Årets første guidede tur blandt udvalgte fondsuddelinger starter hos Det Obelske Familiefond, som netop har sendt en bevilling på tre millioner kroner af sted til LGBT Asylum.
Bevillingen, der strækker sig over perioden 2022-2024, betyder, at LGBT Asylum kan fortsætte og videreudvikle sin rådgivning og de aktiviteter, som skaber psykosociale netværk for LGBT+ asylansøgere og -flygtninge.
LGBT Asylum vil desuden udvikle og implementere et nyt mentorprogram for LGBT+ flygtninge, der har fået asyl i Danmark. Mentorprogrammet skal sikre mental sundhed og netværk samt hjælpe dem til at få fodfæste i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.
Det er helt afgørende for, at vi fortsat kan udvikle vores arbejde for LGBT+ asylansøgere og flygtninge, og det er der mere brug for end nogensinde
Leo Nasser – Forperson, LGBT Asylum
Leo Nasser, der er forperson for bestyrelsen i LGBT Asylum, glæder sig over samarbejdet med Det Obelske Familiefond.
”Det er helt afgørende for, at vi fortsat kan udvikle vores arbejde for LGBT+ asylansøgere og flygtninge, og det er der mere brug for end nogensinde,” siger Leo Nasser i en fælles pressemeddelelse fra LGBT Asylum og Det Obelske Familiefond.
LGBT Asylum er en selvstændig organisation, der siden 2012 har arbejdet for at forbedre vilkår og rettigheder for LGBT+ personer, som søger asyl eller har fået asyl i Danmark. LGBT Asylum har hovedkontor i København og en lokalgruppe i Aarhus.
Trecifret millionbeløb til sundhedsfaglige projekter
I september 2021 fortalte Fundats om Sygeforsikringen Danmark, som er en ny central aktør på det filantropiske felt. Sygeforsikringen Danmark foretog sine første uddelinger i 2020, og bestyrelsen har nu udvalgt de 30 projekter, der får andel i 2021-donationspuljen på 150 millioner kroner.
Da fristen for ansøgninger var udløbet, havde Sygeforsikringen Danmark fået næsten 350 ansøgninger til sundhedsfaglige projekter. Samlet set blev der søgt om knap 1,9 milliarder kroner fra en bred vifte af ansøgere, oplyser Sygeforsikringen Danmark på sin hjemmeside.
De udvalgte projekter omfatter både sundhedsfaglige forskningsprojekter og forebyggelses- og oplysningsprojekter.
Blandt modtagerne er Julemærkefonden, som har fået 3,6 millioner kroner til et projekt om øget forældresamarbejde, Diabetesforeningen, der har fået tilsagn om fem millioner kroner til et projekt om øget folkeoplysning om type 2-diabetes, samt Rigshospitalet, der modtager fem millioner kroner til et projekt om bedre behandling af brystkræft.
Ny udstilling på vikingemuseum
Vi fortsætter til Spar Nord Fonden, som har givet en donation på en halv million kroner til en ny udstilling på Vikingemuseet Fyrkat.
Det historiske frilandsmuseum i Himmerland, der hører under Nordjyllands Historiske Museum, planlægger en udstilling om ringborgen Fyrkat og dens betydning på Kong Harald Blåtands tid.
Indtil nu har store dele af fortællingen om ringborgen Fyrkat og de mange fine, arkæologiske fund, der er gjort ved borgen, været gemt lidt af vejen i montrer på Hobro Museum
Lars Christian Nørbach – Museumsdirektør, Nordjyske Museer
”Indtil nu har store dele af fortællingen om ringborgen Fyrkat og de mange fine, arkæologiske fund, der er gjort ved borgen, været gemt lidt af vejen i montrer på Hobro Museum. Men nu vil vi gøre denne spændende del af danmarkshistorien levende og nærværende for de mange danske og internationale gæster, der hvert år besøger Vikingemuseet Fyrkat. Med den generøse donation fra Spar Nord Fonden har vi taget et væsentligt skridt mod målet,” siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyske Museer i en nyhed på fondens hjemmeside.
Den nye udstilling vil henvende sig til både børn og voksne – og til såvel danske som udenlandske besøgende. Udstillingen er en del af et samlet projekt over de næste fire år til omkring 17 millioner kroner.
Vil styrke nordisk samhørighed
A.P. Møller Fonden støtter med foreløbig 65 millioner kroner en række projekter, der skal styrke og udvikle den nordiske samhørighed. Der er tale om 32 større og mindre projekter, oplyser fonden på sin hjemmeside.
Samhørighed i Norden er et afgørende fokusområde for A.P. Møller Fonden, ligesom det var et vigtigt emne for skibsreder A.P. Møller ved fondens stiftelse i 1953. I en tid, hvor det nordiske fællesskab udfordres af stadig flere digitale platforme og coronapandemien, har det været naturligt for fondens bestyrelse at invitere til mere nordisk samhørighed gennem temaindkaldelsen.
De 32 udvalgte projekter er udvalgt blandt 115 modtagne projektforslag.
Blandt modtagerne er organisationen Danske Taler, der sammen med universiteter i Sverige og Norge vil synliggøre vigtige og skelsættende nordiske taler samt holde en nordisk talefestival for unge.
12 af de støttede projekter er mindre ’stjernefrøsprojekter’ som for eksempel koncerter og udvekslinger på tværs af de nordiske lande. Stjernefrøsprojekterne vil på hver sin måde understøtte møder mellem de nordiske folk og oplevelser af hinandens kultur.
Fondspenge til ny teaterbygning
Fra A.P. Møller Fonden til Den A.P. Møllerske Støttefond, som med en donation på 5,5 millioner kroner nu giver Teater Vestvolden mulighed for at realisere de scenetekniske rammer i ny teaterbygning, Hvidovre Kommune er ved at opføre i det kommende kulturcenter Risbjerggård.
Pengene skal bruges til indretning af sceneteknik som lys, lyd og publikumsopbygning.
”Vi er meget taknemmelige for, at Den A.P. Møllerske Støttefond har valgt at støtte Teater Vestvolden, så vi får mulighed for at etablere de scenetekniske rammer, som er helt afgørende for at kunne udvikle og præsentere professionelle teaterforestillinger i vores nye teater,” siger Teater Vestvoldens teaterchef Stephan Pollner i en pressemeddelelse.
Hvidovre Kommune gennemfører i disse år en større transformation af bymidten, hvor den gamle kulturinstitution Risbjerggård bliver omdannet til et nyt kulturcenter, der får Teater Vestvolden som midtpunkt. Teatret skal efter planen stå klar til at byde publikum velkommen i september i år.
Fondsstøtte til maritim forskning
Den Danske Maritime Fond har i den fjerde og sidste uddelingsrunde i 2021 bevilget seks millioner kroner og kommer dermed i alt op på at have ydet støtte til Det Blå Danmark med 47 millioner kroner i det forgangne år.
Midlerne i den sidste uddelingsrunde er særligt gået til maritim forskning, skriver fonden i sit nyhedsbrev. Herudover er der igen doneret midler til tre projekter under kategorien ’Udvikling af maritime uddannelser og rekruttering’.
Den Danske Maritime Fond glæder sig blandt andet over at bidrage til udbredelse af den kommende skibsingeniøruddannelse hos uddannelsescentret Martec i Frederikshavn og forventer sig derudover meget af et pilotprojekt i Holbæk med fokus på et maritim 10. klassesforløb.
Blandt de øvrige donationsmodtagere er DTU Mekanik, der har fået støtte til et toårigt forskningsprojekt, der vil hjælpe med at optimere ydeevnen af skibsmotorer samt reducere forekomsten af metanslip.
Støtte til forskning i cerebral parese
Elsass Fonden afsluttede 2021 med en række bevillinger til blandt andet forskningsprojekter på Københavns Universitet og Aarhus Universitetshospital.
Blandt modtagerne er fire forskellige projekter på Københavns Universitet, som tilsammen har modtaget 1,9 millioner kroner. Alle fire projekter er relateret til de to ph.d.-projekter og delprojekter, som Mark Schram Christensen og Jessica Pingel er ansvarlige for. Under luppen kommer blandt andet årsagerne til træthed og behandlingsmuligheder hos voksne med cerebral parese (CP).
Der er bevilget 2,5 millioner fondskroner til et projekt på Aarhus Universitetshospital med det formål at afdække betydningen af forskellige grader af iltmangel omkring fødselstidspunktet i forhold til barnets risiko for senere motoriske, adfærdsmæssige og kognitive udviklingsproblemer, herunder CP.
Og et nyt projekt på Børne- og Ungeklinikken på Rigshospitalet i København har modtaget knap to millioner kroner til at udvikle tilbud, som kan modarbejde det funktionsfald, som mange børn og unge med CP oplever i løbet af deres teenageår.