Medlemmerne i Realdania må ikke få indblik i centrale dele af en kritisk rapport, som advarer imod flere svagheder i Realdanias medlemsdemokrati.
Foreningens ledelse nøjes nemlig med at fremlægge et resumé på 10 sider i stedet for at offentliggøre den fulde rapport med konsulenthuset Rambøll Management Consultings samlede vurdering af foreningsstrategien og medlemsdemokratiet i Realdania.
I evalueringens resumé skriver konsulenterne blandt andet, at lav deltagelse til Realdanias valg og valgdeltagernes høje alder er “udfordrende for den demokratiske legitimering” i foreningen, ligesom rapporten også konstaterer, at “foreningsdemokratiet lever generelt ikke mellem valgene.”
Men selvom resuméet indeholder alvorlige kritikpunkter af Realdanias medlemsdemokrati, så er medlemmerne altså afskåret fra at læse den fulde rapport.
Den fulde rapport indeholder ellers ifølge resuméet en række af konsulenternes anbefalinger om, hvordan medlemmernes rolle i foreningen kan styrkes i fremtiden, ligesom den beskæftiger sig med, hvordan Realdania kan forbedre demokratiet i foreningen her og nu.
Realdania: til internt brug
Men det er ikke problematisk at tilbageholde den fulde rapport om Realdanias foreningsstrategi og medlemsdemokrati, siger Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård.
“Der er en række af konsulenternes anbefalinger, som indeholder koblinger til andre typer virksomheder. Og i rapporten er der oplysninger om andre foreninger, som de og en række interviewpersoner har givet i fortrolighed til evaluator, hvor opdraget har været, at den skulle skrives til vores interne brug. Så selve rapporten kan vi ikke offentliggøre. Den er skrevet til vores bestyrelse som et redskab til at evaluere vores samlede foreningsstrategi,” siger Jesper Nygård.
Selve rapporten kan vi ikke offentliggøre. Den er skrevet til vores bestyrelse som et redskab til at evaluere vores samlede foreningsstrategi.
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Realdania
Af samme årsag har foreningens øverste myndighed –- det 109 mand store repræsentantskab også kun adgang til resuméet, som de fik tilsendt forud for et repræsentantskabsmøde i juni.
Men efter Fundats har taget sagen om den mørklagte evaluering op, planlægger Realdania nu at vise den fulde rapport for repræsentantskabet. Det sker i forbindelse med en planlagt temadrøftelse i begyndelsen af september, oplyser Jesper Nygård efter interviewet.
Jesper Nygård vurderer, at fortroligheden i sidste ende giver flere gode og ærlige råd, end hvis den fulde rapport blev lagt frem for offentligheden.
“Hvis vi deler rapporten, så ville det bare kunne skade vores proces og vores åbenhed med andre parter. Hvis man offentliggør alt, så får man ikke de gode råd, man kan få fra andre, og så får vi også en meget mere tam evaluering ud af det. Så vi prøver at være så transparente, som vi overhovedet kan uden at skade vores processer. Og uden at få andre til at lukke munden,” siger Jesper Nygård.
– Men kunne man ikke bare have nøjedes med at tage de følsomme dele ud frem for at at koge hele rapporten ned?
“Det er jo ikke et to-siders resumé, men et ti-siders resumé. Så det er et meget, meget fyldigt resumé, som evaluator har lavet. Det er fuldt ud dækkende for konklusionerne på det bagudrettede, men ikke fuldt ud dækkende på en række af evaluators bud på, hvad vi kunne gøre for at komme videre. Det vil vi tage med i vores næste proces. Men jeg tror, at vi er meget transparente. Der er ikke mange andre steder, hvor du finder sådan nogle resuméer her lagt ud,” siger Jesper Nygård.