Der er lagt op til kampvalg, når seks almindelige medlemmer i næste måned stiller op mod bestyrelsens kandidater til 12 pladser i Realdanias repræsentantskab.
Det fremgår af de kandidatlister, som Realdania i sidste uge offentliggjorde forud for valgene i to af foreningens såkaldte geografiske valgområder.
Mest kamp om pladserne bliver der den 17. november på Hotel Radisson Blu Scandinavia i Aarhus, hvor Realdania-medlemmer fra ni midtjyske kommuner er invitereret til valgmøde.
Helt som sædvanligt - og i tråd med vedtægterne - har bestyrelsen foreslået syv kandidater svarende til de syv pladser, som valgområde 6 har i det 109 mand store repræsentantskab. Af dem er seks på genvalg efter af have siddet i en eller flere fireårige valgperioder i repræsentantskabet.
Mindre sædvanligt er det, at hele fem almindelige Realdania-medlemmer har valgt at stille op for at få plads i foreningens øverste myndighed, som ifølge vedtægterne primært har to formelle roller: Repræsentantskabet godkender årsregnskabet, og repræsentantskabet vælger bestyrelsen samt revisor.
Realdania er jo et af de steder, hvor man har nogle muskler til at gøre noget for natur og biodiversitet
Rune Engelbreth Larsen – Samfundsdebattør og medlem af Etisk Råd
Et af de medlemmer, der har valgt at stille op ved årets valg, er debattør og idéhistoriker Rune Engelbreth Larsen fra Tranbjerg.
Han har dog flere ambitioner med sit engagement i Realdania end at være med til at godkende regnskaber og bestyrelsesmedlemmer i foreningen, som årligt uddeler knap en milliard kr. til almennyttige formål.
Rune Engelbreth Larsen er også kendt som forfatter og medlem af Etisk Råd. Desuden har han de sidste otte år været aktiv i Danmarks Naturfredningsforening, hvoraf han har siddet seks år i hovedbestyrelsen.
Penge til natur
Valg i Realdania 2021:
Geografisk valgområde 6:
(Favrskov, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs og Aarhus)Syv pladser i repræsentantskabet
Fem selvopstillere:
Camilla Fabricius-Jensen, medlem af Folketinget (S), Viby J
Hanne Ahrens, pensionist, Silkeborg
Jesper Skov, tømrer, Viby J
Rune Engelbreth Larsen, forfatter, idéhistoriker og foredragsholder, Tranbjerg J
Steffen Wich, daglig leder og sportschef, RisskovKandidater foreslået af bestyrelsen:
Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker, Risskov
Hans-Ulrik Revsbech Jensen, murermester, Auning
Line Willacy, chefkonsulent, Aarhus C
Marie-Louise Vagnby, økonom, Ebeltoft
Nicolai Bisgaard, møbelpolstrer, indehaver, Odder
Suna Cenholt, arkitekt, partner, Højbjerg
Søren Brixen, rådgivningsdirektør, bæredygtighed, GaltenGeografisk valgområde 2:
(Faxe, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Stevns og Vordingborg)Seks pladser i repræsentantskabet
En selvopstiller:
Paya Hauch Fenger, direktør og partner, Nykøbing SjKandidater foreslået af bestyrelsen:
Cathrine Riegels Gudbergsen, landmand, politiker, Herlufmagle
Helle Lundsgaard, direktør, Ringsted
Karsten Krüger, adm. direktør, Jyderup
Steen Albert Olsen, byrådsmedlem, Skælskør
Susan Jørgensen, advokat, Næstved
Ulrik Theophil Jørgensen, hofjægermester, godsejer, direktør, SøllestedValggruppen for privat boligudlejning
Syv pladser i repræsentantskabetEn selvopstiller:
Jon Vesterby, næstformand, København VKandidater foreslået af bestyrelsen:
Boris Nørgaard Kjeldsen, seniorrådgiver, Kongens Lyngby
Christina Holberg Fenger, ejendomsdirektør, København V.
Elsebeth Due Kjeldsen, bestyrelsesformand, Aarhus C
Henrik Dahl Jeppesen, seniorrådgiver – tidligere CEO, Frederiksberg
Henrik Wolfhagen, direktør, Smørum
Karen Bock, konsulent, Aalborg
Ulla Diderichsen, bestyrelsesmedlem, HerningValggruppen for ejerboliger
Syv pladser i repræsentantskabet
Ingen modkandidater stiller op:
Allan Malskær, landsformand, cand.polit, Valby
Conny Wagner, selvstændig, Hellerup
Jane Fischer, fuldmægtig, Horsens
Kristian Koldtoft Jensen, projektchef, Beder
Majken Schultz, professor, International Research Fellow, Charlottenlund
Otto Bjørn Christiansen, direktør, Hørsholm
Rasmus Lund, direktør, cand.merc.jur., Svaneke
Det er netop problemstillinger indenfor for natur og biodiversitet, der har fået Rune Engelbreth Larsen til at melde sit kandidatur til en af de syv repræsentantskabsplader i valgområdet. Det omfatter bl.a. Aarhus, Silkeborg, Randers og Skanderborg.
”Realdania er jo et af de steder, hvor man har nogle muskler til at gøre noget for natur og biodiversitet, ikke kun i byggeriet men jo også mellem byggeriet. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at bidrage til at få den dagsorden til at fylde noget mere og samtidig arbejde for at fremme bæredygtigt byggeri.”
Han mener derfor, at Realdania burde supplere sin uddelingspolitik med mere naturrelaterede indsatsområder.
”Vi lever i en klima- og biodiversitetskrise, og derfor mener jeg, at man bør engagere sig i, hvordan man kan bruge nogle af midlerne bredere end til bare at gavne selve byggemassen og alt det omkring byggeriet,” siger Rune Engelbreth Larsen.
Styrket medlemsdemokrati
Udover fokus på natur og biodiversitet har Rune Engelbreth Larsen også klare holdninger til nogle af de mere grundlæggende principper for Realdanias virke – blandt andet medlemsdemokratiet, som ifølge foreningens egne evalueringer døjer med flere mangler og problemer.
I forhold til Realdanias foreningsdemokrati, der synes jeg nok, at man glider noget let af på de analyser og den kritik, der har været om manglende medlemsinddragelse
Rune Engelbreth Larsen – Samfundsdebattør og medlem af Etisk Råd
”Sådan som det er nu, er der en meget lang og smal vej hen til reel indflydelse i Realdania, fordi det kræver at man bliver valgt ind i bestyrelsen. I Danmarks Naturfredningsforening, hvor jeg er medlem af repræsentantskabet, er der jo et ekstremt levende og mere reelt medlemsdemokrati. Der er en lokalafdeling i hver eneste kommune, og når repræsentantskabet mødes to gange om året, er det for at beslutte politikker og andet som er meget mere end kun årsregnskabet,” siger Rune Engelbreth Larsen.
Et af kritikpunkterne om Realdanias foreningsdemokrati er netop, at medlemmerne reelt ikke har indflydelse på foreningens formål eller de almennyttige aktiviteter. En kritik som Realdania blandt afviser med den begrundelse, at det kræver stor faglig indsigt og en lang tidshorisont at arbejde indenfor det byggede miljø, som er foreningens virkefelt.
”I forhold til Realdanias foreningsdemokrati, der synes jeg nok, at man glider noget let af på de analyser og den kritik, der har været om manglende medlemsinddragelse. Derfor vil jeg i det hele taget gerne arbejde for, at vedtægterne kommer til at styrke medlemsdemokratiet,” siger Rune Engelbreth Larsen.
Etik i investeringerne
Også i til i Realdanias investeringsstrategi er der plads til forbedringer, mener Rune Engelbreth Larsen.
Realdanias investeringsportefølje blev tidligere i år skarpt kritiseret af både Socialdemokratiet og Enhedslisten på Christiansborg, da Fundats kunne fortælle, at foreningen var aktionær i 11 våbenselskaber, herunder våbenvirksomheder, der medvirker til at producere atomvåben.
”Jeg synes, det er forkert, at Realdania ikke har en mere etisk baseret investeringspolitik. Det kan ikke være rigtigt, at så stor en forening, der varetager så mange midler, beslutter sig for at vægte afkastet så voldsomt, at man seriøst kan mene, at det ikke er i orden at investere i tobak, men at man godt kan investere i atomvåben. Det giver for mig slet ikke mening,” siger Rune Engelbreth Larsen, der siden 2017 har været beskikket af Folketinget til at sidde det Etiske Råd.
Administrerende direktør i Realdania er selv til stede på valgmøderne, hvor han blandt andet skal redegøre for Realdanias aktuelle situation, som der står i dagsordenen.
Jesper Nygård glæder sig over medlemmerne, der stiller op til repræsentantskabsvalget:
”Vi er superglade for, at der er engagerede medlemmer, som har lyst til at stille op og bidrage til Realdanias repræsentantskab. Udviklingen af vores foreningsdemokrati er allerede et stort fokuspunkt og noget, vi hele tiden arbejder for at styrke i Realdania. Det samme gælder vores investeringer, som allerede i dag er samfundsansvarligt baseret, og som følger gældende lovgivning og konventioner,” siger han.
Udover valget i Aarhus bliver der den 18. november afholdt valgmøde i Ringsted Kongrescenter. Her stiller en enkelt selvopstiller op mod de fem bestyrelseskandidater, der er på valg i det geografiske valgområde 2.
Men allerede i denne uge er der valgmøder i to af Realdanias professionelle valgrupper. Nemlig den 28. oktober i valggruppen for privat boligudlejning, hvor der skal vælges syv repræsentanter ud af otte kandidater. Og dagen efter i den faglige valggruppe for ejerboliger, hvor syv repræsentanter skal vælges uden modkandidater.