Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.
Opgørelser viser, at i de senere år er filantropiske donationer eksploderet både nationalt og internationalt.
Som tidligere global programchef i en af de største danske fonde glæder det mig, at fondene på den ene side bliver stadig bedre til at aktivere deres formuer til risikovillige investeringer i udviklingen af innovative sociale programmer.
Mens jeg på den anden side frustreres over hvor få resultater, som faktisk leder til forbedringer af de sociale services.
Det er ikke nemt, da alle parter skal være villige til at hugge en hæl og klippe en tå for ambitionen om at skabe sociale forandring, der kommer de store fællesskaber til gode.
Hverken fonde eller regeringer kan blive stående på deres egne platforme af mere eller mindre veldokumenterede principper. I stedet må de i fællesskab bygge en vision for at skabe et bedre samfund for os alle.
Vi skal kræve et bedre samspil
Jævnligt bliver de danske fondes magt i samfundet diskuteret.
Fondenes massive investeringer kan skubbe til de politiske prioriteter uden, at der tages en debat om, hvilke konsekvenser dette i øvrigt får
Kasper O. Kanstrup
Deres massive investeringer kan skubbe til de politiske prioriteter uden, at der tages en debat om, hvilke konsekvenser dette i øvrigt får. Ofte diskuteres dette parallelt med, at fondene kontinuerligt søger dialogen med politikerne, for at invitere dem op til dans med det formål at skabe et fokuseret og legitimt samarbejde.
Fremadrettet skal både fonde og politikere derfor vise større lederskab og sikre, at de massive investeringer i social innovation i langt højere grad sker i samspil for at undgå mislyde. Mislyde, der alt for ofte fjerner fokus fra det, som unægtelig binder fonde og politikere sammen: Ønsket om et skabe et bedre samfund.
For at få mest muligt ud af fondenes enorme økonomiske muskler og politikernes demokratiske forankring, skal vi fremadrettet stille krav om, at de bliver bedre til at spille sammen. Vi skal derfor have en forventning om, at der bag store sociale investeringer har været en forudgående dialog, som skal sikre harmonien.
Spil hinanden stærkere
Kommuner, regioner og ministerier bærer alle et ansvar for at levere og skalere effektive og relevante offentlige ydelser. Presset på dem bliver stadig større for at kunne gøre dette tilfredsstillende. Dermed er der en brændende platform, der kræver bevidst handling nu. Det kræver investeringer og nytænkning, ofte noget som ikke er indbygget i deres systemer, der derimod fokuserer på forudsigelighed og ønsket om stabilitet.
For at kunne være del af en innovativ proces, vil det derfor kræve solide politiske ambitioner og fokus, der kan fungere som markører i udviklingsprocesser.
Om skribenten
Kasper Ottosson Kanstrup har mere end 15 års ledelseserfaring fra markedsledende internationale ngo’er og fonde i ind- og udland.
Han har blandt andet været ansat som vice president i Lego Fonden.
I dag driver han det sociale forandringsbureau Unleash Global, som fremmer social innovation ved at hjælpe organisationer med at styrke ledelse, strategi og partnerskaber.
Dermed opnår man en stærk politisk vision. En vision, som fondene kan bruge som rammesætning for deres massive investeringer. En rammesætning, der både kan være med til at sikre fondens sociale engagement en demokratisk legitimitet, og desuden sikre, at de løsninger, som fondene støtter udviklingen af, kan komme flest mulige til gavn, fordi man ved, at der er en oprigtig politisk interesse for at gøre brug af dem.
Med andre ord, når det gøres rigtigt, bliver både fonde og politikere mere handlekraftige – og det kommer samfundet til gode.
Skab den positive debat
Midt i kompleksiteten om at skabe det gode partnerskab, skal man samtidig huske borgerne, vælgerne og brugerne. Det er trods alt dem, som både fonde og politikere arbejder for.
Fremfor at debattere hvem der har serveretten til at skabe social innovation, skal man indse, at ved at spille sammen bliver begge parter kun endnu mere interessante.
Derfor skal man have fokuseret og klar kommunikation omkring ambitioner, samarbejder og resultater. En kommunikation som viser ambitioner. Ambitioner, som skal sikre, at vi skaber stadig bedre løsninger.
For hvis ikke vi i sidste ende både har den brede opbakning såvel som efterspørgslen efter at gøre tingene bedre, står både fonde og politikere aktører tilbage uden et publikum. Dermed risikerer både politikere og fonde at fejle deres egne missioner – og samfundet som helhed.