Med et mål om at blive det førende social impact investerings-initiativ i Danmark med et globalt sigte etablerer Planbørnefonden nu en social impact fond.
For med en verden ramt af kriser er det nødvendigt for en ngo som Planbørnefonden at finde nye måder at mobilisere kapital til at skabe bæredygtig udvikling og positive forandringer ude i verden, mener fonden.
Samtidig frigav fusionen mellem Plan og Børnefonden i 2018 nogle reservemidler, som nu skal bruges til forhåbentlig at gøre en endnu større forskel for verdens fattigste børn og unge.
”Verden er under forandring, og der er behov for at tiltrække flere private midler til udvikling. Internationalt er der et marked for impact investments også som følge af det stigende ESG-fokus. Vi etablerer en social impact fond, og vi samarbejder også med vores globale Plan organisation, hvor Plan Columbia, Plan Canada, Plan Spanien og Plan Australien er i gang med lignende initiativer,” fortæller Planbørnefondens bestyrelsesformand Stine Bosse.
Lokalkendskab er nøglen
Planbørnefonden kommer med 15 millioner kroner over tre år til den erhvervsdrivende fond. Derudover er fonden i gang med at tiltrække andre potentielle investorer.
”Vi skal meget gerne i det første år eller to kunne tiltrække 3 til 4 gange det beløb, vi selv kommer med til fondens grundkapital,” siger Stine Bosse.
Dertil kommer samfinansiering med andre impact-investorer i specifikke projekter.
”Generelt er der stor forståelse for, at impact-investeringer kræver lokalt kendskab, og det har vi. Vi ved, hvordan landene opererer, og vi har folk on the ground. Det er nøglen til succes med impact-investeringer,” fastslår Stine Bosse.
Samtidig peger hun på, at Planbørnefonden i de sidste par år har opbygget stærke kompetencer inden for social impact investeringer, blandt andet med ansættelse af en social impact investment manager med finansiel baggrund. De kompetencer rykker over i den nye fond, når den etableres formentligt i september. Lige nu afventer de godkendelse fra Erhvervsstyrelsen.
Udbygning af nuværende programarbejde
Den erhvervsdrivende fond skal udelukkende foretage social impact investeringer, og midlerne skal investeres i Plan Internationals programarbejde.
”Vi skal bruge investeringerne til at bygge videre på de positive forandringer, som vi allerede skaber gennem vores stærke programmer – og bygge videre på den tekniske ekspertise vi har, viden om de lokale kontekster og samarbejde med stærke lokale partnere, virksomheder og institutioner.”
”Derfor skal investeringerne også foretages inden for vores eksisterende prioriteter: Jobs til unge, klima og grøn omstilling, sundhed og uddannelse – og så med vores fokus på ligestilling og lige adgang for piger og kvinder til at få en uddannelse og et job,” fortæller Stine Bosse.
Social impact investeringer er kendt for at indebære store risici. Her mener Stine Bosse, at Planbørnefondens nye fond har en stor fordel, fordi de kommer med mange års erfaring og indsigt i lokale forhold.
”Vi kender de lokale forhold indgående og kan lave vores egen due diligence og risikostyring. Vi har arbejdet i Afrika og Mellemøsten i mange år og administreret meget store summer penge på forsvarlig vis og med stærke resultater. De erfaringer og netværket til de forskellige aktører i de lande, vi vil investere i, bringer vi naturligvis ind i den nye fond, og på den måde er vi et stærkt kort,” siger Stine Bosse.
Afkast og succeskriterier
Hvilke mennesker den nye social impact fond skal tiltrække investeringer fra, ønsker Planbørnefonden ikke sige noget om, før fonden er fuldt ud etableret.
I forhold til afkast understreger Stine Bosse, at Planbørnefonden og den nye fond er to adskilte økonomier.
”Fonden skal meget gerne generere et afkast, men det kommer aldrig tilbage til Planbørnefonden. Det skal geninvesteres i den nye fond. Der er ikke krav til afkast, men dygtige impact-investorer kan ligge på et afkast omkring fire procent med pil opad,” fortæller Stine Bosse.
Ud over et mål om at blive det førende social impact investerings-initiativ i Danmark med et globalt sigte har Planbørnefonden også et andet succeskriterie:
”For os handler det om at udvikle samfund, og det her er næste generation af at udvikle samfund. For at udvikle et samfund til fremtiden er generering af arbejdspladser ekstremt vigtigt, og derfor vil vi gerne investere i virksomheder,” siger Stine Bosse.
Næstformand bliver formand
Når Planbørnefonden som den første NGO i Danmark etablerer en erhvervsdrivende fond med en mission om at mobilisere kapital til at skabe positive forandringer i primært Afrika og Mellemøsten, sker det på toppen af det bedste indsamlingsresultat i Planbørnefondens historie.
I 2021/22 indsamlede Planbørnefonden i alt 438,1 millioner kroner mod 314,2 millioner kroner i 2020/2021. Det store indsamlede beløb gjorde, at Planbørnefonden i 2021/22 kunne støtte flere end 49.000 sponsorbørn og give støtte og hjælp til over 500.000 børn, unge og voksne.
Med oprettelsen af den nye social impact fond træder Planbørnefondens nuværende næstformand Charlotte Jepsen ud af bestyrelsen. Hun bliver i stedet bestyrelsesformand i den nye fond.
Charlotte Jepsen er ledende partner i CIP Fonden og kommer desuden med erfaringer fra den statslige investeringsfond IFU.