Siden Spar Vest Fonden i 2013 begyndte at dele penge ud til almennyttige og velgørende formål på Skive-egnen, har den erhvervsdrivende fond uddelt 200 millioner kroner.
Nu er fonden, der udspringer af Skive Sparekasse og blev stiftet i 1989, parat til at uddele væsentligt mere end de gennemsnitlige 20 millioner kroner om året, som det hidtil er blevet til.
Spar Vest Fonden kom ud af 2022 med en rekordstor egenkapital på 583 millioner kroner. Og den gunstige økonomi skyldes ifølge fondens bestyrelsesformand Hugo Thomsen ikke, at fonden har siddet på pengekassen.
”Fonden har været i stand til at generere nogle pæne overskud i en årrække, samtidig med at der siden de første donationer i 2013 er støttet projekter for sammenlagt cirka 200 millioner kroner. Så når vores egenkapital er vokset, er det ikke fordi, vi ikke har givet støtte til meget – men det skyldes derimod, at vores investeringer har genereret pænt store indtægter gennem flere år,” understreger Hugo Thomsen.
I lyset af den gode økonomi lægger Hugo Thomsen ikke skjul på, at fonden er klar med økonomisk støtte i stor skala til projekter og aktiviteter, der kan gøre en positiv forskel for flest mulige mennesker i og fra Skive Sparekasses gamle forretningsområde.
”Vi har forhåbninger om at støtte rigtig meget. Jo mere vi støtter, desto mere lever vi op til vores formål. Så jeg håber, at vi kommer til at støtte meget, men jeg kan ikke sige noget om, hvad vi forventer. Det kommer helt an på kvaliteten af ansøgninger og hvilke projekter, vi beslutter os for at støtte. Størrelsen på vores egenkapital gør, at vi ikke har nogen beløbsmæssige problemer med at støtte store projekter, men en stor støtte fra os kræver selvfølgelig, at projektet er godt,” siger Hugo Thomsen, der har siddet i Spar Vest Fondens bestyrelse siden 2020 og været formand siden sidste år.
Store udsving i årlige uddelinger
Spar Vest Fonden definerer ikke en årlig ramme for, hvor mange penge der maksimalt kan gives til projekter i og omkring den gamle købstad ved Limfjorden. Derimod opererer fonden på uddelingssiden udelukkende efter, hvad der kommer ind af ansøgninger.
”Vi vurderer ansøgningerne én for én og år for år. Vi uddeler med udgangspunkt i de projekter, vi får ansøgninger til. Men selvfølgelig er der en grænse for, hvor meget vi kan dele ud, og vi har ikke tænkt os at blive opløst om et år eller to, fordi vi pludselig giver en donation på 500 millioner kroner,” understreger Hugo Thomsen.
Når man kigger på fondens uddelingsniveau, har der i de 10 år som filantropisk aktør været meget store udsving i de årlige uddelinger.
Det foreløbig laveste beløb kom i 2016, hvor fonden gav tilsagn om støtte til projekter for 8,5 millioner kroner, mens de 51,4 millioner uddelte kroner i 2021 er fondens hidtidige uddelingsrekord. Sidste år blev der givet tilsagn fra fonden om 10 millioner kroner i projektstøtte.
Selvfølgelig er der en grænse for, hvor meget vi kan dele ud, og vi har ikke tænkt os at blive opløst om et år eller to, fordi vi pludselig giver en donation på 500 millioner kroner
Hugo Thomsen – Bestyrelsesformand, Spar Vest Fonden
De store udsving har samtidig resulteret i nogle gevaldige rutsjeture op og ned på Fondenes Videnscenters årlige oversigt over de mest bevilgende fonde i Danmark. I rekordåret 2021 var Spar Vest Fonden nummer 41 – på den nyligt offentliggjorte 2022-liste er Skive-fonden dumpet ned som nummer 90.
”De store udsving, der har været år for år i vores samlede uddelinger, hænger direkte sammen med kvaliteten af de ansøgninger, vi har modtaget, og størrelsen på de enkelte projekter, vi har valgt at give penge til. Når vi for eksempel kom så højt op i 2021, var det fordi, vi gav en meget stor donation til innovationscentret i forbindelse med Green Lab Skive,” forklarer Hugo Thomsen.
Når man kigger på fordelingen mellem de forskellige uddelingsområder, har ’aktivitetshuse og -parker’ i flere år fået over halvdelen af fondens midler. I uddelingsrekordåret 2021 var det således 59,3 procent af de uddelte penge, der gik til aktivitetshuse og -parker.
Ifølge Hugo Thomsen er der én primær forklaring på den tendens.
”Det er fordi, det er de økonomisk tungeste projekter at gennemføre. Det kræver store midler at opføre et aktivitetshus eller etablere en park. Vi har for eksempel været meget involveret i et projekt, som skal binde Skive by sammen på en anden og bedre måde, og det sker blandt andet ved at etablere stier og parker. Effekten heraf er stor, men det er også økonomisk tunge projekter,” forklarer Hugo Thomsen.
Udvikling i stedet for afvikling
Af Spar Vest Fondens vedtægter fremgår, at ’fonden kan virke til gavn for almennyttige og velgørende formål, hvortil der kan foretages uddelinger efter bestyrelsens frie skøn’.
Bestyrelsen lægger vægt på, som det hedder, ’at gøre en positiv forskel for flest mulige mennesker i og fra Skive Sparekasses gamle forretningsområde ved at støtte udviklingen og gennemførslen aktiviteter, der bidrager til, at Skive-egnen er et godt sted at bo, leve og drive virksomhed’.
Vi forsøger med vores støtte at gøre dagligdagen mere spændende for borgerne på Skive-egnen, og det skal gerne føre til udvikling i stedet for afvikling af et yderområde som vores
Hugo Thomsen – Bestyrelsesformand, Spar Vest Fonden
I Hugo Thomsens optik handler det for Spar Vest Fonden i høj grad om at ”sætte ting i gang, som er med til at flytte Skive-egnen”.
”Det kan være kulturelle ting, det kan være at understøtte opførelsen eller udvidelsen af museer eller det kan, for at tage et aktuelt eksempel, være renoveringen af et stort refugium. Vi forsøger med vores støtte at gøre dagligdagen mere spændende for borgerne på Skive-egnen, og det skal gerne føre til udvikling i stedet for afvikling af et yderområde som vores, der er presset af faldende befolkningstal og det faktum, at folk bliver ældre og ældre,” siger fondsbestyrelsesformanden.
- Lykkes I med at få tingene til at gå i den rigtige retning for Skive-området?
”Vi kan ikke sætte to streger under, at vi er lykkedes, for vi får jo ikke en facitliste for, hvordan det generelt nu går i området, hver gang vi har givet støtte til et konkret lokalt projekt. Men vi synes selv, vi er med til at forskønne egnen og sætte nogle ting i gang blandt andet på det kulturelle område, som ellers ikke ville ske. Dermed gør vi området endnu mere spændende at bo i. Og hvis vi ikke gør de ting, vi gør, ville det måske se endnu værre ud med befolkningstallet i området,” siger Hugo Thomsen.
Ét af de projekter, som fonden har været fødselshjælper til og som Hugo Thomsen håber kan få en stor positiv betydning for lokalområdet, er energiparken Green Lab Skive.
”Det skal gerne tiltrække innovative og bæredygtige virksomheder, og vi håber, det kan blive en stor erhvervssucces. Vi har også givet tilsagn om 30 millioner kroner til et innovationscenter i forbindelse med Green Lab, fordi vi tror, det kan tiltrække nye virksomheder og dermed påvirke tilflytningen,” siger Hugo Thomsen.
Bruges til blåstempling af projekter
- Hvad ville det betyde for sport, kultur og byudviklingen i Skive og omegn, hvis der ikke var mulighed for at søge Spar Vest Fonden om penge?
”Så ville de have det meget, meget sværere. Ud over den konkrete støtte, vi giver, hører vi også mange sige, at hvis vi støtter, er der også andre, der vil støtte. Vi er tit de første, der bliver spurgt, og hvis vi siger ja, er det nemmere for foreningerne at finde flere midler andre steder. Vi bliver således mange gange brugt som blåstempling af et projekt eller tiltag. Det skete blandt andet med det refugium, som vi har støttet. Her var vi blandt de første til at sige ja, og det var en medvirkende årsag til, at man fik mange andre store fonde i Danmark i spil, som støttede med mindst lige så meget som os – og nogle endda endnu mere,” siger den 63-årige bestyrelsesformand.
Hugo Thomsen understreger, at det er vigtigt for fonden, at de både små og store projekter med almennyttige formål, som der gives penge til, er bredt tilgængelige og til gavn for flest mulige i lokalsamfundet.
”Det betyder, at vi som udgangspunkt ikke støtter meget smalle projekter, der kun kommer en meget begrænset kreds til gode. Hver ansøgning, vi får, bliver behandlet grundigt – og blandt dem, vi afviser, er der som regel mere end én grund til, at vi ikke ønsker at støtte det pågældende projekt,” siger Hugo Thomsen.
Vil gerne have flere ansøgninger
Parallelt med budskabet om, at fonden er klar til støtte de rigtige projekter i Skive-området med store beløb fra den bugnende kasse, har bestyrelsen samtidig et håb om, at den i fremtiden får flere ansøgninger at læse igennem.
”Vi får cirka 100-120 ansøgninger om året, men vi vil ikke have spor imod at få endnu flere ansøgninger, så længe de er inden for formålet og finder sted i den gamle Skive Sparekasses virkeområde,” siger Hugo Thomsen.
- Vil I gøre noget konkret for at få flere ansøgninger?
”Vi har fortalt lidt om os selv i det lokale dagblad, Skive Folkeblad. Men vi vil ikke til at annoncere efter ansøgninger, sådan som vi har set nogle af vores kollegafonde gøre. Spar Nord Fonden indrykkede jo på et tidspunkt annoncer i dagblade og købte tv-reklamer for at få flere ansøgere. Det har vi ingen planer om. Men nu har vi jo heller ikke, ligesom Spar Nord Fonden, en dattervirksomhed, vi skal understøtte. Vi er os selv og har et formål at leve op til,” siger Hugo Thomsen.
Hugo Thomsens blå bog
- 63 år (født 1960).
- Uddannelse: Revisor.
- Partner i ejendomsinvesteringsvirksomheden Access Invest.
- Formand for Spar Vest Fondens bestyrelse, som han har været medlem af siden 2020. Formand siden 2022. Periode i bestyrelse udløber 2030.
I 2022 ændrede fonden lidt i vilkårene for, hvad den kan støtte, og det skal ifølge formanden også gerne resultere i flere ansøgninger.
”Tidligere støttede vi kun færdige projekter, men nu støtter vi også fødslen af projekter, det vil sige selve projektudviklingsdelen, hvis altså ideen er god nok. Vi håber, det vil give nogle andre typer af ansøgere, så spektret af ansøgninger bliver udvidet og kvaliteten af de projekter, der bliver søgt om penge til, måske også bliver endnu højere,” siger Hugo Thomsen.
Selv skal den revisoruddannede formand efter planen sidde med omkring bordet i Spar Vest Fondens bestyrelse frem til 2030. Han er således ligesom sine fire kolleger i bestyrelsen valgt for en 10-årig periode.
Ifølge Hugo Thomsen er det sund fornuft, at medlemmerne maksimalt kan sidde i fondens bestyrelse i en halv snes år.
”Jeg synes ikke, at en bestyrelsespost skal være en selvfølge. Derfor er det meget sundt med udskiftning, og 10-års reglen i bestyrelsen sikrer, at der kommer nyt blod ind i bestyrelseslokalet. Og 10 er et fornuftigt antal år, for så trænger der tit til udskiftning,” siger Hugo Thomsen.