
Rundturen i fondsverdenens seneste uddelinger starter i denne uge på Langeland. Den Danske Naturfond og Danmarks Naturfond er nemlig gået sammen om et stort projekt, som skal forene fødevareproduktion og etablering af vild natur ved Skovsgaard Gods på Langeland.
To tredjedele af godsets knap 400 hektar skal gøres vildt med udsætning af kvæg, vildheste og grise, som skal græsse og skabe optimale betingelser for biodiversiteten i området.
Ambitionen er at lave et såkaldt demonstrationslandbrug som kan inspirere og skabe ny viden om fremtidens bæredygtige landbrug, hvor fødevareproduktion kan bidrage positivt til løsningen af både naturens og klimaets kriser.
Godset ejes af Danmarks Naturfond, som oprindeligt er stiftet af Danmarks Naturfredningsforening. Formanden for fonden og præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, glæder sig over muligheden for at kombinere kødproduktion med biodiversitet.
På Skovsgaard vil vi nu vise, hvordan vi kan kombinere en ekstensiv produktion af kød fra grise og kvæg med vild natur med tårnhøj biodiversitet.
Maria Reumert Gjerding – bestyrelsesformand, Danmarks Naturfond
”Naturens krise er dyb og massiv. Det, naturen har allermest brug for, er plads. På Skovsgaard vil vi nu vise, hvordan vi kan kombinere en ekstensiv produktion af kød fra grise og kvæg med vild natur med tårnhøj biodiversitet. Som landbrug håber jeg, at vi kan være med til at vise vejen for, hvordan vi både kan producere mad og give plads til naturen,” siger Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.
Nøglestenen i projektet er vildgræsning, hvor 245 hektar hegnes ind i én stor indhegning. Her skal kvæg, vildheste og grise leve vildt hele året. Det betyder, at de ikke fodres og aldrig kommer på stald, men i stedet lever vildt på arealet og af det, de selv kan finde i naturen.
Når dyrene græsser hele året, skaber de grundlag for en tilstand af vildhed, som vil bringe de naturlige processer og dynamikker tilbage. Dyrene vil bidrage til udviklingen af et landskab med græsland, kær, vådområder, lysåbne skove og krat, og det vil give basis for en stor biodiversitet i området.
Den Danske Naturfond er en privat fond, som skaber mere plads til den vilde natur i Danmark. Fonden har store forhåbninger til projektet, som den har støttet med 1,25 millioner kroner.
”Der er en ny retning i dansk naturbeskyttelse. Det er ikke længere os mennesker, som skal bestemme, hvordan naturen skal se ud, og klippe den med ’neglesaks’. Naturen skal slippes fri og udvikle sig meget mere på egne præmisser. Projektet på Skovsgaard er et rigtig godt eksempel på den nye retning,” mener direktør i Den Danske Naturfond Flemming Nielsen.
Håndsrækning til 61 projekter i små byer
Turen rundt blandt ugens uddelinger i fondssektoren fortsætter hos Nordea-fonden – eller rettere i de 61 små danske byer med under 5.000 indbyggere, som tilsammen modtager 31,8 millioner kroner fra fonden til fællesskabsstyrkende initiativer.
Det sker i den anden og sidste uddelingsrunde i Nordea-fondens ’Her bor vi’-indsats, hvor der oprindeligt var afsat 60 millioner kroner til ansøgninger fra de små bysamfund, men hvor fonden efterfølgende har lagt yderligere otte millioner kroner oven i. Med de 61 nye projekter kommer den samlede mængde, som har fået det blå stempel, op på 139 projekter.
I alt har fonden modtaget flere end 513 ansøgninger fra 471 små byer.
”Vi er overvældede og også overraskede over den store interesse. Samlet set har vi modtaget ansøgninger fra mere end hver tredje landsby og mindre bysamfund i landet. Det understreger, den fornemmelse vi havde i forvejen: at de små bysamfund formår at løfte i flok for at realisere deres drømme,” siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden i en pressemeddelelse.
De indkomne ansøgninger spænder vidt, men alligevel er der nogle klare tendenser. Blandt andet hitter aktivitetspladser, shelters og legepladser, og der er også mange stier, broer og multibaner blandt de støttede projekter, som fordeler sig over hele landet.
Penge til hospitalsklovne og rickshaw-ture
Også Familien Hede Nielsens Fond har delt penge ud i den forgangne uge. Det skete ved fondens årlige prisuddeling, hvor to foreninger og en professor hver kunne gå hjem med 350.000 kroner.
Formand Henrik Hede Nielsen fra Familien Hede Nielsens Fond stod for prisoverrækkelsen, som tilgodeså foreningen Danske Hospitalsklovne, professor Dorte Marie Søndergaard fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet samt foreningen Cykling uden Alder.
Danske Hospitalsklovne får prisen for det arbejde, foreningen udfører på danske hospitaler, hvor klovnene støtter indlagte børn og deres familier, når livet på hospitalet gør ondt. Konkret skal de 350.000 kroner bruges til udvikling af digitale platforme til glæde for de indlagte børn.
Dorte Marie Søndergaard får penge til sin forskning, som omhandler mobning af børn og unge samt unges digitale liv.
Og prisen til Cykling uden Alder gives, så foreningen kan fortsætte udviklingen af det gode ældreliv med fokus på nye berigende oplevelser. Foreningen samarbejder med mange af landets kommuner og er et tilbud til ældre på plejehjemmene, hvor cykelpiloter inviterer ældre på plejehjem ud at køre i rickshaw.