Mariagerfjord Ungdomsskole inviterer kommunens unge til en aften med fokus på kommunalvalget.
Studenterhus Odense står bag otte arrangementer frem imod kommunalvalget, som skal gøre kommunalvalget og lokalpolitik vedkommende for de studerende.
Jeg kan se, at flere andre fonde har fået fokus på demokrati – ikke kun op til kommunalvalget, men absolut også set oppe fra helikopteren
Henrik Lehmann Andersen – Administrerende direktør, Nordea-fonden
Og De Grønne Pigespejdere arrangerer syv landsdækkende debatmøder om aktiv deltagelse i demokratiske processer.
Det er essensen af tre af de i alt 28 projekter, som Tuborgfondet i sommer ud af en bunke på 71 ansøgninger valgte at støtte med sammenlagt 4,3 millioner kroner fra sin ’Demokratipulje’.
Den røde tråd i alle de støttede projekter er en målsætning om at få flere unge til at stemme ved kommunal- og regionsrådsvalget tirsdag den 16. november og samtidig øge de unges lyst til at tage del i demokratiet i Danmark.
Og selvom Tuborgfondets Demokratipulje nu er lukket for ansøgninger, støtter fonden fortsat andre demokratiske projekter under indsatsområdet ’Demokrati – næste generations stemme og deltagelse’.
Uden engagement i demokratiet går det hele i stå
Tuborgfondet er langt fra ene om at sætte demokrati på dagsordenen blandt andet frem imod kommunalvalget. Også en række andre fonde har valgt at skrue markant op for støtten til initiativer, der skal øge danskernes – og især de unge danskeres – deltagelse i demokratiet.
Som den administrerende direktør i en af fondene med allerstørst blik for demokratiprojekter, Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, udtrykker det:
”Jeg kan se, at flere andre fonde har fået fokus på demokrati – ikke kun op til kommunalvalget, men absolut også set oppe fra helikopteren.”
Vi har brug for, at de unge engagerer sig i vores demokratisk baserede samfund, også når der ikke er valg
Henrik Lehmann Andersen – Administrerende direktør, Nordea-fonden
De seneste to og et halvt år har Nordea-fonden støttet 14 demokratiprojekter med i alt 35 millioner kroner. Og det sker med udgangspunkt i en tendens, som bekymrer Henrik Lehmann Andersen.
”Der er en tydelig tendens til, at mange unge ikke føler, at det nytter at engagere sig i demokratiet – og det er bekymrende. Det er vigtigt, at både de unge selv og alle vi andre forstår, at uden de unges engagement i demokratiet risikerer vi, at det hele går i stå,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Kommunal- og regionsrådsvalget kan ifølge Henrik Lehmann Andersen være en god øjenåbner for de unge i forhold til de demokratiske muligheder, man har som borger i Danmark.
”Det har afgørende betydning, at alle – unge som gamle, tykke som tynde – tager ansvar og stemmer ved kommunalvalget. Og i forhold til unges deltagelse og engagement i demokratiet i Danmark er det vigtigt at åbne deres øjne for den del af demokratiet, der handler om at stemme ved valgene. Men når vi i Nordea-fonden taler om, at unges demokratiske selvtillid og handlekraft har brug for et løft, handler det ikke så meget om, at vi er nervøse for, om de stemmer – det handler grundlæggende om, at vi har brug for, at de unge engagerer sig i vores demokratisk baserede samfund, også når der ikke er valg,” fastslår Henrik Lehmann Andersen.
Unge skal være medborgere – ikke modborgere
I den velgørende, erhvervsdrivende byfond Frederiksbergfonden er de unges begrænsede vilje til at stemme ved kommunalvalget den direkte årsag til, at fonden har valgt at støtte et lokalt projekt kaldet ’Valget er dit’ med 100.000 kroner.
Ved kommunalvalget i 2017 tegnede de 19-21-årige og de 22-29-årige sig for den laveste valgdeltagelse blandt de stemmeberettigede på Frederiksberg. ’Valget er dit’ har en målsætning om at hæve valgdeltagelsen med 10 procent i de to aldersgrupper.
Medborgerskab handler for os blandt andet om, at så mange som muligt stemmer ved de lokale valg hvert fjerde år
Martin Dahl – Direktør, Frederiksbergfonden
Det skal, fremgår det af projektbeskrivelsen, ”ske ved at give de unge en demokratisk forståelse og et demokratisk handlerum, så de i langt højere grad bliver medborgere frem for passive borgere eller i værste fald modborgere.”
”Medborgerskab er én af Frederiksbergfondens tre uddelingsmæssige retninger, og medborgerskab handler for os blandt andet om, at så mange som muligt stemmer ved de lokale valg hvert fjerde år. Vi vil gerne støtte, når der er foreninger på Frederiksberg, der dels vil gøre noget for demokratiforståelsen og dels fokuserer på at øge valgdeltagelsen blandt nogle af de grupper, som kan have brug for noget ekstra opmærksomhed, for eksempel unge og folk med anden etnisk baggrund,” siger direktør i Frederiksbergfonden Martin Dahl.
Inspiration fra Ungarn og Polen
Ifølge Henrik Lehmann Andersen startede Nordea-fondens fokus på demokratiområdet for tre-fire år siden.
”Det skete med stor inspiration fra engagerede europæiske fondskolleger, som blandt andet i Ungarn og Polen så tendenser til, at den demokratiske power smuldrede. Det fik os til at kigge indad og spørge, om vi ville kunne risikere at se tilsvarende tendenser i et demokratisk så velfungerende land som vores? Alle eksperter, der arbejder med demokrati, sagde til os, at de også så tegn på, at demokratiet er udfordret i Danmark, blandt andet fordi vi tager demokratiet for givet,” siger Nordea-fondens administrerende direktør.
Listen over demokratiprojekter, som de seneste to og et halvt år har fået Nordea-fondens økonomiske opmærksomhed at føle, tæller blandt andre ’Folk’ fra Dansk Ungdoms Fællesråd. Projektets formål er at løfte og styrke så mange unge som muligt med vidt forskellig baggrund til sammen at tage del i samfundet og tage ansvar for demokratiet.
Vi har ikke som fond en rolle i forhold til at styrke demokratiet – vores rolle er jævnfør vores fundats at støtte den frie købmandssektor
Marie Scott Poulsen – Uddelingschef, KFI Erhvervsdrivende Fond
Et andet støttet projekt er ’Udtalt’ fra Dansk Flygtningehjælps Ungdom, der har som mål at understøtte unge, der er flygtet, i at tage del i demokratiet og rykke på politiske dagsordener sammen med andre unge. Eksempelvis har en række førstegangsvælgere med flygtningebaggrund fået demokratiundervisning, inden de den 16. november første gang har mulighed for at sætte kryds ved en valghandling i Danmark.
”I vores øjne er det meget væsentligt, at de unge flygtninge får en fundamental forståelse for, hvad det er for et land, de er kommet til, og forstår, at vi som samfund er afhængige af hele befolkningens – også deres – engagement. Det kan være en vanskelig opgave at forklare flygtninge, som ofte har levet under andre styreformer eksempelvis i et diktatur, hvor engagement enten ikke nytter eller endda udløser en straf,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Fondsstøtte til lokale nærdemokratimøder
KFI Erhvervsdrivende Fond, som arbejder for at styrke den frie købmands position i Danmark, er også blevet en af de fonde, der økonomisk støtter demokratiarrangementer.
I oktober danner købmandsbutikker i byerne Vils, Bækmarksbro, Agerskov, Helsingør og Nyrup rammen om såkaldte ’nærdemokratimøder, hvor lokale borgere, lokale politikere og andre interesserede bydes inden for til grillpølser og debat.
Men ifølge uddelingschef i KFI Erhvervsdrivende Fond Marie Scott Poulsen er det ikke for at styrke det demokratiske engagement i de små danske byer, at fonden har givet én million kroner til de fem nærdemokratimøder en måned før kommunalvalget.
”Vi har ikke som fond en rolle i forhold til at styrke demokratiet – vores rolle er jævnfør vores fundats at støtte den frie købmandssektor,” fastslår Marie Scott Poulsen.
Så formålet med nærdemokratimøderne er derimod at sætte fokus på den betydningsfulde rolle, som fonden mener, de lokale købmænd og købmandsbutikker har.
”De seneste år har vi via forskellige analyser fået kortlagt købmandens betydning for lokalsamfundet, som virkelig er enorm. Så når vi støtter de fem nærdemokratiarrangementer, er det for at understøtte købmandens vitale rolle. Vi vurderer ikke, om stemmeprocenten ved kommunalvalget skal op eller ned, eller om nærdemokratiet fungerer i den ene eller anden by – vores fokus, derimod, er på købmandsbutikkens funktion som et forsamlingshus og købmændenes afgørende rolle i lokalsamfundet,” siger Marie Scott Poulsen.
At det så sker lige op til kommunalvalget, er ifølge Marie Scott Poulsen ingen tilfældighed.
”Alle vores uddelinger er afhængige af, at de skal have relevans i købmandssektoren. Og det er klart, at vi har en tanke med timingen tæt på kommunalvalget, som vi synes er en smaddergod anledning til at vise, at en købmandsbutik er meget mere end en købmandsbutik. Meget udfoldelse af det lokale demokrati og meget af den lokale demokratiske samtale foregår i købmandsbutikkerne, så på den måde ligger de her arrangementer lige til højreskøjten: Vi konceptualiserer noget, der foregår i forvejen. Og jeg håber, at nærdemokratimøderne kan være en start på noget, som senere blive fulgt op med andre arrangementer i samme format,” siger Marie Scott Poulsen.
Fokus er kommet for at blive
Nærdemokratiarrangementerne indgår i KFI Erhvervsdrivende Fonds uddelingsområde, der hedder ’Købmandens rolle i lokalsamfundet’. Uddelingsområdet er vokset fra en halv million kroner i 2018 til 17,5 millioner kroner i 2020 blandt andet via lokale sponsorater og julepakker.
”Det er helt klart det område, hvor vi på uddelingsdelen har den største vækst, og den vækst har vi tænkt os skal fortsætte,” understreger Marie Scott Poulsen.
I Nordea-fonden er administrerende direktør Henrik Lehmann Andersen også sikker på, at fondens fokus på demokrati er kommet for at blive.
”Demokratidagsordenen er meget højt prioriteret hos Nordea-fonden og vil givetvis fortsætte med at være det. Indgangsvinklen til vores arbejde med uddelinger er at engagere hele befolkningen, og bestræbelserne på at skabe engagement i og forståelse for demokratiet rammer lige ned i kernen af det, vi gerne vil lave. Vi vil gerne engagere os i brede samfundsdagsordener i stedet for at skabe vores egne,” understreger Henrik Lehmann Andersen.