Flere af de allerstørste danske erhvervsdrivende fonde vælger at være åbne om, hvad et job som fondsdirektør giver i løn.
Fundats’ årlige gennemgang af vederlagene til direktørerne i Danmarks 100 mest uddelende fonde og filantropiske foreninger viser således (se fuld tabel under artiklen), at både den næstmest uddelende fond, Lego Fonden, og listens nummer fem, A.P. Møller Fonden, som noget nyt har valgt at oplyse direktørens samlede vederlag i deres 2022-årsregnskab.
Dermed får offentligheden for første gang et specifikt indblik i, hvad det indbringer at være administrerende direktør i de to fonde, der ud over at være blandt de mest uddelende også er blandt de fonde, som har den største kendskabsgrad i befolkningen.
Top-10 over de bedst lønnede fondsdirektører i 2022
- 1. Lene Skole-Sørensen, Lundbeckfonden: 16,9 mio. kr.
- 2. Anne-Birgitte Albrectsen (fratrådt), Lego Fonden: 12,4 mio. kr.
- 3. Tommy Thomsen, Lauritzen Fonden: 10,4 mio. kr.
- 4. Mads Krogsgaard Thomsen, Novo Nordisk Fonden: 7,8 mio. kr.
- 5. Lars Tveen, Bitten & Mads Clausens Fond: 7,5 mio. kr.
- 6. Peter Haahr, Leo Fondet: 6 mio. kr.
- 7. Jesper Nygård, Realdania: 5,2 mio. kr.
- 8. Terje List, KFI Erhvervsdrivende Fond: 5,1
- 9. Mads Lebech, A.P. Møller Fonden: 4,9 mio. kr.
- 10. Rie Odsbjerg Werner, Tryghedsgruppen/Trygfonden: 4,2 mio. kr.
- Kilder og øvrige noter: Se under tabel i bunden af denne artikel.
Top-100-listen tager udgangspunkt i Fondenes Videnscenters 2021-oversigt over de 100 mest bevilgende fonde, mens oplysningerne om fondenes specifikke direktørlønninger er hentet fra de enkelte fondes 2022-regnskaber.
I Lego Fonden fik direktør Anne-Birgitte Albrectsen i 2022 et samlet vederlag på 12,4 millioner kroner. Tallet indeholder dog også hensættelser til kommende vederlagsafregning i forbindelse med hendes fratrædelse, understreger fonden i regnskabet.
Anne-Birgitte Albrectsen var kun direktør for Lego Fonden frem til 4. oktober, hvor samarbejdet blev afbrudt grundet det, bestyrelsesformand Thomas Kirk Kristiansen betegnede som ”fundamentale forskelle” i bestyrelsen og direktørens opfattelse af, hvordan Billund-fonden fremover skal ledes.
Fundats har via Lego Fondens kommunikationsafdeling rakt ud til bestyrelsesformand Thomas Kirk Kristiansen eller en anden fra fondens bestyrelse for at høre nærmere om, hvorfor fonden som noget nyt har besluttet at være åben om direktørens løn og dermed følge anbefalingerne for god fondsledelse på dette punkt.
“Det er vigtigt for Lego Fondens bestyrelse, at vi gør alt, vi kan, for at leve op til anbefalingerne for god fondsledelse. Derfor har vi, som et vigtigt skridt, i 2022 valgt at oplyse om det samlede vederlag for direktionen i overensstemmelse med anbefalingerne for god fondsledelse. Det vil vi også gøre fremover,” lyder svaret i en mail fra Lego Fonden.
Best in class
A.P. Møller Fondens administrerende direktør Mads Lebech fik i 2022 en årsløn på 4,9 millioner kroner, fremgår det fondens årsrapport.
Fundats ville gerne have spurgt bestyrelsesformand Ane Mærsk Mc-Kenney Uggla, hvad årsagen er til, at A.P. Møller Fonden har besluttet at være åben om direktørens løn. Men i en kortfattet mail fra sekretariatschef i A.P. Møller Fonden Thomas Wohlert lyder svaret, at fonden ”ikke har noget at tilføje udover det, der er oplyst i årsrapporten.”
At yderligere to af de største fonde er begyndt at offentliggøre direktionens individuelle vederlag, er selvsagt meget positivt
Marianne Philip – Formand, Komitéen for god Fondsledelse
Mads Lebech, der har været direktør i A.P. Møller Fonden siden august 2020, indtrådte tidligere i år som et af de to nye medlemmer af Komitéen for god Fondsledelse. Og komiteens formand Marianne Philip glæder sig over, at både Lego Fonden og A.P. Møller Fonden nu følger komitéens anbefaling om åbent at udspecificere, hvad fondenes direktør får i løn.
”At yderligere to af de største fonde er begyndt at offentliggøre direktionens individuelle vederlag, er selvsagt meget positivt. I komitéens optik er det dog også helt afgørende, at de største fonde går forrest, og tager ansvaret på sig i forhold til at være best in class. Som jeg tidligere har sagt, ser jeg heller ingen grund til, at fondene ikke skulle oplyse om de individuelle vederlag for både bestyrelse og direktion,” siger Marianne Philip.
Hun understreger, at anbefalingerne overordnet set skal medvirke til at skabe en øget åbenhed om bestyrelsens arbejde.
”Navnlig fordi fonde er indrettet som de er – uden en ejerkreds – er det væsentligt, at offentligheden har tillid til den måde, fondene forvaltes på, og det sikres ved at være åben og transparent. Komitéen har årligt fokus på anbefaling 3.1.2 om, at der i de erhvervsdrivende fondes årsregnskaber er transparens om bestyrelsens og en eventuel direktions individuelle vederlag, da vores stikprøveundersøgelser har vist, at den er blandt de anbefalinger, der har lavest efterlevelse,” siger Marianne Philip.
Hun tvivler kraftigt på, at det nogensinde lykkes at nå dertil, hvor alle erhvervsdrivende fonde følger anbefalingen om offentliggørelse af de individuelle vederlag.
”Der er cirka 1.450 erhvervsdrivende fonde i Danmark. Heraf betaler cirka 40 procent ikke vederlag til bestyrelsen, og det er kun cirka 40 procent af fondene, der har ansat en direktion. Det er klart, og det har komitéen også kunnet udlede af de nu efterhånden mange stikprøveundersøgelser, vi har foretaget, at de mindre fonde påvirkes af udviklingen i de store fonde, men jeg tror nu ikke, at vi foreløbig – om overhovedet – vil se, at samtlige de fonde, der udbetaler vederlag, kommer til at offentliggøre individuelt vederlag i årsregnskabet. Men tvivlen må komme fondene til gode," siger Marianne Philip.
Alle top-10 fonde er åbne
Med Lego Fonden og A.P. Møller Fondens beslutning om ikke længere at hemmeligholde direktørernes løn, er der lagt op til, at der fra og med 2023-regnskaberne for første gang vil være åbenhed om direktørlønnen i samtlige af de 10 mest uddelende fonde i Danmark – i hvert fald hvis top-10 forbliver den samme som i Fondenes Videnscenters seneste top-100-oversigt.
Den eneste af de 10 mest uddelende fonde, som ikke optræder med et tal i lønkolonnen i Fundats’ 2022-opgørelse, er Carlsbergfondet, og det har den simple årsag, at fonden ikke havde nogen direktør i 2022. Lasse Horne Kjældgaard er således først tiltrådt som fondens første direktør 1. januar i år.
Men ifølge sekretariatschef i Carlsbergfondet Cille Grøndahl Mønsted har fonden ingen intention om i sit næste regnskab at skjule, hvor meget Lasse Horne Kjældgaard får i lønningsposen.
”Carlsbergfondet vil naturligvis følge anbefalingerne for god fondsledelse og oplyse fondets direktørhonorar i 2023-årsrapporten og fremadrettet,” understreger Cille Grøndahl Mønsted.
Lønoplysninger på 44 fondsdirektører
I Fundats’ nye lønopgørelse optræder i alt lønoplysninger på 44 af top-100-fondenes administrerende direktører. Når det stadig kun er knap halvdelen af fondene i top-100, hvor der kan angives en direktørløn, handler det om andet og mere end manglende lyst til at leve op til anbefalingerne for god fondsledelse.
En række fonde, især i den nederste halvdel af top-100, har således slet ikke en egentlig direktion. Fondenes Videnscenters opgørelse omfatter både erhvervsdrivende fonde med ejerskab til store børsnoterede selskaber samt rent uddelende fonde og foreninger, som alene beskæftiger sig med almennyttige bevillinger baseret på afkastet fra en investeringsformue. De almene fonde er ikke forpligtede til at indsende deres årsregnskaber til cvr-registreret, ligesom reglerne om redegørelse om anbefalingerne for god fondsledelse ikke gælder for almene fonde.
Dertil kommer, at to erhvervsfonde i skrivende stund fortsat ikke har offentliggjort årsregnskabet for 2022.
Gennemgangen af regnskaberne i de fonde, hvor der er en direktion, afslører en endog meget stor forskel på, hvor mange kasketter direktørerne bærer – og dermed hvor mange elementer, der indgår i den samlede løn. Nogle af de højest lønnede fondsdirektører får en del af deres samlede vederlag fra fondens holdingselskab eller en bestyrelsespost i et eller flere af fondskoncernens datterselskaber.
I tråd med anbefaling 3.1.2 om vederlagsoplysninger er Fundats’ årlige opgørelse baseret på totaltallet for hver enkelt administrerende direktør for at give et så præcist billede som muligt af, hvad en topdirektørpost i fondseliten reelt udløser i samlet vederlag anno 2022.
Gennemsnitlig direktørløn på 3,33 mio. kr.
Den absolutte topscorer på 2022-listen er Lene Skole, der er administrerende direktør i den erhvervsdrivende fond Lundbeckfonden. Hendes samlede vederlag udgjorde sidste år 16,9 millioner kroner.
På 2. pladsen kommer Lego Fondens nu forhenværende direktør Anne-Birgitte Albrectsen.
Og nummer tre på topscorerlisten er administrerende direktør i Lauritzen Fonden Tommy Thomsen med et samlet vederlag på 10,4 millioner kroner.
I gennemsnit modtog de 44 topdirektører, hvis lønoplysninger indgår i 2022-opgørelsen, 3,33 millioner kroner i samlet årligt vederlag.
Dermed er gennemsnitslønnen til fondselitens direktører ganske pænt sammenlignet med 2021. Her havde de fondsdirektører fra top-100, hvor lønoplysningerne var tilgængelige, en gennemsnitlig årsløn på 3,1 millioner kroner.
Direktør John Riis Andersen fra Claus Sørensens Fond optrådte ved en fejl i første omgang i denne artikel, men er siden blevet fjernet, idet fonden ikke følger anbefalingen om at oplyse bestyrelsens og direktionens individuelle vederlag.