøm fra vindmøller og solceller.
De 300 millioner kroner gives over en 13-årig periode og kommer fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Villum Fonden.
”Vi håber, at pionercenteret vil danne skole for, hvordan vi i Danmark støtter transformativ strategisk forskning af højeste internationale kvalitet. Visionen om energiøer bliver kun til noget, hvis vi kan udnytte den store danske vidensbank inden for power-to-X til at skalere teknologien. Det er netop intentionen med CAPeX,” siger forskningsdirektør Thomas Bjørnholm fra Villum Fonden i en pressemeddelelse på vegne af fondsgruppen bag bevillingen.
Centeret drives i et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aalborg Universitet og placeres i et nyt tværfagligt ’Climate Challenge Laboratory’ på DTU.
Nye indsatser mod selvskade
Flere end hver femte elev i 9. klasse har prøvet at skade sig selv ved for eksempel at skære, brænde eller slå sig selv. Ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed har 22 procent af pigerne på gymnasier og ni procent af drengene skadet sig selv, mens andelen blandt HF-elever er endnu højere.
Det er blandt andet på den baggrund, at Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade glæder sig over en bevilling på 6,2 millioner kroner, som foreningen modtog lige før jul fra Det Obelske Familiefond.
Det kan give anledning til stor usikkerhed, når en skole oplever elever med selvskade
Laila Walther – Direktør, Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Fondspengene, der falder over tre år, betyder, at foreningen kan udvide sin indsats mod selvskader. Det sker blandt andet med en helt ny taskforce, der rykker ud til uddannelsesinstitutioner, når en elev skader sig selv, og skolen og forældre har brug for støtte til at håndtere situationen.
”Det kan give anledning til stor usikkerhed, når en skole oplever elever med selvskade. Der opstår frygt for, at selvskaden skal sprede sig til de andre elever, og lærerne og skoleledelsen er ofte i tvivl om, hvordan de bedst håndterer selvskaden. Derfor vil vi i løbet af 2023 begynde at tilbyde især efterskoler og ungdomsuddannelser, der har elever, som skader sig selv, at vi kommer på besøg og hjælper med at håndtere den konkrete situation. Vi vil efterfølgende hjælpe skolen med at lave en handlingsplan, så personalet er forberedt, næste gang det sker,” siger Laila Walther, der er direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, i en nyhed på foreningens hjemmeside.
Ifølge direktør i Det Obelske Familiefond John Amund Tønnes er selvskade et alvorligt tegn på mistrivsel, der kan udvikle sig til endnu dybere og varige problemer, som følger de unge ind i voksenlivet.
”At de unge nu også kan få hjælp ude på uddannelsesinstitutionerne, selvom de ikke bor i nærheden af en by, hvor der tilbydes samtaleforløb, er en vigtig forebyggende indsats,” siger John Amund Tønnes.
Fondspenge til avanceret røntgenudstyr
Rundturen blandt udvalgte fondsuddelinger fra den sidste uge af 2022 fortsætter til Roskilde Universitet, hvor en bevilling på 11 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til nyt røntgenudstyr skal hjælpe RUC-forskerne med at udvikle fremtidens smarte og miljøvenlige materialer.
Ifølge en pressemeddelelse fra Roskilde Universitet betyder røntgenudstyret, at universitetet kommer i verdensklasse indenfor forskning i materialers nanostruktur.
Tidligere har jeg og mine kollegaer måttet rejse til for eksempel USA, Frankrig eller Italien for at foretage vores eksperimenter
Dorthe Posselt – Lektor i fysik, Institut for Natur og Miljø, Roskilde Universitet
Det er lektor i fysik Dorthe Posselt fra Institut for Natur og Miljø på Roskilde Universitet, der har modtaget millionbevillingen. Hun ser frem til sammen med forskerkolleger og erhvervsliv at bidrage til at udbygge og løfte den danske forskning og innovation i smarte materialer med instrumentet, som er blevet døbt ’RUCSAXS’.
”RUCSAXS vil styrke samarbejdet med forskere og virksomheder også udenfor Roskilde Universitet, da vi nu kan tilbyde adgang til og ekspertise i en avanceret målemetode på det højeste internationale niveau. Tidligere har jeg og mine kollegaer måttet rejse til for eksempel USA, Frankrig eller Italien for at foretage vores eksperimenter. Med RUCSAXS får vi meget mere stråletid til rådighed, og transport af sarte prøver er uproblematisk, når målingerne foregår så tæt på vores egne laboratorier,” siger Dorthe Posselt.
Også de studerende får fornøjelse af RUCSAXS, blandt andet i forbindelse med den nye tværfaglige kandidatuddannelse ’Physics and Scientific Modelling’.
Forskergruppe til kamp mod Parkinson
Med et nyt ’Frontier Grant’ på fem millioner kroner tænder Lundbeckfonden lys i biotekdrømmen hos en ung neuroforsker, ph.d. Lasse Reimer, fra Danish Research Institute of Translational Neuroscience (Dandrite) på Aarhus Universitet.
Hjernesygdommen Parkinson er kendetegnet ved en ophobning i dele af hjernen af et specielt protein kaldet alfa-synuclein. Hvordan denne ophobning egentlig hænger sammen med tab af fungerende nerveceller og udviklingen af symptomer såsom rysten og stivhed, er endnu ikke helt belyst.
Lasse Reimer er en del af en forskergruppe på Dandrite, som har opdaget en mulig forklaring på denne sammenhæng. Sideløbende har forskerne arbejdet på at udvikle en ny medicin, som kan blokere eller i det mindste forsinke denne sygdomsmekanisme. Dette har indtil videre ført til nogle nye kemiske stoffer, der på dette ret tidlige udviklingstrin virker lovende i forhold til at kunne blive til en helt ny slags medicin, der kan bremse den ellers uundgåelige gradvise forværring af Parkinson.
Bevillingen på fem millioner kroner skal dække omkostninger forbundet med at modne projektet over en 18 måneders periode. Målet er at nå til et stadium, hvor det ville kunne tiltrække tilstrækkelig kapital til at køre videre i et selvstændigt biotekselskab eller eventuelt blive overtaget af et medicinalfirma.
”Som ung forsker er det et kæmpe privilegium at blive den første modtager af Lundbeckfondens Frontier Grant, som på det personlige plan giver mig en enestående mulighed for at løfte et lovende forskningsprojekt, jeg har været en del af i årevis, fra laboratoriet og ét skridt tættere på patienterne,” siger Lasse Reimer i en pressemeddelelse fra Lundbeckfonden.
Penge til udekøkkener og nyttehaver
Vi fortsætter til Nordea-fonden, som lige inden jul satte navn på 74 projekter i fritidsklubber og SFO’er fra hele landet, som får støtte til aktiviteter i det fri.
Hvert projekt, som skal sikre nye aktiviteter og masser af frisk luft til børnene i det kommende år, modtager mellem 100.000 kroner og en million kroner i støtte fra Nordea-fondens pulje 'Mere udeliv i SFO og klub'. Oprindeligt havde Nordea-fonden afsat 25 millioner kroner til puljen, men helt ekstraordinært har fonden besluttet at hæve det samlede støttebeløb til 31,8 millioner kroner.
Blandt de støttede projekter er bevægelsesbaner, udekøkkener og nyttehaver.
”Vi har fået overraskende mange og meget kvalificerede ansøgninger, som falder fint i tråd med vores ønsker om at få børnene ud i det fri og til selv at bidrage med tanker og ideer om et godt udeliv i klub og SFO,” siger Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.
Der var i alt kommet 183 ansøgninger.
Store poser penge til tre museer
På årets sidste bestyrelsesmøde i Augustinus Fonden blev der i alt uddelt 74 millioner kroner, oplyser fonden på sin hjemmeside.
De tre største bevillinger blev givet inden for området 'Museer og kulturarv'.
Museum Sønderjylland har fået 15 millioner kroner til renovering og revitalisering af museet i Tønder med henblik på at formidle museets samlinger på grænsen mellem land og hav, mellem dansk og tysk og mellem Norden og Europa.
Der er sendt 10 millioner kroner af sted til Nordjyske Museer til etablering af en ny og sammenhængende oplevelse af den historiske bymidte og det historiske museum i Aalborg.
Og der er ligeså bevilget 10 millioner kroner til Greve Museum til realisering af et samlet løft af Mosede Fort. Målet er at skabe en styrket museumsoplevelse om Danmark under 1. Verdenskrig.
Legater til kunstprojekter i Aarhus
Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens Familiefond – også kendt som Kirsten og Gunnar Fonden – sluttede 2022 med at uddele legater til i alt otte kunstprojekter.
I alt har Kirsten og Gunnar Fonden givet 2,7 millioner kroner til dels fire projekter fra en særlig pulje med fokus på landart, dels til kunstneriske projekter, der indenfor forskellige kunstarter hver især bidrager til et smukkere Aarhus, skriver fonden på sin hjemmeside.
Blandt modtagerne af fondspenge er Aarhus Cello Expo, der får støtte til en cellofestival i Musikhuset i Aarhus, Aros Guitar Duo, som vil drage rundt til gymnasier og plejecentre med foredragskoncerter, og Aarhus Festuge Fond, der er kommet gennem nåleøjet med projektet ’Lyskunst’ på 2023-udgaven af Festugen.
Fonden har én årlig ansøgningsrunde. I 2023 er deadline 2. oktober.
Bestseller-hjælp til Pakistan og Bangladesh
Årets første udgave af ’Ugens uddelinger’ slutter med historien om, at tøjvirksomheden Bestseller og Bestseller Foundation som en del af en nytårsgave på vegne af medarbejderne støtter syv udvalgte projekter i Tyrkiet, Bangladesh, Indien, Kina, Myanmar, Cambodja og Pakistan med tilsammen fem millioner kroner.
Projekternes fællesnævner er et ønske om at forbedre vilkårene for mennesker, der har brug for hjælp.
Når man lader blikket glide ned over listen af projekter, er det tydeligt, at der er mange steder at kigge hen, når man har ønske om at forbedre menneskers levevilkår
Jannek Egerrup-Hagen – Direktør, Bestseller Foundation
De fem millioner kroner er blandt andet øremærket en styrkelse af kvinders vilkår og muligheder i Tyrkiet, at begrænse sult blandt børn i Indien, forbedre forholdene på et børnehjem i Cambodja og støtte ofre for overgreb i Myanmar.
”Når man lader blikket glide ned over listen af projekter, er det tydeligt, at der er mange steder at kigge hen, når man har ønske om at forbedre menneskers levevilkår. Derfor spreder vi i år donationen ud på flere projekter for at gøre en forskel for flere. Det betyder ikke, at vi løser alle problemer – langt fra. Men vi tror på, at hjælpen kan komme udsatte grupper til gavn,” siger Jannek Egerrup-Hagen, direktør i Bestseller Foundation, i en pressemeddelelse.