”Jeg er født med et gen, som gør, at jeg synes, det er rigtig fint, hvis jeg kan bruge mit liv på at arbejde med at hjælpe folk i den tredje verden.”
Ordene kommer fra den 63-årige landsdommer ved Vestre Landsret i Viborg og tidligere mangeårige formand for først Folkekirkens Nødhjælp og siden Dansk Flygtningehjælp, Stig Glent-Madsen.
Da Stig Glent-Madsen for tre år siden stoppede som formand for Dansk Flygtningehjælp, var han fast besluttet på at finde en ny måde, hvor hans iver efter at hjælpe mennesker i den tredje verden kunne blive udlevet. Og løsningen blev at stifte en ny humanitær hjælpefond kaldet Det Nytter.
Siden, at Stig Glent-Madsen for halvandet år siden indkaldte til stiftende møde i fonden, blev valgt som formand og af egen lomme skød en million kroner ind i fonden som kapitalgrundlag, har han sideløbende med landsdommerjobbet brugt en stor del af sine vågne timer på at få den nye fond i omdrejninger.
Og nu begynder udbyttet af anstrengelserne at vise sig. Fonden har passeret 500 bidragydere og har lige modtaget en donation på to millioner kroner fra en anden ny nål på fondsdanmarkskortet, den nordjyske fond Melsen Fonden.
Men det skal være baseret på total frivillighed. Fonden skal aldrig betale lønninger til nogen
Stig Glent-Madsen – Formand, Det Nytter
Dermed er den økonomiske vej banet for, at fonden Det Nytter kan gå aktivt ind i konkrete nødhjælpsprojekter i det nordlige Kenya, det nordlige Uganda og i Burkina Faso. I alle tre lande vil fonden ifølge Stig Glent-Madsen ”med ret få midler kunne gøre en stor forskel”.
”Jeg er sådan ok ved muffen selv, så derfor kunne jeg skyde en million kroner ind i fonden og starte den, men hvis fonden virkelig skal gøre en forskel, kræver det, at andre end jeg selv bidrager. Derfor har jeg blandt andet i mine mange foredrag og på en række møder det seneste halvandet år gjort opmærksom på fonden, og nu er den ved at være oppe i flyvehøjde. Ud over donationen fra Melsen Fonden og fra 500 mindre bidragydere er der også mange små virksomheder, som har sagt til mig, at de synes, fondens målsætninger lyder interessante. Og det skyldes nok, at jeg er så heldig at have en stor grad af kreditværdighed og troværdighed – folk har tillid til mig og til dét, jeg laver,” siger Stig Glent-Madsen til Fundats.
Udbytte af støtte skal konkretiseres
Et af de konkrete punkter på Stig Glent-Madsens to-do-liste i den kommende tid er at danne sig et mere specifikt overblik over, hvor mange penge fonden har brug for at indsamle for at kunne gøre den ønskede forskel i de tre udvalgte afrikanske lande.
”Mange har spurgt ind til mine økonomiske forventninger på vegne af fonden, og indtil videre har mit svar – også til min bestyrelse og familie – været, at jeg véd, hvor fonden starter, men ikke véd, hvor dens arbejde ender. Men om en måneds tid rejser jeg til Kenya og Uganda, hvor jeg sammen med mine lokale samarbejdspartnere vil prøve at formulere et fremtidsscenarium. Dermed kan jeg sige til dem, der er interesserede i at støtte fonden, at hvis vi får tre millioner kroner i år, kan vi redde X antal menneskers liv og gøre præcis sådan og sådan i forhold til for eksempel skoler og etablering af brønde,” siger Stig Glent-Madsen.
Derfor har jeg blandt andet i mine mange foredrag og på en række møder det seneste halvandet år gjort opmærksom på fonden, og nu er den ved at være oppe i flyvehøjde
Stig Glent-Madsen – Formand, Det Nytter
Fast ligger det allerede nu, pointerer Stig Glent-Madsen, at fonden Det Nytter ikke kommer til at bruge penge på administration. Formanden nærmer sig, ligesom da han stod i spidsen for bestyrelsen i Dansk Flygtningehjælp, en ugentlig arbejdstid på omkring 20 timer i fonden, og han er meget bevidst om, at jo større opbakning, fonden får, desto mere påtrængende bliver det givetvis at få bistand til det administrative arbejde.
”Men det skal være baseret på total frivillighed. Fonden skal aldrig betale lønninger til nogen,” siger Stig Glent-Madsen.
Bidragydere skal selv finansiere Afrika-rejser
Heller ikke medlemmerne af fondens bestyrelse modtager vederlag for deres arbejde. Og på samme måde skal bidragydere ikke forvente at blive inviteret på fondens regning til Afrika for at se, hvilken forskel støttemidlerne gør.
”Jeg inviterer gerne fonde og andre, der kommer til at støtte Det Nytter, med på mine rejser til Afrika, så de kan se, hvad de bidrager til. Jeg er rejsefører, kender setuppet og sørger for alt det praktiske – men invitationen indbefatter, at de betaler for rejsen og opholdet af egen lomme,” understreger Stig Glent-Madsen.
Netop Stig Glent-Madsens store lokalkendskab fra dels adskillige rejser til nødhjælpsprojekter i omkring 40 lande primært i Afrika, dels hans erfaringer fra formandsstolene i Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp gør, at Det Nytter ifølge formanden kan adskille sig fra andre organisationer og fonde på nødhjælpsarenaen.
Men der er stadig et kæmpearbejde at gøre, og jeg kan stadig blive forarget over den kæmperigdom, som mange har i den vestlige verden, samtidig med, at der er folk i Afrika, der dør af sult
Stig Glent-Madsen – Formand, Det Nytter
”Fonden arbejder sammen med både Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp, der er godt til stede i Kenya og Uganda, men det betyder ikke, at jeg bare sender en check af sted. Jeg tager selv med, når fondens penge skal anvendes, som en garant og en slags tillidsmand i forhold til fondens donorer. Dermed kan jeg garantere, at hjælpen bliver fulgt helt til dørs og bliver brugt på den bedst mulige måde,” siger Stig Glent-Madsen.
- På fondens hjemmeside skriver du, at I arbejder for FN-verdensmålet om at afskaffe fattigdom. Hvordan er den globale status, som du ser det – blandt andet i kølvandet på coronapandemien – i relation til målet om at afskaffe fattigdom?
”Faktisk ser det ikke så ringe ud, som man siger på jysk. Der er sket rigtig meget positivt de seneste 50 år, også i Afrika, og mange mennesker er blevet hjulpet ud af fattigdom og i gang med uddannelser. Så det er overordnet vigtigt at holde fast i, at der sker meget godt,” siger Stig Glent-Madsen.
”Men der er stadig et kæmpearbejde at gøre, og jeg kan stadig blive forarget over den kæmperigdom, som mange har i den vestlige verden, samtidig med, at der er folk i Afrika, der dør af sult. Jeg bliver selvfølgelig også nedtrykt, når jeg eksempelvis ser, at Afghanistan nu igen falder fra hinanden. Men min drivkraft er, at det nytter. Det har jeg sagt i tusindvis af foredrag, og det bliver jeg med at tro på. Man kan gøre en forskel. Og det er også derfor, fonden har fået dét navn,” fastslår formanden for Det Nytter.
Fonden Det Nytter
- En humanitær hjælpefond.
- Stiftet af landsdommer Stig Glent-Madsen.
- Bestyrelsen består ud over formand Stig Glent-Madsen af advokat Lis Sørensen og arkitekt Mikkel Åris Petersen.
- Støtter udvalgte projekter i Afrika: En flygtningelejr i det nordlige Kenya og flygtninge i det nordlige Uganda (i begge lande er det flygtninge fra Sydsudan), et projekt med bæredygtigt landbrug i Uganda samt et projekt i Burkina Faso for gadebørn og andre særligt udsatte.