Der er ny viden på vej om alt fra udvikling af alternativer til antibiotikabehandling over søvns betydning for vores blodsukker til regnormes mulige rolle i optimering af landbrug.
Finansieringen af den nye viden kommer fra Novo Nordisk Fonden, som netop har uddelt 361 millioner kroner til 37 nye projekter gennem fondens forskningslederprogram, der støtter førende og talentfulde forskere på forskellige karrieretrin.
Hver forsker har modtaget op til 10 millioner kroner til sit projekt i Danmark eller internationalt.
”Vi er meget begejstrede over at kunne støtte disse projekter, der kan bidrage til, at der findes ny viden og løsninger på vigtige samfundsudfordringer inden for sundhed, sygdom og bæredygtighed. Mens Novo Nordisk Fonden de senere år har lanceret en række store missionsdrevne satsninger, er støtte til grundforskning fortsat et kerneområde for os, og forskningslederprogrammet er et af vores mest ambitiøse programmer i åben konkurrence,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, der er administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.
Hvis Danmark skal klare sig i den tiltagende internationale konkurrence fremadrettet, er det afgørende, at vi har dygtige forskningsledere
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
Med de nye bevillinger har Novo Nordisk Fonden gennem programmet uddelt over to milliarder kroner fordelt på flere end 200 forskere.
”Hvis Danmark skal klare sig i den tiltagende internationale konkurrence fremadrettet, er det afgørende, at vi har dygtige forskningsledere, og derfor støtter vi såvel nye som etablerede forskningsledere. At vi nu har støttet flere end 200 forskere gennem programmet er en flot milepæl,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Ukrainske CBS-studerende gratis på sommerskole
25 studerende fra Ukraine får til sommer mulighed for at rejse til København og gratis deltage i et seks ugers ophold på Copenhagen Business Schools sommeruniversitet, ’Summer University’.
Det skyldes en donation fra Otto Mønsteds Fond på godt 316.000 kroner, der skal dække udgifterne til 25 ukrainske studerendes flybilletter og kollegieværelser. I forvejen har CBS tilbudt at betale for selve undervisningen af ukrainerne.
”Vi er meget glade for, at Otto Mønsteds Fond har valgt at betale for rejse- og boligudgifterne, mens de ukrainske studerende er på CBS Summer University. Ifølge loven må CBS ikke betale for de studerendes leveomkostninger i forbindelse med studierne i Danmark. Og som forholdene er nu, kan vi ikke forvente, at de selv er i stand til at betale”, siger Anna Thomasson, der er uddannelsesdekan på CBS, i en pressemeddelelse.
Det handler også om at mindske risikoen for brain drain, eftersom der er brug for kvalificerede unge i Ukraine
Nikolaj Malchow-Møller – Rektor, Copenhagen Business School (CBS)
Allerede sidste år tilbød CBS ukrainske studerende at deltage gratis på CBS Summer University, men dengang skete det med relativ kort varsel, og kun tre nåede at være med.
”I lighed med mange andre har vi overvejet, hvordan vi bedst kan bistå Ukraine. Vi har været i dialog med blandt andre den ukrainske ambassadør i Danmark og den ukrainske rektorforsamling i Ukraine, og de gjorde opmærksom på, at særligt kortere studieophold ville være værdifulde. Det handler også om at mindske risikoen for brain drain, eftersom der er brug for kvalificerede unge i Ukraine,” siger Nikolaj Malchow-Møller, der er rektor på CBS
Unge og ældre skal være fysiske sammen
Oversigten over udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uge fortsætter til Trygfonden, som støtter et projekt kaldet ’Generationer i bevægelse’ fra DGI med 3,1 millioner kroner.
Donationen går til en indsats, der skal få bedsteforældre og børnebørn til at være fysisk aktive sammen i landets idrætsforeninger, oplyser Trygfonden.
Flere end seks ud af 10 ældre over 65 år bevæger sig ikke tilstrækkeligt, og der er sket en stigning i antallet af ældre med overvægt. Fysisk aktivitet med børnebørn er ifølge DGI et område med stort potentiale for at give ældre flere gode leveår. Den fælles aktivitet er til gavn for både den fysiske og den mentale sundhed hos begge generationer.
DGI har tidligere haft succes med at udbyde bedsteforældre/børnebørn-aktiviteter med gymnastikken som udgangspunkt i enkelte lokale idrætsforeninger. Med fondsdonationen vil DGI udvikle et nationalt multisportskoncept i alle DGI’s cirka 6.000 foreninger.
Familier får hjælp til at skære ned på slik
En müslibar i madpakken, saftevand til aftensmaden og slikskåle med top på om fredagen.
Danske børn får i gennemsnit fire gange flere søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at vores køb af slik og søde sager omregnet til kalorier svarer til, at hver dansker får cirka 20 procent af det daglige energiindtag dækket af søde sager.
Det vil Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet med støtte fra Nordea-fonden nu gøre noget ved. Ifølge en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside har fonden netop bevilget 13,8 millioner kroner til udbredelse af pilotprojektet 'Er du for sød?', som allerede har hjulpet knap 100 børnefamilier i Hvidovre med at skære ned på de søde sager.
Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad – og får man søde vaner, hænger de ofte ved
Anne Pøhl Enevoldsen – Enhedschef, Fødevarestyrelsen
Op til 15 kommuner får mulighed for at deltage i projektet, hvor blandt andre kommunale sundhedsplejersker og tandlæger klædes på til at skabe bevidsthed om familiernes vaner og give dem redskaber til, hvordan man kan skrue ned for det søde i dagligdagen.
"Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad – og får man søde vaner, hænger de ofte ved. Derfor handler det om som forældre at starte med de lavthængende frugter. Kan man erstatte eftermiddagskiksen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød? Kan halvdelen af fredagsslikket skæres fra, uden at det går ud over hyggen? Og kan vi servere lidt mindre safte- og sodavand? Vi behøver ikke undvære det søde, men skære ned dér, hvor det er nemmest," siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen.
Flere kommuner har allerede vist interesse for at deltage i projektet, som løber frem til 2027.